Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Ενημερωτικό υπόμνημα στον υπουργό για τη μεταφορά μαθητών



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Πέμπτη 31 Ιούλη 2014
Για το σοβαρό πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής ενημερώνει με υπόμνημα που απέστειλε στον υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο, η Ομοσπονδία Γονέων Περιφέρειας Αττικής.
Στο υπόμνημά της η Ομοσπονδία επισημαίνει:
«Κε Υπουργέ,
Κατ' απαρέγκλιτη εφαρμογή της ΚΥΑ 24001/2013, ο διαγωνισμός "Μεταφορά μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής, για τα σχολικά έτη 2014-2015 και 2015-2016", που ανακοίνωσε η Περιφέρεια Αττικής κατάργησε δεκάδες δρομολόγια ειδικά από σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα, από 916 δρομολόγια που προέβλεπε ο προηγούμενος διαγωνισμός για την Περιφέρεια Αττικής, ο νέος προβλέπει μόνο 560. Πιο δραματικά είναι τα προβλήματα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπου από 391 δρομολόγια, ο νέος διαγωνισμός προβλέπει μόνο 171 (περικοπή της τάξης του 60%!).

Οπως μας καταγγέλλουν Ενώσεις Γονέων, ειδικά από την Ανατολική Αττική, αυτές οι περικοπές γίνονται ενώ στην Ανατολική Αττική δεν υπάρχουν γενικά αστικές συγκοινωνίες. Ορισμένα παραδείγματα από την Ανατολική Αττική:
Ο Δήμος Ραφήνας - Πικερμίου, ο οποίος εξυπηρετείται αποκλειστικά από το ΚΤΕΛ που ενώνει το κέντρο της Αθήνας με το λιμάνι και το αεροδρόμιο με συχνότητα δρομολογίων περίπου κάθε ώρα και κινείται μόνο στον άξονα Λ. Μαραθώνος - Λ. Φλέμιγκ - Λ. Χρ. Σμύρνης, αφήνοντας ακάλυπτο όλο τον υπόλοιπο δήμο.
Στην Αρτέμιδα που έχει αστικές συγκοινωνίες στο βασικό οδικό άξονα, αυτές δεν καλύπτουν σε καμιά περίπτωση την έκταση τον δήμου. Στο δήμο δεν υπάρχουν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι, δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, με αποτέλεσμα οι μαθητές να αναγκάζονται να περπατάνε πολλά χιλιόμετρα κάθε μέρα για να πάνε στο σχολείο, με σοβαρό κίνδυνο να τους χτυπήσει κάποιο όχημα ή να δεχτούν επίθεση από αδέσποτα ζώα. Αυτά είναι γεγονότα που έχουν συμβεί κατ' επανάληψη, αλλά φαίνεται ότι η πολιτεία δεν ενδιαφέρεται για την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών μας.
Η κυβέρνηση, που εξέδωσε πέρσι το καλοκαίρι την απαράδεκτη ΚΥΑ 24001/2013, θεωρεί ότι τα παιδιά μας μπορούν να περπατάνε (και μάλιστα στις συνθήκες που παραπάνω περιγράψαμε) κάθε μέρα 10 χιλιόμετρα για να πάνε και να έρθουν στο σχολείο εάν είναι μαθητές Λυκείου, 7 χιλιόμετρα αν είναι μαθητές Γυμνασίου και 2.400 μέτρα αν είναι μαθητές της Α' Δημοτικού!!! Η ίδια ΚΥΑ προβλέπει ότι οι μαθητές της Α' Δημοτικού μπορούν να περιμένουν στο σχολείο 90 λεπτά μετά τη λήξη των μαθημάτων προκειμένου να πάρουν το σχολικό λεωφορείο! Αραγε όσοι ψήφισαν και υλοποιούν τις παραπάνω αποφάσεις, με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζουν και τα δικά τους παιδιά;
Σαν γονείς απαιτούμε σύγχρονο, ΑΣΦΑΛΗ και επαρκή τρόπο για να μεταφέρονται ΔΩΡΕΑΝ οι μαθητές προς και από το σχολείο.
Απαιτούμε:
-- ΑΜΕΣΑ να προκηρυχτεί νέος διαγωνισμός για τη μεταφορά των μαθητών με βάση τα δρομολόγια που υπήρχαν μέχρι και πρόπερσι, επιπλέον να καλυφτεί η ανάγκη για μεταφορά μαθητών όπου προκύπτουν νέα δρομολόγια.
-- Να καταργηθεί η απαράδεκτη ΚΥΑ 24001/2013 που στην πράξη καταργεί τις μεταφορές των μαθητών, να μειωθούν τα χιλιομετρικά όρια, προσαρμοζόμενα και στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.
-- Δωρεάν μετακίνηση όλων καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου με τα ΜΜΜ.
-- Το γονεϊκό κίνημα εδώ και πολλά χρόνια έχει προτείνει σαν μόνιμη λύση, αποδοτικότερη οικονομικά και βέλτιστη με γνώμονα την ασφάλεια των παιδιών μας, τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους, με κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, με μόνιμους εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδηγούς και απευθείας κρατική χρηματοδότηση».