Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

ΠΑΙΔΙΚΟΙ-ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ: Οι γονείς θα πληρώσουν αδρά για περίπου 26000 παιδιά.




ΡΙΖΟΣΠΆΣΤΗΣ:Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Συνολικά 26.130 παιδιά μένουν μέχρι στιγμής εκτός του προγράμματος του ΕΣΠΑ με
την ονομασία «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Προχτές το βράδυ, αναρτήθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) οι προσωρινοί πίνακες των παιδιών που έχουν το δικαίωμα να μπουν σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, ιδιωτικούς και δημοτικούς, μέσω του προγράμματος (δηλαδή να μην πληρώνουν τροφεία). Ήδη ξεκίνησαν οι ενστάσεις σχετικά με τους πίνακες, μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί αύριο, 28 Αυγούστου. Ενστάσεις έχουν δικαίωμα να υποβάλουν μητέρες που έμειναν εκτός του προγράμματος, στέλνοντας συμπληρωματικά δικαιολογητικά με στόχο να αυξήσουν τη μοριοδότησή τους. Μόλις ολοκληρωθεί και η εξέταση των ενστάσεων, θα βγουν οι ολοκληρωμένοι πίνακες, δηλαδή στο τέλος του μήνα.


Όπως και να έχει, ήδη περισσότερα από 26.000 παιδιά μένουν εκτός του προγράμματος και ο αριθμός τους αυξάνεται αν υπολογιστούν οι γονείς που είχαν αποκλειστεί εξαρχής, καθώς δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής είτε λόγω δουλειάς όπως, π.χ., οι δημόσιοι υπάλληλοι είτε λόγω των απαράδεκτων κριτηρίων που είχε θέσει η κυβέρνηση. Αυτό το γεγονός δείχνει πως είναι χιλιάδες οι γονείς που θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να στείλουν το ή τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς, πληρώνοντας αδρά.


Σύμφωνα με τους ίδιους προσωρινούς πίνακες της ΕΕΤΑΑ, τα παιδιά που θα φιλοξενηθούν στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς φτάνουν τις 86.137. Ετσι, μετά τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για την «επιπλέον» χρηματοδότηση ως προς το σύνολο των δομών (89.900 θέσεις) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για τις «παρεμβάσεις της» που έφεραν το παραπάνω αποτέλεσμα, αναμένονται νέοι πανηγυρισμοί από πλευράς τους καθώς «δεν έμεινε κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση και τις μεγαλοστομίες της κυβέρνησης, οι λαϊκές οικογένειες, τα νέα ζευγάρια χρειάζεται να απαντήσουν με την πάλη τους για το δικαίωμα των παιδιών στη δημόσια και δωρεάν Προσχολική Αγωγή.

Να διεκδικήσουν μέσα από τα σωματεία, τις Λαϊκές Επιτροπές, τους μαζικούς φορείς: ¨Αμεση  κρατική επιχορήγηση στους δήμους, να γίνουν δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς όλα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που ζουν στη χώρα μας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να παλέψουν για άμεση αξιοποίηση κρατικών και δημοτικών κτιρίων, να καταργηθούν τα τροφεία και οι πληρωμές από τους γονείς. Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός. Να μη γίνει καμία απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αποκλειστικά κρατικούς, δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού, μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό. Ενιαίο φορέα Προσχολικής Αγωγής, ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.