Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Ανέγγιχτη η μονιμοποίηση και η επέκταση του χαρατσιού




ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ: Η μεγαλύτερη αδικία είναι το χαράτσωμα της στέγης και της γης του λαού


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014
Οι όποιες «διορθώσεις» εξαγγέλλει ή «διαρρέει» ότι εξετάζει η κυβέρνηση δεν αναιρούν την αντιλαϊκή ουσία του χαρατσιού στη λαϊκή στέγη και περιουσία
Με μια συζήτηση που εστιάζει γύρω από τα «λάθη» και τις «αδικίες» στον υπολογισμό του «Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων» (ΕΝΦΙΑ), τα οποία πράγματι επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τα λαϊκά στρώματα, επιχειρείται να κρυφτεί η μεγαλύτερη αδικία του νέου χαρατσιού: Το γεγονός ότι μονιμοποιείται το «έκτακτο» τάχα χαράτσωμα της λαϊκής στέγης, που επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 2011 (με το περιβόητο ΕΕΤΗΔΕ και στη συνέχεια ΕΕΤΑ, που ερχόταν ως τώρα με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ) και το οποίο ταυτόχρονα επεκτείνεται για πρώτη φορά και στα χωράφια της φτωχής αγροτιάς, στα οικόπεδα, στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, κυριολεκτικά σε κάθε σπιθαμή γης.

Οι διάφορες «εξαγγελίες» και «πρωτοβουλίες» των κυβερνητικών στελεχών και των κομμάτων τους περί «διορθώσεων» δεν αγγίζουν ούτε στο ελάχιστο την ουσία του νέου χαρατσιού, το οποίο στο πλαίσιο της συνολικής αντιλαϊκής επίθεσης και σε συνδυασμό με τη σταδιακή άρση των όποιων περιορισμών απέμεναν ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών για χρέη προς τις τράπεζες (για τα χρέη προς το Δημόσιο ήδη δεν υπάρχει κανένας τέτοιος περιορισμός), αντικειμενικά ενισχύει τους όρους και τις προϋποθέσεις για συγκέντρωση της λαϊκής στέγης και περιουσίας σε ολοένα και λιγότερα χέρια.
Οι «διορθώσεις» και το γνωστό «γαϊτανάκι»
Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις για τα ακόμα πιο «φουσκωμένα» και δυσβάσταχτα εκκαθαριστικά που αντίκρισε πλήθος λαϊκών νοικοκυριών, ειδικά στην επαρχία, ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, κατόπιν συνεννόησης με τον πρωθυπουργό, ανακοίνωσε χτες στη Βουλή ότι σε 4.000 οικισμούς που βρίσκονται εκτός του συστήματος αντικειμενικών αξιών, ο υπολογισμός των αξιών γης (στη βάση του οποίου υπολογίζεται το χαράτσι) θα γίνει βάσει των επιπέδων με τα οποία υπολογίστηκε ο ΦΑΠ του 2013 (και όχι βάσει των κατώτερων αντικειμενικών αξιών του οικείου «καλλικρατικού» δήμου, όπως προβλέπει ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ, γεγονός που «απογείωσε» τα έτσι κι αλλιώς δυσβάσταχτα χαράτσια). Η εξαγγελία της σχετικής «διόρθωσης» έγινε χωρίς να διευκρινίζεται αν θα αποσταλούν καινούργια εκκαθαριστικά στους φορολογούμενους με περιουσία στους εν λόγω οικισμούς ή αν και σε αυτήν την περίπτωση τα λαϊκά νοικοκυριά θα κληθούν πρώτα να πληρώσουν τα «φουσκωμένα» χαράτσια και μετά να περιμένουν το συμψηφισμό.
Νωρίτερα, μιλώντας στη Βουλή την Τρίτη και την Τετάρτη, ο Γκ. Χαρδούβελης είχε αναφέρει πως «έχουμε αναγνωρίσει πολλά λάθη που έχουν γίνει και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε (...) χρειάζεται πολλή δουλειά, δεν είναι εύκολο».
Κατά το γνωστό «γαϊτανάκι», εξάλλου, των «αντιδράσεων» κομμάτων και βουλευτών της συγκυβέρνησης, αφού πρώτα έχουν επεξεργαστεί και ψηφίσει τα αντιλαϊκά μέτρα, το ΠΑΣΟΚ με παρέμβασή του, αλλά και 27 βουλευτές της ΝΔ με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών ζητούν «διορθώσεις» στις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις υπολογισμού υπέρογκων χαρατσιών, καθώς και την αναβολή της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης (από τα τέλη Αυγούστου στα τέλη Σεπτέμβρη) και την αντίστοιχη μετάθεση των υπόλοιπων 4 δόσεων που λήγουν στα τέλη των αμέσως επόμενων μηνών. Από τη μεριά του Μεγάρου Μαξίμου «διαρρεόταν» ότι η μετάθεση αυτή «εξετάζεται».
Εξάλλου, όπως γίνεται σαφές σε κάθε ευκαιρία από την κυβέρνηση, δεν πρόκειται να παρθούν αποφάσεις που να θέτουν σε κίνδυνο την εκτέλεση του αντιλαϊκού προϋπολογισμού και την εξασφάλιση των ματωμένων «πρωτογενών πλεονασμάτων» για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου και της «ρευστότητάς» του.
«Στον αέρα» οι «εκπτώσεις» και οι απαλλαγές
Στο μεταξύ, ολόκληρο το χαράτσι καλούνται να πληρώσουν ακόμα και εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά τα οποία κινούνται κάτω από το όριο της φτώχειας. Στο νόμο για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπονται «εκπτώσεις» ή απαλλαγή, εφόσον βέβαια πληρούν ένα πλήθος από εξοργιστικούς σωρευτικούς όρους και προϋποθέσεις. Επίσης παρότι ο νόμος που περιλαμβάνει τις εν λόγω ρυθμίσεις και προϋποθέσεις έχει ψηφιστεί από το Δεκέμβρη του 2013, ακόμα δεν έχει ετοιμαστεί από τα κυβερνητικά και κρατικά επιτελεία η διαδικασία για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων.
Ετσι, όπως και στις υπόλοιπες περιπτώσεις «λαθών» του υπουργείου, τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά για τα οποία προβλέπεται «έκπτωση» ή απαλλαγή, θα πρέπει πρώτα να πληρώσουν «κανονικά» τις δόσεις του χαρατσιού, να περιμένουν πότε θα οριστικοποιηθεί η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών και στη συνέχεια να περιμένουν το πότε θα εγκριθεί τελικά η αίτησή τους, ώστε μετά από όλα αυτά να ελπίζουν σε συμψηφισμό ή επιστροφή των χρημάτων που κατέβαλαν.
Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων, όπως οι σεισμόπληκτοι στις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας, για τους οποίους επίσης αναρτήθηκαν εκκαθαριστικά για πληρωμή του χαρατσιού, παρότι οι σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες για απαλλαγή από τον «ενιαίο φόρο ακινήτων» σπιτιών που έχουν πληγεί από τους σεισμούς για τα έτη 2014 και 2015 έχουν γίνει εδώ και μήνες. Το υπουργείο τούς καλεί να αγνοήσουν τα εκκαθαριστικά ενόψει ρύθμισης που θα γίνει το Σεπτέμβρη, εκτός και αν έχουν και άλλο ακίνητο που δεν έχει πληγεί από το σεισμό, οπότε θα πρέπει να πληρώσουν το σύνολο - τουλάχιστον - της πρώτης δόσης και να περιμένουν και αυτοί συμψηφισμό!
Ακόμη, πολλές είναι και οι καταγγελίες φορολογούμενων με ημιτελή ακίνητα, οι οποίοι κλήθηκαν να πληρώσουν ολόκληρο το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, χωρίς να υπολογίζεται η έκπτωση ύψους 60% που προβλέπεται κανονικά για αυτήν την κατηγορία ακινήτων.
Υπενθυμίζουμε, τέλος, ότι άλλος ένας παράγοντας που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα δυσβάσταχτα χαράτσια που καλούνται να πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά είναι η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών οι όποιες ελλείψεις στα Ε9 να συμπληρωθούν αυτόματα από το Τaxis, με το «δυσμενέστερο σενάριο» για το φορολογούμενο (π.χ. αν κάποιος δεν έχει συμπληρώσει το ποσοστό συνιδιοκτησίας ενός διαμερίσματος, αυτόματα το σύστημα υπολογίζει το φόρο με το - βαρύτερο - συντελεστή που αντιστοιχεί στην ιδιοκτησία 100%). Για τις περιπτώσεις αυτές το υπουργείο ανακοίνωσε ότι μπορούν να γίνουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 ως τις 30 Νοέμβρη, «χωρίς πρόστιμο και με συμψηφισμό των μέχρι τότε πληρωμών με το τελικό σύνολο της οφειλής», ωστόσο η ημερομηνία πρόσβασης στο Taxis δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα και προφανώς μέχρι την όποια «διόρθωση» του φόρου, οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώνουν τις «φουσκωμένες» δόσεις.
Copyright © 1997-2014 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η μεγαλύτερη αδικία είναι το χαράτσωμα της στέγης και της γης του λαού
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε σχόλιό του για την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Η μεγαλύτερη αδικία στον ΕΝΦΙΑ, που δεν διορθώνεται, είναι ο λαός να πληρώνει ενοίκιο στο σπίτι που απέκτησε με κόπους και θυσίες, στο αγροτεμάχιο που καλλιεργεί για να ζήσει. Το ΚΚΕ επιμένει στην πλήρη απαλλαγή της πρώτης, αλλά και δευτερεύουσας κατοικίας, που καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες και τις ανάγκες αναψυχής της λαϊκής οικογένειας. Κανένας φόρος στην αγροτική γη. Να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία».