Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Με το Προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) συναντήθηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Οι αυτοαπασχολούμενοι να ενώσουν τον αγώνα τους με την εργατική τάξη


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Αμέσως μετά τη συνάντηση έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Συζητήσαμε με το προεδρείο της ΕΣΕΕ για τη δραματική κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι συμπατριώτες μας σήμερα στη χώρα, όχι μόνο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά κυρίως εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία ουσιαστικά υπηρετεί τα συμφέροντα μεγάλων τραπεζικών και μονοπωλιακών ομίλων.
Το ΚΚΕ έχει καταθέσει ριζοσπαστικές προτάσεις στην ελληνική κοινωνία - και στο Κοινοβούλιο και στο Ευρωκοινοβούλιο - σχετικά με όλα αυτά τα ζητήματα που απασχολούν τους μικροεπαγγελματίες και εμπόρους στη χώρα μας, όπως είναι για παράδειγμα τα ζητήματα της φορολογίας, του δανεισμού, των "κόκκινων" δανείων, του Ασφαλιστικού κ.λπ. Για παράδειγμα, ζητάμε άμεσα - και έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση νόμου - να μειωθεί, να "κουρευτεί" το χρέος των αυτοαπασχολούμενων προς τις τράπεζες, απ' τα δάνεια που έχουν πάρει, με όριο 30% γι' αυτούς που έχουν την επιχείρησή τους, 50% γι' αυτούς που έχουν βάλει λουκέτο και μέχρι 300 χιλιάδες ευρώ το δάνειο. Και αυτές είναι ορισμένες απ' τις προτάσεις που έχουμε. Για το Ασφαλιστικό επίσης χρειάζεται δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών χωρίς βεβαίως να υπάρχει μείωση των συντάξεων. Εξυπακούεται ότι παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την Κυριακάτικη αργία έτσι ώστε να παραμείνει πραγματική αργία για όλα τα καταστήματα, για τους αυτοαπασχολούμενους. Και φυσικά να ενώσουν τον αγώνα τους, την αγωνία τους με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, με την εργατική τάξη, με τους υπόλοιπους ανέργους, με τους υπαλλήλους, με τους αγρότες της χώρας μας, έτσι ώστε σε μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία, σε μια αντίσταση να οδηγηθεί η χώρα και οι ίδιοι σ' ένα καλύτερο μέλλον».

Από την πλευρά του, ο Β. Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ, ανέφερε:
«Στη σημερινή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ συζητήσαμε ακριβώς τα προβλήματα που απασχολούν τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. Ιεραρχήσαμε τα προβλήματα, ζητήσαμε υποδείξεις και παρατηρήσεις στο δεκάλογο τον οποίο καταθέσαμε με τα κυριότερα προβλήματα να είναι, βέβαια, το Φορολογικό, το Ασφαλιστικό, τα "κόκκινα" δάνεια. Από κει και πέρα θέλουμε να υπάρχει μια ανοιχτή γραμμή, ώστε να μπορέσουμε αυτά τα προβλήματα να τα αντιμετωπίσουμε το συντομότερο δυνατόν. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στη χώρα μας φθίνει συνεχώς».
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ: Όσοι δεν κλείνουν φυτοζωούν
 Πρόβλημα επιβίωσης για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες δείχνουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία
Η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, όπως επιβεβαιώνουν και τα στατιστικά στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά, πάνω από 200.000 μικροεπιχειρήσεις έκλεισαν τα μαγαζιά τους από το 2010. Δύο στις τρεις που λειτουργούν ακόμα, κινδυνεύουν να κλείσουν μέσα στο 2014.
Η μείωση του τζίρου για το δεύτερο εξάμηνο του 2013 ανέρχεται στο 22,9%. Από την αρχή της κρίσης, η συνολική πτώση ανέρχεται στο 65%. Τα χρέη διογκώνονται, οι απλήρωτες ασφαλιστικές οφειλές προς ΟΑΕΕ (40%), οι λογαριασμοί προς τις ΔΕΚΟ (35%), την εφορία (33%), τους προμηθευτές (28%). Τα μη εξυπηρετούμενα ή καθυστερούμενα δάνεια προς τράπεζες ανέρχονται στο 28% (στοιχεία ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ).
Πάνω από 370.000 ασφαλισμένοι έχουν χρέη προς τον ΟΑΕΕ, σε σύνολο 740.000 ενεργών ασφαλισμένων, δηλαδή οι μισοί. Τα χρέη προς το Ταμείο έχουν ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ. Όλο και περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι χάνουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω χρεών (στοιχεία ΟΑΕΕ).
Η κατηγορία «πολύ μικρές επιχειρήσεις» (απασχόληση έως 10 άτομα), που περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο αυτοαπασχολούμενους χωρίς προσωπικό, από 820.000 το 2009 μειώθηκε σε 514.000 το 2013. Δηλαδή, μείωση κατά 37% σε 5 χρόνια (Eurostat).
Οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ υπέστησαν κι αυτοί εκτεταμένες περικοπές των συντάξεων. Η μέση σύνταξη το 2009 ήταν 808 ευρώ και το 2013 539 ευρώ, δηλαδή 33% μικρότερη και ας πληρώθηκαν μέχρι τελευταία δεκάρα οι εισφορές. Χιλιάδες ασφαλισμένοι αποκλείονται από τη σύνταξη, αν έχουν χρέη πάνω από 20.000 ευρώ (4-5 χρόνια απλήρωτων εισφορών) και όσοι χρωστάνε λιγότερα, θα τα ξεπληρώσουν με παρακράτηση από τη σύνταξη. Και άλλη μείωση, δηλαδή.
Τα χειρότερα είναι μπροστά. Σε εφαρμογή βρίσκεται ο νέος φορολογικός νόμος με κατάργηση του αφορολόγητου και 26% φορολογία από το πρώτο ευρώ. Σε συνδυασμό με τα κριτήρια διαβίωσης, φορτώνει νέα βάρη στη μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων.
Ο ΟΑΕΕ, για το 2014, προβλέπεται να παρουσιάσει έλλειμμα 500 εκατ. ευρώ. Στα συρτάρια της κυβέρνησης βρίσκονται μέτρα για παραπέρα μείωση των συντάξεων. Συζητιέται έντονα η κατάργηση της λεγομένης «βασικής σύνταξης» για τους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, που θα μειώσει αυτόματα τις μηνιαίες συντάξεις της πλειοψηφίας των συνταξιούχων κατά 220 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα χρέη, ήδη έχει ενεργοποιηθεί το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών), που από την αρχή του χρόνου έχει αποστείλει χιλιάδες κατασχετήρια. Τα περισσότερα αφορούν χρέη στον ΟΑΕΕ. Ανάλογη κατάσταση ισχύει και για τα χρέη προς την εφορία, που διογκώνονται καθημερινά.
Τέλος, μια σειρά νόμοι με το γενικό τίτλο «Απελευθέρωση επαγγελμάτων» έχουν ήδη ψηφιστεί. Οι περισσότεροι από αυτούς, όπως η απελευθέρωση στον τομέα της μεταφοράς, στο ψωμί, στο φάρμακο, στο ωράριο, στα επαγγελματικά δικαιώματα και τις άδειες άσκησης επαγγέλματος, έχουν άμεση σχέση με τους όρους δραστηριοποίησης των αυτοαπασχολούμενων στην αγορά και στρέφονται σε βάρος τους. Το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει με γρηγορότερους ρυθμούς στην εφαρμογή τους.