Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Μερεμέτια εμπαιγμός με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 23 Αυγούστου 2014
 «Μερεμέτια» χωρίς απολύτως κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα για τα λαϊκά νοικοκυριά έχει στα σκαριά η συγκυβέρνηση, προκειμένου να διαχειριστεί την υπόθεση με τον «ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων» (ΕΝΦΙΑ). Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης συναντήθηκε χτες με κλιμάκιο βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να διευθετηθούν τα εκκρεμή, τεχνικού χαρακτήρα ζητήματα, που αφορούν στην είσπραξη του νέου αντιλαϊκού φόρου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών θα γίνει σε 6 μηνιαίες δόσεις, με αρχή το τέλος Σεπτέμβρη 2014 και κατάληξη το Φλεβάρη του 2015. Σε αυτό το πλαίσιο, από το υπουργείο Οικονομικών δρομολογείται η νέα εκκαθάριση του φόρου με «διορθώσεις στις παραμέτρους υπολογισμού» για ιδιοκτήτες οικοπέδων σε περίπου 4.000 περιοχές της χώρας, οι οποίες βρίσκονται εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, όπου, κατά κύριο λόγο, εντοπίστηκαν τα διαχειριστικά λάθη, συνολικού ύψους 167 εκατ. ευρώ, όπως υπολογίζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, ενώ σε κάθε περίπτωση ο εισπρακτικός στόχος παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ, όπως προβλέπεται στον αρχικό σχεδιασμό. Ο εμπαιγμός έχει και συνέχεια. Σύμφωνα με προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι εξετάζεται το ενδεχόμενο «έκπτωσης» σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής της οφειλής, στα ξενοίκιαστα διαμερίσματα (με μείωση 30%) καθώς και το ενδεχόμενο περισσότερων από 6 δόσεις σε νοικοκυριά που βρίσκονται σε πλήρη οικονομική αδυναμία.
Ανέπαφος παραμένει ο αρχικός σχεδιασμός και σε ό,τι αφορά την επιβολή του φόρου σε κατηγορίες με πλήρη οικονομική αδυναμία. Η συγκυβέρνηση ισχυρίζεται ότι χορηγεί ...έκπτωση 50% σε κατηγορίες πληθυσμού που δεν έχουν να πληρώσουν. Κι αυτό επειδή, για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει σωρευτικά να εκπληρώνει τα παρακάτω κριτήρια:
Ο ίδιος, η σύζυγος και τα προστατευόμενα παιδιά να μην έχουν «ληξιπρόθεσμες οφειλές» στην Εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία! Θα πρέπει, δηλαδή, να τις εξοφλήσουν, προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση. Στο πλαίσιο των «διορθώσεων» εξετάζεται το ενδεχόμενο να απαλειφθεί η διάταξη για την ασφαλιστική ενημερότητα των αυτοαπασχολουμένων, που προβλέπεται σήμερα προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση.
Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα να είναι μέχρι 7.000 ευρώ το χρόνο, με «προσαύξηση» 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε προστατευόμενο παιδί.
Η επιφάνεια των κτισμάτων που ανήκουν στο νοικοκυριό να είναι μικρότερη από 150 τ.μ., κάτω από 500 τ.μ. για οικόπεδα.
Επιπλέον, οι επαγγελματίες πρέπει να έχουν μειωμένο τζίρο πάνω από 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Τα διορθωμένα εκκαθαριστικά σημειώματα θα αναρτηθούν στο Taxis μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη, προκειμένου η πρώτη δόση του φόρου να καταβληθεί μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα.
Για τα «κόκκινα» δάνεια
Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ήταν στην ατζέντα χτεσινής συνάντησης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρα, όπου συζητήθηκε και ο «Κώδικας Δεοντολογίας» που θα εφαρμοστεί από το 2015. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ σημειώνεται ότι «πρέπει να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλίδες προστασίας των ανθρώπων και των επιχειρήσεων που χτύπησε η κρίση από το 2010 και μετά», ενώ την ερχόμενη Τρίτη προγραμματίζεται αντίστοιχη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Δένδια, ενόψει της ολοκλήρωσης των σχετικών νομοθετικών παρεμβάσεων.
Με τον «Κώδικα δεοντολογίας» των τραπεζών, προβλέπεται η «οικειοθελής» παραχώρηση της κατοικίας στις τράπεζες και η διαμονή του ιδιοκτήτη σε αυτή με το νοίκι (!), το οποίο στη συνέχεια θα αφαιρείται από το ποσό της οφειλής. Η ρύθμιση έρχεται να διογκώσει τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών, ενώ ταυτόχρονα μειώνει και τις επισφάλειες που εμφανίζουν στους ισολογισμούς τους. Δικλίδες ασφαλείας προβλέπονται και για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια που βγαίνουν στο «κόκκινο». Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζονται οι «προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου της επιχείρησης», τα «επιχειρηματικά πλάνα ή τα σχέδια αναδιάρθρωσης, οι «εκτιμώμενες μελλοντικές ταμειακές ροές της επιχείρησης», οι «παράγοντες κινδύνου» κ.ά.