Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ: Σήμερα η Μέρα Παγκόσμιας Δράσης ενάντια στο NATO



Με δύο εκδηλώσεις σε Αθήνα και Χανιά συμμετέχει η ΕΕΔΥΕ. Εκδηλώσεις διοργανώνει και η ΕΔΥΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 30 Αυγούστου 2014
Με αφορμή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί στις 4 - 5 Σεπτέμβρη στην Ουαλία, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης ανακηρύσσει την 30ή Αυγούστου σε Μέρα Παγκόσμιας Δράσης ενάντια στη ΝΑΤΟική σφηκοφωλιά.
Στο σχετικό κάλεσμά του σημειώνει ότι «το ΝΑΤΟ αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη, πιο δυνατή και επιθετική στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο», ότι «αποτελεί εχθρό για την ειρήνη, εχθρό των λαών» και ότι «η διάλυσή του πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για όσους υπερασπίζονται την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο, μαζί με το δικαίωμα να παλεύει κάθε λαός για την αποδέσμευση από αυτό».
«Καλούμε -καταλήγει το κάλεσμα- όλες τις φιλειρηνικές οργανώσεις, κινήματα και τους λαούς να οργανώσουν στις 30 Αυγούστου, στο πλαίσιο της Μέρας Παγκόσμιας Δράσης, πρωτοβουλίες ενάντια στο ΝΑΤΟ, απαιτώντας τη διάλυσή του».

Οι εκδηλώσεις της ΕΕΔΥΕ
Με δύο κεντρικές εκδηλώσεις σε Αθήνα και Χανιά συμμετέχει η ΕΕΔΥΕ στην καμπάνια του ΠΣΕ, τιμώντας ταυτόχρονα τα 65 χρόνια ζωής και δράσης του.
Η εκδήλωση της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων με ομιλητές τους:
Θανάση Παφίλη, ΓΓ του ΠΣΕ, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, βουλευτή του ΚΚΕ.
Γιάννη Ντουνιαδάκη, υποναύαρχο ε.α., εκπρόσωπο της ΚΕΘΑ.
Χρίστο Κουρτελλάρη, ΓΓ του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης.
Ακελ Τακάζ, πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης της Παλαιστίνης και συντονιστή Μ. Ανατολής του ΠΣΕ.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, ενώ στη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθεί ο Ευάγγελος Μαχαίρας, επίτιμος πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και του ΠΣΕ.
Η εκδήλωση στα Χανιά, με αφορμή και την επέτειο των 40 χρόνων από την εισβολή και κατοχή μέρους της Κύπρου αλλά και του Διεθνούς Ετους 2014 για την Παλαιστίνη, που έχει προκηρυχτεί από τον ΟΗΕ, παίρνει το χαρακτήρα της έκφρασης αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό και καταδίκης της υδρόλυσης των Χημικών της Συρίας στη Θάλασσα της Μεσογείου. Θα πραγματοποιηθεί στις 2 Σεπτέμβρη, στις 20.00, πίσω από το Γυαλί Τζαμισί.
Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν, ως καλεσμένοι της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, ο Χρίστος Κουρτελλάρης, ΓΓ του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, ο Ακελ Τακάζ, πρόεδρος την Παλαιστινιακής Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης, συντονιστής Μέσης Ανατολής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, και ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.
Στη Θεσσαλονίκη
Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) προγραμματίζει τις παρακάτω εκδηλώσεις:
Στο πλαίσιο της συμμετοχής στην καθιερωμένη διοργάνωση «Βαλκανική Πλατεία» (στο Δήμο Νεάπολης - Συκεών, 1-7/9), διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και επεμβάσεις πληρώνονται με το αίμα των λαών», στις 2 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ., στο χώρο της «Βαλκανικής Πλατείας». Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Νίκος Ζώκας, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, ο Μπάμπης Βέλλης, Μέλος της Γραμματείας της ΕΔΥΕΘ, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Νεάπολης - Συκεών. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Μιχάλης Σπυριδάκης, Πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ.
Επίσης, διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στο δολοφονημένο, από τη χούντα, αγωνιστή Γιάννη Χαλκίδη, μέλος του ΚΚΕ, Γραμματέα της «Νεολαίας Λαμπράκη» Αμπελόκηπων και μέλος του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου (ΠΑΜ), στις 4 Σεπτέμβρη, 7 μ.μ., στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων με ομιλητή το Μιχάλη Σπυριδάκη, Πρόεδρο της ΕΔΥΕΘ και συναγωνιστή του Γιάννη Χαλκίδη.
Εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο
Εκδηλώσεις έχουν ανακοινωθεί από τις οργανώσεις - μέλη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, με το σύνθημα ΝΑΤΟ - εχθρός των Λαών και της Ειρήνης - Να διαλυθεί! Εξω το ΝΑΤΟ από την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή! για σήμερα και τις επόμενες μέρες σε Πορτογαλία, Γερμανία, Ισπανία, Τουρκία, Νορβηγία, Βέλγιο, Ιρλανδία, ΗΠΑ, Κύπρο, Ιταλία, Καναδά, Μπανγκλαντές, Ινδία, Νεπάλ, Βραζιλία, Κούβα, Αργεντινή. Θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις, πορείες και διαδηλώσεις μπροστά σε γραφεία του ΝΑΤΟ ή πρεσβείες των ΗΠΑ, αλλά και πολιτικές εκδηλώσεις ενημέρωσης.
Στο Newport σήμερα και στο Cardiff αύριο, την πόλη όπου θα γίνει και η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στις 4 - 5 Σεπτέμβρη οργανώνονται μαζικές διαδηλώσεις και εκδηλώσεις όπου το ΠΣΕ θα παραβρεθεί με αγωνιστές της Ειρήνης από Ιρλανδία, Βέλγιο, Δανία, Νορβηγία και Γερμανία και τις αντίστοιχες οργανώσεις - μέλη του, που έχουν ήδη μεταβεί εκεί.
Εκ μέρους του ΠΣΕ, θα μιλήσουν στην αντι-ΝΑΤΟική διαδήλωση στη Νότια Ουαλία ο Roger Cole, πρόεδρος της «Συμμαχίας Ειρήνης και Ουδετερότητας» («Peace and Neutrality Alliance» - PANA) της Ιρλανδίας και ο Mario Franssen, συντονιστής του κινήματος «Διεθνής Δράση για την Απελευθέρωση» («International Action for Liberation» - INTAL) του Βελγίου.
Η έκκληση του ΠΣΕ για Μέρα Παγκόσμιας Δράσης εναντίον του ΝΑΤΟ θα μοιραστεί στις παραπάνω εκδηλώσεις.