Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Με χιλιάδες κενά θα ανοίξουν τα σχολεία



 Προσπάθεια διαχείρισης της κατάστασης και υποσχέσεις για διορισμούς από το υπουργείο Παιδείας

 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Με την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των μαθημάτων να έχει ξεκινήσει, δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι τα σχολεία θα ανοίξουν με τεράστια κενά. Συνέχιση και ένταση της πολιτικής που υποβαθμίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και συντρίβει τις εργασιακές σχέσεις στην εκπαίδευση έδειξε και η χτεσινή παράσταση που έκανε το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας στο υπουργείο Παιδείας για τα ζητήματα των διορισμών και των αποσπάσεων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.


Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, τα στοιχεία από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης δείχνουν 7.000 λειτουργικά κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ οι εκτιμήσεις των αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια λένε ότι τα κενά ανέρχονται σε 12.000. Περισσότεροι από 5.500 εκπαιδευτικοί συνταξιοδοτήθηκαν ενώ παράλληλα, έχουν γίνει 9.000 αιτήσεις απόσπασης από εκπαιδευτικούς, καθώς σήμερα είναι ακόμα πιο δύσκολο για πολλούς εκπαιδευτικούς να υπηρετούν σε περιοχές μακριά από το σπίτι τους και την οικογένειά τους, να συντηρούν στην ουσία δύο σπίτια. Οι αποσπάσεις ξεκίνησαν να εξετάζονται από το αρμόδιο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο χτες. Την ίδια στιγμή, αυτό το διάστημα, λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία, γίνονται οι αιτήσεις για τους αναπληρωτές της Ειδικής Αγωγής.

Γι' αυτά τα θέματα, το ΔΣ της ΔΟΕ είχε συνάντηση χτες με τον διευθυντή του Γραφείου του υπουργού Παιδείας, Τ. Χρηστάκη. Επίσης, την Παρασκευή στις 11 π.μ. το ΔΣ της ΔΟΕ προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας για το ζήτημα των διορισμών.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, κατά τη χτεσινή συνάντηση, ο εκπρόσωπος του υπουργού, δεν έδωσε σαφείς δεσμεύσεις για την ικανοποίηση των αιτήσεων για απόσπαση, δήλωσε ότι η πρώτη δόση προσλήψεων αναπληρωτών θα γίνει στις 5 Σεπτέμβρη, ενώ έκανε λόγο για 2.000 πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό και 3.000 από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Οι αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ και στις δύο βαθμίδες αναμένεται να φτάσουν τις 14.500.

Οπως προέκυψε, σε ισχύ εξακολουθεί να βρίσκεται η εγκύκλιος Αρβανιτόπουλου με την οποία πέρσι το Σεπτέμβρη το υπουργείο Παιδείας ζητούσε να στελεχωθεί κατά προτεραιότητα το πρωινό πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων και οδήγησε στο να μη λειτουργήσουν ολοήμερα τμήματα. Οπως φαίνεται, στις προθέσεις του υπουργείου είναι να εντάξει στο πρωινό πρόγραμμα μία ώρα μελέτης για Α' - Δ' Δημοτικού, κόβοντας ώρες από άλλα διδακτικά αντικείμενα. Αυτές οι εξελίξεις θα έχουν συνέπεια την επανάληψη του φαινομένου της βίαιης μετακίνησης εκπαιδευτικών και της μη λειτουργίας ολοήμερων τμημάτων.

Αναζητούν συναίνεση στη διαχείριση

Από τη χτεσινή συνάντηση προέκυψε η προσπάθεια του υπουργείου να αναζητήσει στο συνδικαλιστικό κίνημα συν-διαχειριστές της μιζέριας στην οποία έχουν οδηγήσει το δημόσιο σχολείο οι πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεών της. Η προσπάθεια αυτή, άλλωστε, φαίνεται και από τις δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας που όλο αυτό το διάστημα ομολογεί τα κενά, διατυπώνει ευχολόγια για τη λειτουργία των σχολείων, κόβει αποσπάσεις, προχωρά σε δεύτερες αναθέσεις, συγχωνεύσεις σχολείων κ.λπ., θεωρεί ούτε λίγο ούτε πολύ επιτυχία το ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε 3.000 αναπληρωτές λιγότερους από όσους χρειάζονται.

Στο μεταξύ, σε συνεντεύξεις του σε εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος επαναλαμβάνει την ανάγκη μόνιμων διορισμών, μεταθέτοντάς τους για το 2015. Οι δηλώσεις περί διορισμών και διενέργειας διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης τακτικής που ακολουθείται χρόνια τώρα στο ζήτημα της στελέχωσης των σχολείων, μιας συγκεκριμένης πολιτικής οικοδόμησης του σχολείου της αγοράς, δεν αποτελούν παρά ευχολόγια.


Copyright © 1997-2014 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ