Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Πέθανε ο εργάτης που τραυματίστηκε στο μηχανουργείο



Ανακοίνωση της ΔΑΣ, που είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους από τις συνθήκες εργασίας
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 30 Ιούλη 2014


Τη μάχη με τη ζωή έχασε τελικά στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου νοσηλευόταν, ο 47χρονος εργάτης που τραυματίστηκε σοβαρά στο μηχανουργείο του Δήμου Θεσσαλονίκης την περασμένη Δευτέρα 21 Ιούλη. Ο Χρήστος Τουντούρης, πατέρας δύο παιδιών, τεχνίτης του δήμου, τραυματίστηκε σοβαρά εν ώρα εργασίας και του έγινε αφαίρεση σπλήνας.

πως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ, «από τη μέρα του εργατικού ατυχήματος έγινε προσπάθεια από πλευράς διοίκησης του δήμου να ριχθούν όλες οι ευθύνες στον άτυχο εργάτη. Ο ίδιος ο δήμαρχος, στο χτεσινό (σ.σ. προχτεσινό) Δημοτικό Συμβούλιο, στην τοποθέτησή του, προσπάθησε να κάνει το ίδιο.


Δεν απάντησε, όμως, ο δήμαρχος και κανείς από τη διοίκηση στα ερωτήματα που τέθηκαν: Γιατί το εργατικό ατύχημα δηλώθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι, μετά από την καταγγελία της ΔΑΣ και τα δημοσιεύματα του Τύπου; Οι πραγματογνώμονες της Επιθεώρησης Εργασίας έκαναν έρευνα για τις αιτίες του ατυχήματος την Παρασκευή το πρωί, τέσσερις ημέρες μετά το ατύχημα. Ούτε, βέβαια, απάντησε ο δήμαρχος και η διοίκησή του για τις συνθήκες εργασίας και της υγιεινής και ασφάλειας στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Είχαμε προειδοποιήσει και ενημερώσει για όλα αυτά με δελτίο Τύπου στις 13 Ιούλη. Δυστυχώς, αποδεικνύεται και πάλι, και αυτή την φορά με τον πλέον τραγικό τρόπο, με το θάνατο ενός συναδέλφου, ότι η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι κάτι πολύ σοβαρό για να το αφήσουμε στα χέρια της διοίκησης του δήμου. Η ΔΑΣ θα συνεχίσει την προσπάθεια για να επιβάλουν οι εργαζόμενοι όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στο Δήμο Θεσσαλονίκης».

Θυμίζουμε ότι η ΔΑΣ επανειλημμένα είχε καταγγείλει τη διοίκηση του δήμου για τη συνειδητή απαξίωση των υπηρεσιών, τις ελλείψεις σε προσωπικό, τα προβλήματα στην προμήθεια μέσων προστασίας και υλικών απαραίτητων για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της καθαριότητας, την εντατικοποίηση της εργασίας και την τρομοκράτηση των εργαζομένων. Οπως σημείωνε χαρακτηριστικά, άδειες περικόπτονται από τους εργαζόμενους, οι οποίοι δουλεύουν 15 και 20 μέρες συνεχόμενα χωρίς ανάπαυση, ενώ απολυόμενοι συμβασιούχοι χρησιμοποιούνται ως «εθελοντές».