Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ: Ούτε ώρα χαμένη μέχρι το συλλαλητήριο για τη ΔΕΘ



Πλατιά σύσκεψη χτες, για την προετοιμασία της κινητοποίησης, στις 6 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους

 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου που διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη ΔΕΘ, συγκάλεσε χτες η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Συμμετείχαν και πήραν το λόγο συνδικαλιστές από πολλούς χώρους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και εκπρόσωποι των συσπειρώσεων που συγκροτούν την κοινωνική συμμαχία. Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τη σύσκεψη παρακολούθησε και τοποθετήθηκε ο Γιώργος Πέρρος.
Το συλλαλητήριο θα γίνει το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους. Παρουσιάζοντας την εισήγηση στη χτεσινή σύσκεψη, που έγινε στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και γραμματέας του ΕΚ Θεσσαλονίκης, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Με όρους ανασύνταξης του κινήματος, οι ταξικές δυνάμεις χρειάζεται γρήγορα να μπουν στη μάχη και να συσπειρώσουν τους εργαζόμενους των κλάδων τους στα μέτωπα πάλης που έχουμε μπροστά μας και είναι πολλά. Με καλή γνώση των εξελίξεων στον κάθε κλάδο, που να φτάνει μέχρι και τον τελευταίο εργαζόμενο. Με διαμόρφωση διεκδικητικών πλαισίων σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε κλάδο, τέτοιων που να βοηθούν στη συσπείρωση και να δένονται με τα γενικά αιτήματα.
Με Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις που θα στοχεύουν στη δραστηριοποίηση όλο και περισσότερων εργαζομένων, με σχεδιασμένη ανάπτυξη δραστηριοτήτων αλληλεγγύης σε ζητήματα αδυναμίας των εργαζομένων να αντεπεξέλθουν σε οικονομικές δυσκολίες (φόρους, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, παιδικούς σταθμούς, ανέργους). Αντίστοιχα, στην ίδια κατεύθυνση, τα μέλη των ΔΣ των σωματείων του ΠΑΜΕ να πρωτοστατήσουν στη λειτουργία και τη δράση των Λαϊκών Επιτροπών, με στόχο τη μαζικοποίησή τους και την καθοριστική παρέμβαση στις λαϊκές συνοικίες.
Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για τα νέα μέτρα που έρχονται, απαιτείται να ενοποιηθεί η δράση των κλάδων, των συνδικάτων, ώστε να ανταποκριθούμε στα αυξημένα καθήκοντα που έχουμε ως ταξικό κίνημα απέναντι στην εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Η ενίσχυση των συμμαχιών της εργατικής τάξης και το αδυνάτισμα των συμμαχιών των μονοπωλίων είναι υποχρέωση και καθημερινός στόχος κάθε ταξικού συνδικάτου.
Εχουμε παραδείγματα σωματείων που έχουν κάνει σοβαρά βήματα με σχετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια ενιαιοποίησης της δράσης σε επίπεδο κοινωνικής συμμαχίας. Αμεσα πρέπει το κάθε σωματείο, η κάθε μειοψηφία, η κάθε Γραμματεία να επεξεργαστεί και να καταλήξει στο πώς θα θεμελιώσει το δίαυλο επικοινωνίας με τα σύμμαχα τμήματα της εργατικής τάξης, με τα σύμμαχα λαϊκά στρώματα».
Πρακτικά μέτρα μέχρι τις 6 Σεπτέμβρη
Σε άλλο σημείο τόνισε: «Με την ουσιαστική παρέμβασή μας να μην αφήσουμε περιθώριο στην αντίληψη ότι είναι μια επετειακή εκδήλωση. Το συλλαλητήριο της ΔΕΘ είναι ευκαιρία συνολικής αντιπαράθεσης με την αντεργατική πολιτική. Η μαζικότητά του είναι δείκτης για το αν ανοίξαμε δρόμο σε νέους χώρους δουλειάς, αν με την πολύμορφη και πολύχρονη δράση έχουμε κερδίσει επαφές και συνειδήσεις, εμπιστοσύνη και κύρος στις μάζες, για το κατά πόσο ενεργοποιήσαμε τις Λαϊκές Επιτροπές σ' αυτή την υπόθεση.
Σε τελική ανάλυση, για το κατά πόσο ανοίξαμε αποτελεσματικά μια πιο ολοκληρωμένη πολιτική και ιδεολογική παρέμβαση, δηλαδή κατά πόσο καταφέραμε πλήγμα στη λογική των τετελεσμένων, της απογοήτευσης, του μικρότερου κακού, της ανάθεσης της λύσης του προβλήματος σε κάποιες εκλογές.
Με την ευκαιρία της ΔΕΘ να κάνουμε πρακτικά βήματα. Να οργανώσουμε κεντρικές εξορμήσεις σε όλους τους μεγάλους, κρίσιμους χώρους: ΟΤΕ, Πετρέλαια, Χαλυβουργία, ΜΕΒΓΑΛ, ΕΛΒΟ, ΟΑΣΘ, σε χώρους που είναι προς ιδιωτικοποίηση, όπως το Λιμάνι, ο ΟΣΕ, η ΔΕΗ, η ΕΥΑΘ. Να πάμε σε κοινές εξορμήσεις σωματείων του ΠΑΜΕ και δυνάμεων της ΠΑΣΕΒΕ στις γειτονιές, στα μαγαζιά. Οι Γραμματείες, με εξειδικευμένο υλικό, να προγραμματίσουν περιοδείες στους χώρους ευθύνης τους.
Ιδιαίτερη βαρύτητα να ρίξουμε στη δουλειά στη νεολαία. Να αναδείξουμε τα προβλήματα της ανεργίας, αλλά και της Παιδείας, δεμένα με τις εξελίξεις στο χώρο της επαγγελματικής κατάρτισης. Την Παρασκευή 5/9, να πάμε με τις Λαϊκές Επιτροπές και με συμμετοχή όλων των σωματείων σε πικετοφορίες προπαγάνδισης του συλλαλητηρίου στις γειτονιές. Το πρωί του Σαββάτου να πάμε σε αντίστοιχες εξορμήσεις σωματείων στο κέντρο της πόλης».
 Ανεβάζουν στροφές  Συνδικάτα και Λαϊκές Επιτροπές«»

Για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, προετοιμάζονται τα ταξικά σωματεία και οι Λαϊκές Επιτροπές στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Στη Θεσσαλονίκη, το ΔΣ της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, που συνεδρίασε τη Δευτέρα, αποφάσισε να συμμετέχει στην πανεργατική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Ορισε προσυγκέντρωση στις 5.30 μ.μ., στον πεζόδρομο Τσιμισκή με Αριστοτέλους και προκήρυξε τετράωρη στάση εργασίας από τις 4 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., με αιτήματα: Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, ωρομίσθιου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας. Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων. Τις επόμενες μέρες, το Σωματείο προγραμματίζει εξορμήσεις σε κεντρικές αποθήκες, εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, σε κάθε εμπορικό κατάστημα.
Στην Ξάνθη προγραμματίζεται συνέλευση της Λαϊκής Επιτροπής, σήμερα Τετάρτη στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, για την οργάνωση της συμμετοχής στο συλλαλητήριο, αλλά και για την ανάληψη πρωτοβουλιών ενάντια στη φορομπηχτική πολιτική, για προβλήματα σε εργασιακούς χώρους, κ.ά.
Στην Κοζάνη, σύσκεψη για την οργάνωση της δράσης του για το επόμενο διάστημα με πρώτο σταθμό το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνει το Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας, την Κυριακή 31 Αυγούστου στις 8 μ.μ., στα γραφεία του. Ηδη έχει ανακοινώσει συμμετοχή στο συλλαλητήριο με αναχώρηση στις 3 μ.μ. από το Δημαρχείο.
Να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής η Γραμματεία Λάρισας του ΠΑΜΕ. Τα λεωφορεία θα αναχωρήσουν στις 3 μ.μ. του Σαββάτου, από το τέρμα της οδού Βενιζέλου (κάτω από τον Αγιο Αχίλλειο).

ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕΜΑΣ: Παρουσιάζουν το πρόγραμμα δράσης
Στη Θεσσαλονίκη, θα συνεδριάσει στις 5 και 6 Σεπτέμβρη η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή στελεχών από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα. Η συνεδρίαση θα γίνει στην αίθουσα του πρώην κινηματογράφου «Αλέξανδρος» (Εθνικής Αμύνης 1, πίσω από τη ΧΑΝΘ). Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή θα συζητήσει και θα επικυρώσει το πρόγραμμα δράσης του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων για το επόμενο διάστημα.
Το σχέδιο του προγράμματος δράσης θα καταληχθεί στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, που θα γίνει τη Δευτέρα 1η Σεπτέμβρη, στις 4 μ.μ., στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5Β). Το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ μαζί με τους άλλους φορείς της κοινωνικής συμμαχίας (ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ) θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, με θέμα: «Πρόγραμμα δράσης και οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες του ταξικού κινήματος και των συνδικάτων το επόμενο διάστημα, μπροστά στις εξελίξεις». Η συνέντευξη θα δοθεί στις 11 π.μ., στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.
Copyright © 1997-2014 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ