Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τη συνεδρίαση της 10ης Ιουνίου δημοτικού συμβούλιου του Δήμου Θέρμης.




Η έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε μια βδομάδα μετα από την υποβολή του αιτήματος των Δημοτικών Συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης, που υποβλήθηκε με αφορμή την απόφαση του ΦΟ.Δ.Σ.Α. για την χρήση αποβλήτων της εταιρίας TOSOH στην ανάπλαση της χωματερής και τη μεταφορά διασταλαζόντων στη χωματερή των Ταγαράδων από αυτή της Μαυροράχης.  Σε άλλη ανάρτηση ενημερώνουμε για τη συζήτηση αυτή, την τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης και σχολιάζουμε την απόφαση και τη στάση των άλλων παρατάξεων.

Κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η Λαϊκή Συσπείρωση επανέφερε το θέμα των κοινωνικών δομών, της συγκοινωνίας σχετικά με τις εξελίξεις στον ΟΑΣΘ,  κατέθεσε τη θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης της Κεντρικής Μακεδονίας για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του Κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας (υπάρχει αντίστοιχη ανάρτηση), τοποθετήθηκε για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και σχολίασε την ενημέρωση του δημάρχου για τις εξελίξεις.


Ειδικά σχολίασε την ενημέρωση για τις κοινωνικές δομές, για τη σχολική μεταφορά, για τις αλλαγές στη νομοθεσία και τις νέες υποχρεώσεις σε ότι αφορά την πιστοποίηση των παιδικών χαρών, για τις εξελίξεις σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της Ε.Υ.Α.Θ. μετα τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και το αποτέλεσμα του σχετικού «δημοψηφίσματος», για τη σχολική στέγη και τη χρηματοδότηση των σχολείων σε ότι αφορά το δήμο μας, για τους σχολικούς φύλακες. Επίσης για τη σχολική μεταφορά που ήταν και ειδικό θέμα της συνεδρίασης.

Σχετικά με τις κοινωνικές δομές( παιδικοί σταθμοί ΚΔΑ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ) ο δήμαρχος παραδέχτηκε, την αρνητική πραγματικότητα που δημιουργεί η υποχρηματοδότησή τους και το καθεστώς που την καθιστά μονίμως εφήμερη ανεπαρκή και υπό αίρεση.

 Όμως  προσπάθησε από τη μια μεριά να την εξωραΐσει καθησυχάζοντας για τη λειτουργία των αντίστοιχων δομών στο δήμο, έστω  και με δυσκολίες, να κρύψει τις ευθύνες της ΚΕΔΕ και των δημάρχων που στηρίζουν τη λογική της ανταποδοτικότητας, στους οποίους ανήκει, και να αποδώσει το σύνολο της σημερινής άσχημης κατάστασης στην «ανικανότητα» των κυβερνώντων να μεταφέρουν πόρους από το ΕΣΠΑ από άλλους κωδικούς για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών. Απέφυγε να τοποθετηθεί με σαφήνεια για τις επιπτώσεις στη λειτουργία των παιδικών σταθμών του δήμου και ειδικότερα για την ενίσχυση της οικονομικής επιβάρυνσης των οικογενειών που θα κάνουν χρήση των υπηρεσιών τους, τους κινδύνους από την υποχρεωτική εξαίρεση από το ΕΣΠΑ του 30% των θέσεων τους τόσο για τις τύχες του προσωπικού όσο και των ίδιων των δομών, την απαίτηση των μηχανισμών της ΕΕ για υποχρεωτική εισφορά όλων των χρηστών στη λειτουργία τους ( εξάλλου η παράταξή του όπως και αυτή του κ. Φάμελου αποδέχεται τη λογική της αντιληπτικότητας, της επιβάρυνσης δηλαδή των χρηστών).

Η Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε την ανάγκη να σημάνει συναγερμός για την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών με ευθύνη του κράτους με πόρους από το ΕΣΠΑ και άλλους, με  μόνιμη εξασφάλισή τους, την ανάγκη επαρκούς μόνιμου προσωπικού και σύγχρονων υποδομών και εξοπλισμού ώστε να καλυφτούν οι ανάγκες  όλων των λαϊκών οικογενειών.  Μιας  και οι αναμενόμενες αιτήσεις ειδικά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς φέτος αναμένεται να είναι αυξημένες, ενώ με τη λογική της ΚΕΔΕ δεκάδες χιλιάδες παιδιά θα μείνουν εκτός πανελλαδικά και παράλληλα αναμένεται υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τόνισε δε την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για ένα ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα πρόνοιας και προσχολικής αγωγής υψηλού επιπέδου.

Για τη σχολική μεταφορά  η λαϊκή Συσπείρωση έθεσε το θέμα που δημιουργείται με την πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου, που χειροτερεύουν τους όρους μεταφοράς των μαθητών αυξάνοντας τις σχετικές χιλιομετρικές αποστάσεις από τα σχολεία των μαθητών που τις δικαιούνται, μεγαλώνουν την ταλαιπωρία των μαθητών με μακρόχρονη αναμονή και ενισχύουν τους όρους αδιαφάνειας των συμβάσεων όπως εξάλλου εχει καταγγείλει και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων μαθητών Ελλάδας.(υπάρχει σχετική  προηγούμενη ανάρτηση στο blog μας). Κάλεσε το δήμο και τους γονείς να αντιδράσουν σε αυτή την αρνητική εξέλιξη. Επανέλαβε για μια ακόμη φορά την ανάγκη για ενιαίο δημόσιο φορέα μεταφορών που στο πλαίσιο του θα υπάρχει και ο δημόσιος κλάδος της σχολικής μεταφοράς με δικό του κατάλληλο στόλο και μόνιμο προσωπικό για αυτό το σκοπό ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η ανάγκη ασφαλούς και σύγχρονης μεταφοράς από και προς τις σχολικές μονάδες.

Η λαϊκή Συσπείρωση, σχετικά με τον ΟΑΣΘ, τόνισε την ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες ενάντια στη μείωση των δρομολογίων του, με περικοπές που θα αφορούν και το Δήμο Θέρμης, την σχεδιαζόμενη αύξηση της ηλικίας του στόλου, αλλά και  τη σχεδιαζόμενη ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΩΝ Εισιτήριων, που θα φορτώσει στα λαϊκά στρώματα την εξασφαλισμένη κερδοφορία των μετόχων του.

Για την απόφαση του υπουργείου να ζητήσει την πιστοποίηση των παδικών χαρών με αφορμή το πριν από λίγο καιρό συμβάν στο Δήμο Αργυρούπολης Ελληνικού, ο δήμαρχος ενημέρωσε για το γεγονός ότι λίγες μόνο παιδικές χαρές του δήμου είναι πιστοποιημένες και ότι το εγχείρημα έχει δυσκολίες γιατί υπάρχει στενότητα πόρων και προσωπικού. Η λαϊκή Συσπείρωση τόνισε την ευθύνη της δημοτικής αρχής και της ΚΕΔΕ για αυτή τη δυσκολία που έβαλε πλάτες στις περικοπές πόρων και προσωπικού. Επίσης τόνισε την ανάγκη να διεκδικηθούν όλοι οι απαιτούμενοι πόροι για αυτό το σκοπό αλλά και για την επαρκή συντήρηση αλλά και παραπέρα ανάπτυξη των παιδικών χαρών του δήμου. Επεσήμανε τον κίνδυνο η πιστοποίηση αυτή να αποτελέσει όχημα- εργαλείο για την εμπορευματοποίηση της χρήσης ακόμα και των παιδικών χαρών, με καθιέρωση εισόδου η ακόμα και πλήρους και άμεσης ιδιωτικοποίησης της χρήσης και της λειτουργία τους, και κάλεσε σε επαγρύπνηση. Θύμισε την πρόταση Μπουτάρη για πχ για χρέωση εισόδου στο δάσος του Σέιχ- Σου.

Σχετικά με το προσωρινό πάγωμα από την κυβέρνηση της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ με αφορμή απόφαση του συμβουλίου της Επικρατείας, η  λαϊκή Συσπείρωση τόνισε ότι είναι χωρίς νόημα οι πανηγυρισμοί μιας και η κυβέρνηση ήδη έχει δηλώσει ότι θα βρει τρόπο να προχωρήσει αυτή με άλλο τρόπο. Επίσης επανέλαβε τη θέση της για τις προϋποθέσεις ώστε το νερό να είναι κοινωνικό αγαθό, που σχετίζονται με την απαλλαγή των επιχειρήσεών ύδρευσης από κάθε εμπλοκή ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που απαιτούνται ώστε να είναι κατάλληλο για χρήση από τον άνθρωπο, την απαλλαγή των δημόσιων- δημοτικών επιχειρήσεων από κάθε είδους εμπορευματική λειτουργία, την ανάγκη ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης του νερού.

 Με αφορμή μάλιστα αυτό το σχολιασμό για τις εξελίξεις η Λαϊκή Συσπείρωση καταδίκασε την εξελισσόμενη ιμπεριαλιστική δολοφονική επιδρομή του κράτους τρομοκράτη του Ισραήλ στον πολύπαθο Παλαιστινιακό Λαό, που μετρά ήδη εκατοντάδες θύματα σε νεκρούς και τραυματίες, επίθεση που έχει την ανοχή των ΗΠΑ και της Ε.Ε.. Επίσης  την προσπάθεια να τεθεί εκτός νόμου το ΚΚ Ουκρανίας από την κυβέρνηση που προέκυψε σε αυτήν μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ και ΕΕ. Ακόμη κατήγγελλε νέο βήμα «απελευθέρωσης» της  αγοράς ενέργειας, με τη λεγόμενη δημιουργία και ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ» στα πλαίσια της Ευρωενωσιακής πολιτικής, που αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα στην τσέπη των λαϊκών νοικοκυριών, στους εργαζόμενους του ομίλου και τα όποια δικαιώματα τους έχουν απομείνει, παραπέρα παράδοση του ενεργειακού πλούτου της χώρας στα χέρια των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων, ντόπιων και ξένων.