Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Ηράκλειο: «Αιτία πολέμου» χαρακτηρίζει την απόλυση 45 συμβασιούχων στο Δήμο η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Ως «αιτία πολέμου» χαρακτηρίζει την απόλυση 45 συμβασιούχων στο Δήμο Ηρακλείου η «Λαϊκή Συσπείρωση».
Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει:
«Ήταν θέμα χρόνου η δημοτική αρχή Ηρακλείου, πιστή στη "νομιμότητα" (ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό), δηλαδή στις επιταγές κυβέρνησης - τρόικα - ΕΕ, σε εν κρυπτώ συνεργασία με το άλλο πιστό όργανο του κράτους, το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (και αυτός υπηρετεί την ίδια ακριβώς ανήθικη νομιμότητα), να απολύσουν τους 45 εργαζόμενους, οι οποίοι "ψυχή τε και σώματι" κρατούσαν ζωντανούς τους παιδικούς σταθμούς.
Ας μην κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της η νέα δημοτική αρχή. Καιρό τώρα, πριν ακόμα αναλάβει καθήκοντα, "δούλευε" στο παρασκήνιο την απόλυσή τους. Το ζήτημα δεν είναι νομικό ή δικαστικό, αλλά πρωτίστως πολιτικό. Έρχεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση, σε σύμφωνη γνώμη με τις δημοτικές αρχές (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, π.χ. Πάτρας με κομμουνιστή δήμαρχο), ζητούν τον επανέλεγχο των συμβάσεων των εργαζομένων, κυρίως των αορίστου χρόνου, ζητώντας την "κεφαλή επί πίνακι" 5.500 χιλιάδων συμβασιούχων, δηλαδή την απόλυσή τους.

Η ακυρωτική απόφαση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης φαινομενικά απαλλάσσει τη δημοτική αρχή από τον επανέλεγχο των συμβάσεων των 45 εργαζομένων, αλλά στην ουσία χέρι - χέρι τους οδηγούν στην απόλυση, διευκολύνοντας την κυβέρνηση και την ΕΕ στον αντεργατικό τους ρόλο.
Η "Λαϊκή Συσπείρωση", στη σχετική με το θέμα συνεδρίαση του ΔΟΠΑΦΜΑΗ (πριν δύο περίπου μήνες), πήρε μέρος με την παρουσία του επικεφαλής της και είχε προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε ενέργεια -είτε με προσφυγή στο β' βαθμό είτε μέσω της αποκεντρωμένης διοίκησης- για την ακύρωση της πρωτόδικης δικαστικής απόφασης, αποτελεί αιτία πολέμου.
Δυστυχώς, η δημοτική αρχή πετάει και το τελευταίο φύλλο συκής, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι είναι όργανο της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας με τον πιο περισπούδαστο τρόπο την αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική της, με πρόσχημα την τήρηση της νομιμότητας.
Η "Λαϊκή Συσπείρωση" θα φέρει το θέμα στο ΔΣ την ερχόμενη εβδομάδα κι ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.
Καλούμε τους εργαζόμενους του Δήμου, συμβασιούχους και μόνιμους, τα εργατικά σωματεία, τις Λαϊκές Επιτροπές, να σηκώσουν ανάστημα. Να αντιδράσουν στα σχέδια της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής που πετά στην κυριολεξία στο δρόμο εργαζόμενους, απαραίτητους για την απρόσκοπτη και ουσιαστική λειτουργία κοινωνικών δομών.
Διεκδικούμε:
1. Νομιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
2. Όχι στην "αξιολόγηση" των εργαζομένων και στον επανέλεγχο των συμβάσεων.
3. Προσλήψεις επιπλέον μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά - συνταξιοδοτικά δικαιώματα, στο ύψος των πραγματικών αναγκών του Δήμου.
4. Χρηματοδότηση εδώ και τώρα από τον κρατικό προϋπολογισμό των κοινωνικών δομών, όλων των υπηρεσιών των δήμων, για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών, για την ποιοτική διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών από όλες τις υπηρεσίες των δήμων.
Όλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα. Ανατροπή της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Δικαίωση τώρα όλων των συμβασιούχων».