Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2015

ΚΚΕ: Κυβέρνηση και ΕΕ ξεκληρίζουν τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες

ΠΗΓΗ 902. gr Δημοσίευση: Τετ, 05/08/2015 - 19:19 Τελευταία Ενημέρωση: Τετ, 05/08/2015 - 20:57
Σε ανακοίνωσή του για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:
«Αποτελεί τεράστιο ψέμα και απάτη ότι με το κλείσιμο της συμφωνίας του 3ου μνημονίου θα μειωθούν τα βάρη για τους αγρότες. Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να καθησυχάσει την αγροτιά, τη στιγμή μάλιστα που η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, με όπλο το χαράτσωμα και τη φοροληστεία, την άγρια αντιλαϊκή ΚΑΠ της ΕΕ, ξεκληρίζει τους αγρότες, για να αναπτυχθεί, όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, η επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα, δηλαδή η μεγάλη καπιταλιστική αγροτική εκμετάλλευση.
Πούλησε πλαστή και ανέξοδη ελπίδα για να κρύψει το βίαιο τρόπο που έχουν δρομολογήσει ΕΕ και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λίγα χέρια. Στην αρχή από την υπερφορολόγηση των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και στη συνέχεια μ' αυτούς που δεν θα έχουν τη δυνατότητα επιβίωσης, δηλαδή τους κατεστραμμένους μικρούς και μεσαίους αγρότες. Εκεί οδηγεί και το κριτήριο του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, με αγροτικό εισόδημα πάνω από 50%, αφού έτσι αποκλείει φτωχούς αγρότες που για να επιβιώσουν κάνουν εξωγεωργικά μεροκάματα (οικοδομή, τουρισμός κ.ά.).
Το ίδιο ισχύει και στην αλιεία, όπου οι παράκτιοι φτωχοί ψαράδες φυτοζωούν και ενισχύονται οι επιχειρηματίες ιχθυοκαλλιεργειών και οι μεγάλοι αλιευτικοί στόλοι από την Κοινή Αλιευτική Πολιτική.
Τα μεγαλύτερα θύματα είναι οι νέοι αγρότες, οι οποίοι όσοι εντάχθηκαν σε ευρωκοινοτικά προγράμματα είναι καταχρεωμένοι και η έκπτωση που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στη φοροληστεία τους είναι σταγόνα στον ωκεανό και στόχο έχει τη συμμετοχή και συνενοχή τους στο έγκλημα της καταστροφής τους.
Σε ό,τι αφορά τα 6 δισ. μέχρι το 2020, δηλαδή το πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, αυτά είναι για αγρότες καπιταλιστές, βιομήχανους και μεταποιητές και όχι για την αγροτιά που μαζικά καταστρέφεται και σε καμιά περίπτωση οι 50.000 θέσεις εργασίας -και αν γίνουν- δεν αντικαθιστούν τις εκατοντάδες χιλιάδες ανέργων και ξεκληρισμένων που θα δημιουργηθούν.
Το ΚΚΕ καλεί τους μικρούς και μεσαίους αγρότες να μη δείξουν καμία ανοχή και αναμονή. Δεν υπάρχει προστασία και μέλλον στις δαγκάνες της ΚΑΠ, της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, των μονοπωλίων και των μνημονίων των ελληνικών κυβερνήσεων. 
Για να γίνει ο λαός αφέντης του πλούτου που παράγει και να αναπτύξει όλες τις παραγωγικές δυνατότητες σε όφελός του, χρειάζεται να αναπτύξει και η αγροτιά τον αγώνα και την πάλη της, σε συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα και μνημόνια, να διεκδικήσει τις απώλειες των προηγουμένων ετών και να βάλει προοπτική την αποδέσμευση από την ΕΕ, με τον ίδιο το λαό στην εξουσία».
Αλ. Τσίπρας: Πλαστές ελπίδες, απάτες και ψέματα προς τους αγρότες Αλ. Τσίπρας: Πλαστές ελπίδες, απάτες και ψέματα προς τους αγρότες

Πλαστές και ανέξοδες ελπίδες, απάτες και ψέματα ότι με τη συμφωνία για το 3ο μνημόνιο θα μειωθούν τα βάρη για τους αγρότες, αλλά και για να κρύψει ότι με την άγρια φοροεπιδρομή που προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξυπηρετείται ο στρατηγικός στόχος όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, επιστράτευσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνησή του προετοιμάζει την πιο άγρια λεηλασία που έχει υποστεί κατά τα τελευταία χρόνια το εισόδημα της φτωχομεσαίας αγροτιάς, ο πρωθυπουργός προκλητικά επιχείρησε να παρουσιάσει αυτήν ακριβώς την πολιτική έντασης του ξεκληρίσματος ως προσπάθεια διασφάλισης συνθηκών «κοινωνικής δικαιοσύνης», «δίκαιης κατανομής φορολογικών βαρών» και «αναδιανομής εισοδήματος» προς όφελος των φτωχότερων στρωμάτων του αγροτικού χώρου.
Ενώ η πρόταση της κυβέρνησης προς τους «θεσμούς» προβλέπει την κατάργηση της «προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης» των αγροτών και τη φορολόγησή τους με 26% από το πρώτο ευρώ και 100% προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος, κατάργηση των επιδοτήσεων στο αγροτικό πετρέλαιο, «αυστηρότερο προσδιορισμό της ιδιότητας του αγρότη», με στόχο την «εξάλειψη των δυνατοτήτων φοροαποφυγής», αλλά και τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, σήμερα ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι προσπαθεί για να «αμβλυνθούν οι οξείες γωνίες» της συμφωνίας και το βάρος της να μοιραστεί «δίκαια»! Όπως είπε, κατά τη «διαπραγματευτική διαδικασία» θα προταθεί από την ελληνική πλευρά το εισόδημα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών να φορολογείται με 13% αντί του 26% και η προκαταβολή φόρου να είναι 50%.
Πίσω όμως από το «αίτημα» της κυβέρνησης και την ενδεχόμενη συμφωνία των «θεσμών»-ιμπεριαλιστικών οργανισμών κρύβεται μια μεγάλη απάτη σε βάρος των φτωχών και μεσαίων αγροτών. Βάσει του ισχύοντος μέχρι σήμερα θεσμικού πλαισίου, κατά κύριο επάγγελμα αγρότης θεωρείται εκείνο το φυσικό πρόσωπο το οποίο, ανάμεσα σε άλλα κριτήρια, λαμβάνει από την απασχόλησή του σε αγροτική δραστηριότητα το 35% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του. Σήμερα σε αυτήν την κατηγορία εμπίπτει περίπου το 1/3 του αγροτικού κόσμου καθώς η χρόνια μείωση των εισοδημάτων από την αγροτοκτηνοτροφική ενασχόληση οδηγεί κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερους και σε εξωγεωργικές εργασίες.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα ότι το εισοδηματικό κριτήριο θα αλλάξει και θα θεωρούνται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες «τα φυσικά πρόσωπα, τα απασχολούμενα κατά κύρια απασχόληση με κάθε είδους αγροτική εργασία, η οποία τους αποφέρει τουλάχιστον το 50% του συνολικού καθαρού εισοδήματός τους». Έτσι, εκατοντάδες χιλιάδες φτωχοί αγρότες δεν θα χαρακτηρίζονται πλέον «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» και θα υποστούν σε όλη της την έκταση τη νέα φορομπηχτική πολιτική. Πρέπει να σημειωθεί, δε, ότι αυτό αποτελεί και χρόνιο αίτημα μεγαλοαγροτών και καπιταλιστικών επιχειρήσεων του αγροτικού χώρου -διότι έτσι θα μειωθεί ο αριθμός αυτών που δικαιούνται τις επιδοτήσεις και άρα θα αυξηθεί το μέρος της πίτας που θα καρπώνονται οι πιο ισχυροί.
Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας, αφού ξεκαθάρισε ότι βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής στρατηγικής είναι «η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον αγροτικό χώρο», επανέλαβε ανέξοδες δεσμεύσεις προκατόχων του περί σύγκρουσης «με καρτέλ, μεσάζοντες και ολιγοπωλιακά κατεστημένα», περί αξιοποίησης κοινοτικών πόρων, περί αναδιάρθρωσης του συνεταιριστικού κινήματος, με στόχο «την καλύτερη οργάνωση των παραγωγών σε βιώσιμα συλλογικά σχήματα», διανθίζοντας τα τελευταία και με τα περί «μορφών κοινωνικής οικονομίας που θα προτεραιοποιούν τη συνεργασία και την αλληλεγγύη»...