Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Συμμετέχει και στρατιωτικά στη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση σε Ιράκ - Συρία



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2014
Απόφαση αποστολής πυρομαχικών σε κουρδικές δυνάμεις, ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών
Με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώνεται η ενεργός συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Συρία, με πρόσχημα τη δράση των «τζιχαντιστών». Η συμμετοχή αυτή περιλαμβάνει πλέον και στρατιωτικό σκέλος, εφόσον πλέον αφορά και την αποστολή πυρομαχικών σε κουρδικές δυνάμεις στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, σε χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «περί συμμετοχής της Ελλάδας στη διεθνή συμμαχία κατά του "Ισλαμικού Κράτους" (ISIS)» τονίζεται:
«Η Ελλάδα χαιρέτησε τη διεθνή συμμαχία κατά του ISIS, στην οποία μετέχει πολιτικά, μέσω της προσφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας, και σε στρατιωτικό επίπεδο - μετά και από σχετική εισήγηση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και ειδικότερα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας - με την αποστολή πυρομαχικών στις κουρδικές δυνάμεις».
Από πλευράς ΓΕΕΘΑ, ατύπως διευκρινίζεται ότι η πρότασή του αφορά αποστολή κατασχεθέντων στην Ελλάδα φορτίων πυρομαχικών για όπλα ανατολικού τύπου (βλ. τυφέκια Καλάσνικοφ), καθώς τέτοιου είδους οπλισμό φέρουν οι κουρδικές δυνάμεις. Οτι από ελληνικής πλευράς δεν υπάρχει κάτι άλλο να σταλεί, τουλάχιστον προσώρας, καθώς δεν είναι συμβατά τα πυρομαχικά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τα όπλα των Κούρδων.
Οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η αποστολή τέτοιων φορτίων, ότι η όλη διαδικασία βρίσκεται μέχρι στιγμής σε πρώιμο στάδιο, σημειώνοντας ότι η αποστολή πυρομαχικών από τη μια χώρα στην άλλη είναι διαδικασία πολύπλοκη, για την οποία απαιτείται πρώτα μια σειρά νομικών ενεργειών.
Σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρτητα από τις επιμέρους λεπτομέρειες της προς υλοποίηση επιχείρησης, προχωρά με γρήγορα βήματα και η στρατιωτική συμπαράταξη της χώρας (κατ' επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης) με τις ΗΠΑ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και χώρες - συμμάχους τους στη νέα ιμπεριαλιστική επέμβασή τους στην αραβική χερσόνησο. 

Η επέμβαση μάλιστα γίνεται στο όνομα της καταπολέμησης των «τζιχαντιστών» του «Ισλαμικού Κράτους», όταν είναι οι ίδιες δυνάμεις - με τις οποίες συμπαρατάσσεται τώρα η ελληνική κυβέρνηση - αυτές που το προηγούμενο διάστημα είχαν πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία, τον εξοπλισμό και τη χρηματοδότησή τους τόσο στη Λιβύη όσο και στη Συρία. Σήμερα αξιοποιούν τη δράση τους για κατοχύρωση των συμφερόντων τους σε μια σημαντικότατη γεωστρατηγικά ζώνη. Προσπάθεια που περιλαμβάνει και σχεδιασμούς για διάλυση κρατών.
Παραπέρα, βαθαίνει ακόμα πιο πολύ η εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι μπορεί να αποτελέσουν αιτία για ντόμινο εξελίξεων και πιο γενικευμένες πολεμικές συγκρούσεις. Μετά από την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ, στο πλαίσιο και του ανταγωνισμού της ελληνικής αστικής τάξης με την τουρκική, πλέον το κουβάρι περιπλέκεται περισσότερο, με την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού σε κουρδικές δυνάμεις, σε μια περιοχή που συνδέεται άμεσα με τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας στην περιοχή, αλλά και τις εξελίξεις στο εσωτερικό της. Είναι λοιπόν αναγκαία η ετοιμότητα και η επαγρύπνηση των εργαζομένων, του λαού, απέναντι στις επικίνδυνες αυτές εξελίξεις.
Να σημειωθεί ότι σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με το Γραμματέα του Στρατού των ΗΠΑ (US Secretary of the Army), John Michael McHugh.