Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Προς αξιολόγηση οι δομές δήμων και περιφερειών



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Πέμπτη 24 Ιούλη 2014
Μέχρι τέλος του χρόνου υπολογίζει το υπουργείο Εσωτερικών να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών δήμων και περιφερειών, διαδικασία που υπηρετεί την κεντρική πολιτική κατεύθυνση για συρρίκνωση των δομών συνολικότερα του κράτους, μείωση του κόστους λειτουργίας τους και απολύσεις προσωπικού.
Οπως σημείωσε η ηγεσία του υπουργείου, σε συνέντευξη Τύπου χτες, η αξιολόγηση θα οδηγήσει σε νέους οργανισμούς, οι οποίοι και θα καταγράφουν το μειωμένο κατά πολύ προσωπικό που υπηρετεί σήμερα. Την αξιολόγηση θα κάνει επιτροπή η οποία θα συγκροτείται κάθε φορά με τη συμμετοχή των αρμόδιων, για τις δομές που αξιολογούνται, φορέων.
Η διαδικασία αυτή αναμένεται να υποβαθμίσει ακόμα παραπέρα τις παρεχόμενες προς τα λαϊκά στρώματα κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, η πλειονότητα των οποίων θα λειτουργούν με ανταποδοτικότητα.
Θυμίζουμε ότι στη διαδικασία αξιολόγησης των δομών των δήμων έχει συναινέσει η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), όταν ήδη από πέρσι, με σχετική επιστολή της, καλούσε τους δήμους να αξιοποιήσουν σχετικό κείμενο του υπουργείου Εσωτερικών που έθετε τις προδιαγραφές αξιολόγησης. Στο κείμενο τόσο οι εργαζόμενοι στους δήμους όσο και συνολικά η λειτουργία τους αντιμετωπίζονται με καθαρά δημοσιονομικούς όρους. Στόχος είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας των δήμων και η ενίσχυση της οικονομικής τους βιωσιμότητας, που σημαίνει απολύσεις, φόρους, χαράτσια, ιδιωτικοποιήσεις.
Στο μεταξύ, αποσύρεται το σχέδιο του Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης και θα ετοιμαστεί εκ νέου από αρμόδια επιτροπή, η οποία αναμένεται να έχει αποτελέσματα σε τουλάχιστον τρεις μήνες.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη μη ένταξη σε επιδοτούμενους από το ΕΣΠΑ παιδικούς σταθμούς τουλάχιστον 40.000 παιδιών, η ηγεσία του υπουργείου είπε ότι θα ισχύσει ό,τι και την προηγούμενη χρονιά, οπότε και δόθηκαν 180 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να διευκρινίσει από πού θα προέλθει το επιπλέον ποσό. Θυμίζουμε ότι με βάση και την προκήρυξη του προγράμματος του υπουργείου Εργασίας, που προβλέπει τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, το προβλεπόμενο ποσό είναι 160 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά ακόμη κι αν δοθούν 180 εκατομμύρια, το πρόβλημα δε λύνεται.