Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΙΔΙΩΤΩΝ Σε ιδιώτες τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 9 Ιούλη 2014
Νέες επιχειρηματικές συμπράξεις με ιδιωτικά κεφάλαια ενεργοποιεί η συγκυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσουν οι νευραλγικές δημόσιες επενδύσεις και υποδομές. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε την εκκίνηση 13 έργων «ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων» σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Παράλληλα το υπουργείο Ανάπτυξης, επίσης με τη μορφή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής έργων στους τομείς των αστικών μεταφορών (τηλεματική) και των ευρυζωνικών δικτύων.

Με τη μορφή των ΣΔΙΤ και με τη μερική κρατική χρηματοδότηση, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η οποία καταβάλλεται τμηματικά, οι ιδιώτες αναλαμβάνουν για περίοδο τουλάχιστον 25 ετών την εκμετάλλευση και διαχείριση των υποδομών, ενώ παράλληλα θα φορτώνουν με ανταποδοτικά χαράτσια τους χρήστες των παρεχόμενων υπηρεσιών. Κρίσιμο εργαλείο για την εκτέλεση των έργων είναι η χρηματοδότηση των ιδιωτών μέσω τραπεζικού δανεισμού.
Την ίδια ώρα η «Τέρνα Ενεργειακή» ανακοίνωσε ότι θα υλοποιήσει σημαντικό μέρος του εγκεκριμένου Περιφερειακού Σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ) της Πελοποννήσου, αναλαμβάνοντας την ευθύνη μελέτης, κατασκευής και λειτουργίας τριών Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων και ισάριθμων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) σε Μεσσηνία, Αρκαδία και Λακωνία, καθώς και δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης σε Κορινθία και Αργολίδα.
Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη, τα 4 από τα 13 έργα διαχείρισης απορριμμάτων αφορούν στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δ. Μακεδονίας, Κ. Μακεδονίας, Δ. Ελλάδας, όπου ήδη έχουν αναδειχθεί οι ιδιώτες που θα τα αναλάβουν.
Στην Περιφέρεια Ηπείρου 1 έργο βρίσκεται στην τελική φάση, ενώ σε ακόμη 8 η διαγωνιστική διαδικασία έχει περάσει σε προχωρημένο επίπεδο.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Ν. Μηταράκη, αναδείχτηκαν οι «ανάδοχοι» για το έργο ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
 Επίσης υπογράφηκε η σύμβαση για την εκτέλεση έργων τηλεματικής στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, ενώ ολοκληρώθηκε η β' φάση του διαγωνισμού για το έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Κέρκυρα.