Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Περιοδεία του Σ. Ζαριανόπουλου στο εργοστάσιο της «Hellenic Steel» (VIDEO)Δημοσίευση: Παρ, 26/09/2014 - 17:44

ΠΗΓΗ 902.gr  Δημοσίευση: Παρ, 26/09/2014 - 17:44
 Περιοδεία στο εργοστάσιο της ελληνικής χαλυβουργίας «Hellenic Steel» στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε, την Παρασκευή, αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, και τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ευρωβουλευτή του Κόμματος. Στη διάρκεια της παρουσίας τους στο εργοστάσιο, συναντήθηκαν με το ΔΣ του Σωματείου και τους εργαζόμενους και συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος, που συνδέονται με τις εξελίξεις στη μητρική εταιρεία «ILVA», η οποία από το 2013 βρίσκεται υπό την επιτροπεία του ιταλικού κράτους και αναμένεται να πουληθεί.

Στις 30 Σεπτέμβρη, στη γενική συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης, αναμένεται να συζητηθούν το κλείσιμο και η εκκαθάριση της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να παρέμβει στην ιταλική κυβέρνηση, προκειμένου να μην κλείσει το εργοστάσιο και να πουληθεί εν λειτουργία, ελπίζοντας ότι έτσι θα διασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας και τις θέσεις εργασίας.
Ο Σ. Ζαριανόπουλος ξεκαθάρισε ότι ενδεχόμενη πώληση του εργοστασίου δε σημαίνει και συνέχιση της λειτουργίας του. Πρόσθεσε πως ακόμη και αν επιτευχθεί η συνέχιση της λειτουργίας, κρίσιμο ζήτημα παραμένει το με ποιους όρους αυτό θα γίνει. Δηλαδή να μην υπάρξουν επιπτώσεις στους εργαζόμενους, μειώσεις μισθών, εργασιακών δικαιωμάτων κλπ. Σημείωσε ότι πρέπει να ξεσηκωθούν οι εργαζόμενοι, να πιέσουν την κυβέρνηση ώστε να μην περάσει το κλείσιμο και να διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας, μισθοί και δικαιώματα.
Τους κάλεσε να ανατρέξουν στην ίδια τους την πείρα που απέδειξε ότι οι «θυσίες» που δέχθηκαν να κάνουν ως τώρα στο όνομα της διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας και της διατήρησης των θέσεων εργασίας (μείωση των μισθών, εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητες, υποχρεωτικές άδειες κ.ά.), δεν απέτρεψαν τις σημερινές εξελίξεις. Καθώς, επιδίωξη του ομίλου ήταν και παραμένει να αναδιαρθρώσει την παραγωγή με κριτήριο το κέρδος, να λειτουργήσει εκείνα τα εργοστάσια και σε εκείνες τις χώρες που εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη κερδοφορία. Και όποιος νέος επενδυτής έρθει, λοιπόν, με κριτήριο αυτό θα λειτουργήσει.
Σημείωσε ότι στο πλαίσιο της ΕΕ προωθείται η συγκέντρωση και της παραγωγής του χάλυβα σε λίγα χέρια. Και αποκάλυψε ότι οι υποστηρικτές της ΕΕ, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που στο εσωτερικό της χώρας λένε ότι μετά τις εκλογές θα λύσουν τα προβλήματα, στα ευρωπαϊκά φόρα και στο ευρωκοινοβούλιο δε λένε κουβέντα, για να μη χαλάσουν τις συμμαχίες τους με την ΕΕ και τα μονοπώλιά της, να δώσουν νέα διαπιστευτήρια ότι θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική.
Τέλος, τόνισε ότι τα χαλυβουργεία είναι στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις, που θα μπορούσαν σε ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, κάτω από εργατική - λαϊκή εξουσία, να εξασφαλίσουν δουλειά με δικαιώματα και ταυτόχρονα ποιοτικά υλικά. Και κάλεσε τους εργαζόμενους να συνδέσουν τον αγώνα τους για να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας, για να μην πληρώσουν αυτοί την κρίση, με την πάλη για να ανοίξει αυτός ο ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης.