Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Πακτωλός χρημάτων για τη στήριξη των καπιταλιστών



Πλαίσιο διεκδίκησης με βάση τις λαϊκές ανάγκες παρουσίασε η Λαϊκή Συσπείρωση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Πέμπτη 17 Ιούλη 2014

Οι προτεραιότητες του Σχεδίου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020, που είναι στοιχισμένες με τις κεντρικές κατευθύνσεις ΕΕ - κυβέρνησης, μονοπωλιακών ομίλων, παρουσιάστηκαν από τον περιφερειάρχη Α. Τζιτζικώστα κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας. Οπως είπε, επιδίωξη της διοίκησης είναι «να προσεγγίσουμε σε περιφερειακό επίπεδο τους κεντρικούς στόχους της στρατηγικής "Ευρώπη 2020"».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε, έργα και τομείς που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του νέου ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020 αφορούν:
Ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας με βασικές επενδυτικές προτεραιότητες τη διασύνδεση και συνεργία ανάμεσα στις επιχειρήσεις, τα ερευνητικά κέντρα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων μεταξύ τους.
Βελτίωση της πρόσβασης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, της χρήσης και της ποιότητάς τους, με επέκταση των ευρυζωνικών υπηρεσιών και των δικτύων υψηλής ταχύτητας για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και υπηρεσιών, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, της ηλεκτρονικής μάθησης, της ηλεκτρονικής υγείας και του ηλεκτρονικού πολιτισμού.
Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του γεωργικού τομέα, του τομέα της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών.
Υποστήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς, μέσα από την προώθηση της παραγωγής και διανομής Ενέργειας από ΑΠΕ, την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης κ.ά.
Προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικής χρήσης των πόρων. Σ' αυτήν περιλαμβάνονται επιχειρηματικές πρωτοβουλίες όπως στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων και τις επενδύσεις στον τομέα του νερού.
Προώθηση των βιώσιμων μεταφορών μέσα από την ολοκλήρωση του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών και τη διασύνδεση των περιφερειακών δικτύων με αυτό.
Προώθηση της απασχόλησης και υποστήριξη της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού.
Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας, αξιοποιώντας την κοινωνική οικονομία και τις κοινωνικές επιχειρήσεις.
Επένδυση στην εκπαίδευση και απόκτηση δεξιοτήτων, στη διά βίου μάθηση.
Αντίθετη η «Λαϊκή Συσπείρωση»
Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», επί της διαδικασίας της συζήτησης, ζήτησαν από τη διοίκηση να αναβάλει την εισαγωγή του θέματος και να το επαναφέρει με την έναρξη της νέας περιόδου, όπου θα κριθεί με την τοποθέτησή της και το σύνολο της νέας αντιπολίτευσης και όχι μόνο. Η επιμονή όμως της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να προχωρήσει στη συζήτηση, δεσμεύοντας το νεοεκλεγέν Περιφερειακό Συμβούλιο, που αναλαμβάνει από 1η Σεπτέμβρη, υποχρέωσε τη «Λαϊκή Συσπείρωση» να απέχει από τη συζήτησή του.
Με ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» εκφράζει την αντίθεσή της στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας. Σημειώνει ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια γίναμε μάρτυρες των αποτελεσμάτων, των συνεπειών, του συγκεκριμένου δρόμου ανάπτυξης, που ως πυρήνα έχει το κέρδος και την εκμετάλλευση και οδήγησε στη διεύρυνση της φτώχειας και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αυξάνοντας δραματικά τα ποσοστά των οικογενειών που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Στη ίδια αυτή κατεύθυνση είναι και οι προτάσεις της 5ης προγραμματικής περιόδου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Δίνεται πακτωλός δικών μας χρημάτων για να στηριχτεί η καπιταλιστική ανάπτυξη και κερδοφορία.
Εξάλλου τονίζει: «Είναι προφανές ότι φιλολαϊκή διαχείριση δεν μπορεί να γίνει όσο η αστική τάξη της χώρας έχει τα κλειδιά της οικονομίας και την πολιτική εξουσία. Μέχρι ο λαός να συνειδητοποιήσει τη δύναμή του και να διεκδικήσει για τον εαυτό του την εξουσία, εμείς, ως κόμμα και ως συνδυασμός που στηρίζεται από το ΚΚΕ, θα είμαστε μαχητική αντιπολίτευση.
Οι άξονες διεκδίκησης που προβάλλουμε εμείς στο κίνημα είναι για:
  • Μέτρα ανακούφισης ανέργων.
  • Υποδομές και έργα για τις λαϊκές ανάγκες, που θα ικανοποιούν τις πραγματικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.
  • Μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση, την αντιπλημμυρική προστασία και την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Μέτρα - έργα για λαϊκή κατοικία, δημόσια σχολεία και νοσοκομεία με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.
  • Οργάνωση της λαϊκής πάλης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση - ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, αεροδρόμιο κλπ.)».