Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Ειδομένη: Αθλιες συνθήκες κράτησης των μεταναστών στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Αξιούπολης


ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Πέμ, 25/09/2014 - 20:45 Τελευταία Ενημέρωση: Πέμ, 25/09/2014 - 21:34
Τις άθλιες συνθήκες κράτησης των μεταναστών στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Αξιούπολης, στην Ειδομένη, διαπίστωσαν η αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Σωτήρης Ζαριανόπουλος, που περιόδευσαν σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή.
Στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στην Ειδομένη, σε μικρά κελιά κρατούνται στοιβαγμένοι πολλοί πρόσφυγες, σε άθλιες συνθήκες σίτισης και υγιεινής. Βρίσκονται εκεί κρατούμενοι έως και έξι 6 μήνες και περιμένουν να απελαθούν. Δεν τους έχει επισκεφθεί γιατρός, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξε κρούσμα φυματίωσης. Επίσης, δεν προαυλίζονται, καθώς η αυλή (πάρκινγκ) του ΤΣΦ είναι γεμάτη από συμπατριώτες τους μετανάστες και πρόσφυγες που κάθε τόσο οδηγούνται για εξακρίβωση στοιχείων και στη συνέχεια αφήνονται ελεύθεροι, καθώς διαπιστώνεται ότι διαθέτουν νόμιμα υπηρεσιακά σημειώματα με τα οποία τους έχει δοθεί χρονικό περιθώριο προκειμένου μόνοι τους και νόμιμα να φύγουν από τη χώρα μας για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Στην πραγματικότητα, αυτή η δεύτερη κατηγορία προσφύγων από το Πακιστάν, τη Συρία, το Ιράκ, το Μπαγκλαντές, που είναι εγκλωβισμένοι στην παραμεθόριο, ήρθαν στη χώρα μας όχι με σκοπό να μείνουν, αλλά για να συνεχίσουν το ταξίδι προς άλλες χώρες της Ευρώπης. Άνθρωποι που, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο, έφυγαν από τα σπίτια τους αφήνοντας πίσω τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τους εμφυλίους και τις διώξεις. Έτσι, κατά εκατοντάδες βρίσκονται στην περιοχή, στην πλειοψηφία τους νέοι, ανάμεσά τους μικρά παιδιά, βρέφη. Για μήνες πασχίζουν να επιβιώσουν σε χωράφια, στο ύπαιθρο, ελπίζοντας να καταφέρουν να φτάσουν στη χώρα προορισμού τους. Νηστικοί, χωρίς νερό, ταλαιπωρημένοι, άρρωστοι, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, περιπλανιούνται στην περιοχή. Αυτή είναι άλλη μια πλευρά της κατασταλτικής αντιμεταναστευτικής πολιτικής και νομοθεσίας της ΕΕ, που συναποφασίζουν και υλοποιούν η ελληνική και οι άλλες κυβερνήσεις των κρατών - μελών της.
Αμέσως μετά την επίσκεψη, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος δήλωσε
«ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση κυνηγούν τα θύματα των επεμβάσεών τους, όπου γης. Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τις χώρες που επεμβαίνουν, αντιμετωπίζουν την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, στην οποία πρωτοστατεί η ελληνική κυβέρνηση.
Η κατάσταση στην Ειδομένη, μετά από την απόφαση να κλείσουν οι εγκαταστάσεις Κέντρου Προσφύγων στο Πολύκαστρο Κιλκίς, είναι δραματική.
Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να πάρει ουσιαστικά μέτρα ανθρώπινης φιλοξενίας όλων αυτών των προσφύγων. Να τους εφοδιάσει με ταξιδιωτικά έγγραφα για τη μετακίνησή τους στις χώρες της επιλογής τους, να χορηγήσει πολιτικό ή ανθρωπιστικό άσυλο σε όσους το ζητήσουν».