Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Τουλάχιστον 3000 οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών τη νέα χρονιά. Τις ελλείψεις παραδέχεται το υπουργείο Παιδείας.



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014
Με τον ελάχιστο αριθμό εκπαιδευτικών θα «λειτουργήσουν» τα σχολεία από το Σεπτέμβρη, όπως προδιαγράφουν και οι δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Επίσης, γίνεται ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση βλέπει την όποια κάλυψη των κενών με ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς αντί για μόνιμους διορισμούς.
«Φτάνουμε σε σημεία εκτός ορίων. Οταν φέτος ζητήσαμε από τον κ. Μητσοτάκη 22.500 αναπληρωτές λόγω περισσότερων συνταξιοδοτήσεων πέρυσι, αντιλαμβάνεστε ότι περάσαμε πραγματικά τα όρια», δήλωνε προχτές ο υπουργός Ανδρ. Λοβέρδος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. Ο ίδιος σημείωσε ότι «από αυτές τις 22.500 αναπληρωτών που ζητήσαμε, μετά από συνεννοήσεις συνολικά στο πλαίσιο της κυβέρνησης και παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου και συνεννοήσεις με άλλους υπουργούς, θα έχουμε συνολικά 19.500» και ότι θα καλυφθούν τα κενά ζητώντας από τους καθηγητές να διδάξουν τα εγγύτερα προς την ειδικότητά τους αντικείμενα.

Ο υπουργός δήλωνε ότι με βάση την αναλογία προσλήψεων - αποχωρήσεων 1 προς 10, θα υπάρχει η δυνατότητα να προσληφθούν μόλις 450 άτομα για τη σχολική χρονιά 2015-2016. Ο ίδιος δήλωνε ότι σε συζητήσεις με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ζητήσει να συζητηθεί εκ νέου αυτή η αναλογία.
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να εμφανιστεί ότι αγωνιά για τη λειτουργία των σχολείων δεν είναι ικανές να πείσουν για το ενδιαφέρον της, αφού η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα μιας πορείας επιλογών στο πλαίσιο της πολιτικής που χτυπά το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά και στην εκπαίδευση. Οι δε ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου καθώς η δημόσια εκπαίδευση βρίσκεται σε τροχιά υπαγωγής στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, οικοδόμησης του σχολείου της καπιταλιστικής αγοράς όπου βέβαια δεν χωρά και η μόνιμη και σταθερή δουλειά των εκπαιδευτικών.
Ετσι, φτάσαμε σε 9,5 χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών φέτος και 12 περίπου χιλιάδες τα δύο προηγούμενα χρόνια, με εκπαιδευτικούς να αποχωρούν κυριολεκτικά με το πιστόλι στον κρόταφο, κάτω από το φόβο των αλλαγών στο Ασφαλιστικό, της εργασιακής ανασφάλειας για το πού θα βρεθούν την επόμενη σχολική χρονιά και της «αξιολόγησης». Υπενθυμίζεται ότι οι κανονικοί διορισμοί για την επόμενη σχολική χρονιά φτάνουν στον αριθμό - εμπαιγμό των 212 (112 στην Πρωτοβάθμια και 100 στη Δευτεροβάθμια).
Οι αναπληρωτές, με τους οποίους σκοπεύει το υπουργείο να καλύψει κενά που απαιτούν μόνιμους διορισμούς ώστε να λυθεί και τώρα και τα επόμενα χρόνια το πρόβλημα της άδειας έδρας στην τάξη, θα έρθουν να προστεθούν στους 15 περίπου χιλιάδες αναπληρωτές - ωρομίσθιους και στους 7.200 ψυχολόγους, λογοθεραπευτές κ.ά. με 5μηνα, μέσω ΟΑΕΔ, που κάθε καλοκαίρι είναι άνεργοι και δεν ξέρουν αν θα έχουν δουλειά από Σεπτέμβρη. Στους εκπαιδευτικούς με διάφορες ελαστικές σχέσεις εργασίας, ακόμα και με μπλοκάκι.