Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Ελιγμοί και διορθώσεις για να υλοποιηθεί ακέραιη η φοροεπιδρομή



 ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ Κοροϊδεύουν το λαό που στενάζει από τη μονιμοποίηση των χαρατσιών

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014
Αναβάλλει για ένα μήνα την είσπραξη του χαρατσιού η κυβέρνηση... αφού πρώτα το μονιμοποίησε και το επέκτεινε σε κάθε σπιθαμή γης
Την προσπάθεια να κατευνάσει τη δίκαιη λαϊκή κατακραυγή που επακολούθησε την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του περιβόητου «Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων» (ΕΝΦΙΑ) συνέχισε και χτες η συγκυβέρνηση, με ελιγμούς και «διορθώσεις» που δεν αναιρούν ούτε στο ελάχιστο την αντιλαϊκή ουσία του νέου φόρου, ο οποίος μονιμοποιεί το χαράτσι στη λαϊκή στέγη και το επεκτείνει για πρώτη φορά στα χωράφια της φτωχής αγροτιάς, στα οικόπεδα και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η αναβολή κατά ένα μήνα (από τα τέλη Αυγούστου, στα τέλη Σεπτέμβρη) της καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, «ώστε να διορθωθούν λάθη και να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές χωρίς επιβάρυνση και ταλαιπωρία των πολιτών». Οι δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήρθαν μία μέρα μετά την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, ότι σε 4.000 οικισμούς που βρίσκονται εκτός του συστήματος των αντικειμενικών αξιών (στη βάση του οποίου υπολογίζεται το χαράτσι), ο υπολογισμός των αξιών γης θα γίνει βάσει των επιπέδων με τα οποία υπολογίστηκε ο ΦΑΠ του 2013 και όχι βάσει των κατώτερων αντικειμενικών αξιών του οικείου «καλλικρατικού» δήμου, όπως προβλέπει ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ, γεγονός που «απογείωσε» τα έτσι κι αλλιώς δυσβάσταχτα χαράτσια.
Ταυτόχρονα, από κυβερνητικούς κύκλους «διαρρέονταν» και άλλες πληροφορίες, όπως ότι εξετάζεται η πληρωμή του χαρατσιού σε 6 δόσεις αντί για 5 (όπως προβλεπόταν έτσι κι αλλιώς από το σχετικό νόμο). Στο πλαίσιο της κοροϊδίας και του αποπροσανατολισμού του λαού, στήθηκαν και τηλεοπτικοί και διαδικτυακοί «καβγάδες» μεταξύ πρώην και νυν στελεχών της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού (όπως μεταξύ του υπουργού Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτη, και του πρώην γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρη), για το ποιος φταίει για τα «λάθη» στον υπολογισμό των χαρατσιών. Με επιστολή του προς τον Γκ. Χαρδούβελη, εξάλλου, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης, ζητά να μειωθεί κατά 50% ο ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται σε κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα.
Κρύβουν την ουσία πίσω από την κουβέντα περί «λαθών»
Είναι προφανές πως όλες οι παραπάνω «διορθώσεις», η αναβολή ενός μήνα στην πληρωμή του χαρατσιού, το ενδεχόμενο περισσότερων δόσεων, καθώς και άλλες παρόμοιες ρυθμίσεις που «διαρρέεται» ότι «εξετάζονται» από την κυβέρνηση, δεν αναιρούν το γεγονός ότι με το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ ο λαός καλείται να πληρώνει εφ' όρου ζωής ενοίκιο για το σπίτι που απέκτησε με κόπους και θυσίες, καλείται να πληρώνει ενοίκιο για το αγροτεμάχιο που καλλιεργεί για να ζήσει. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι «διορθώσεις» και οι σχετικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών περί «λαθών» δε θίγουν τον εισπρακτικό στόχο της φοροεπιδρομής, ύψους 2,65 δισ. ευρώ, ο οποίος αποτελεί προϋπόθεση για να εξασφαλίζονται τα «πρωτογενή πλεονάσματα» για λογαριασμό των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων. Αντίθετα, επιχειρούν να «κουκουλώσουν» το γεγονός ότι το νέο δυσβάσταχτο χαράτσι, σε συνδυασμό με τη σταδιακή άρση από 1/1/2015 των όποιων περιορισμών απέμεναν ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών για χρέη προς τις τράπεζες, αντικειμενικά ενισχύει τους όρους και τις προϋποθέσεις για συγκέντρωση των σπιτιών και της περιουσίας των λαϊκών νοικοκυριών σε ολοένα και λιγότερα χέρια.
Επιπλέον, πέρα από το γεγονός ότι δεν αναιρεί την ουσία της αντιλαϊκής φοροεπιδρομής, η αναβολή κατά ένα μήνα της πληρωμής της πρώτης δόσης του χαρατσιού (η οποία μάλιστα ανακοινώθηκε από τον Ευ. Βενιζέλο, χωρίς να υπάρξουν διευκρινίσεις και επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών) είναι αμφίβολο αν θα «φτάσει» ακόμα και για να λυθούν οι πιο εξόφθαλμες, υπέρογκες επιβαρύνσεις λαϊκών νοικοκυριών. Μεταξύ άλλων, στον «αέρα» εξακολουθούν να βρίσκονται εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά τα οποία κινούνται κάτω από το όριο της φτώχειας και πληρούν ένα πλήθος από εξοργιστικούς σωρευτικούς όρους και προϋποθέσεις βάσει των οποίων προβλέπονται «εκπτώσεις» ή η απαλλαγή τους από το χαράτσι. Παρότι τα σχετικά κριτήρια περιλαμβάνονται στο νόμο για τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος έχει ψηφιστεί από το Δεκέμβρη του 2013, τα νοικοκυριά αυτά έλαβαν εκκαθαριστικά με βάση τα οποία καλούνται να πληρώσουν ολόκληρο το χαράτσι, καθώς τα κυβερνητικά και κρατικά επιτελεία δεν έχουν ετοιμάσει ακόμα ούτε καν τη διαδικασία για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ Κοροϊδεύουν το λαό που στενάζει από τη μονιμοποίηση των χαρατσιών
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε σχόλιό του για τον ΕΝΦΙΑ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Η αναβολή καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και οι επιμέρους διορθώσεις, κάτω από τη δίκαιη λαϊκή κατακραυγή, αποτελούν κοροϊδία για το λαό που στενάζει από τη μονιμοποίηση των χαρατσιών. Η λαϊκή οικογένεια δεν αντέχει άλλους φόρους. Να φορολογηθούν η μεγάλη ακίνητη περιουσία, τα κέρδη και τα συσσωρευμένα κεφάλαια της πλουτοκρατίας».

Copyright © 1997-2014 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ