Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Τουλάχιστον 40000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 23 Ιούλη 2014
Τουλάχιστον 40.000 παιδιά αναμένεται να μείνουν εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», μέσω ΕΣΠΑ, με ευθύνη και της ηγεσίας της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η οποία, από 250 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσε αρχικά, «βολεύτηκε» με τα 160 εκατομμύρια που τελικά θα δοθούν.

Τα χρήματα αυτά θυμίζουμε ότι αρκούν για να καλύψουν τη φιλοξενία 68.000 παιδιών, όταν οι αιτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 100.000, όπως σημειώθηκε χτες σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της ΚΕΔΕ. Αν συνυπολογίσουμε, βέβαια, και τα ζευγάρια που απορρίπτονται, λόγω κριτηρίων, από την υποβολή αίτησης, το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο.
Παράλληλα, περίπου 3.000 εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της ανεργίας, αφού η χρηματοδότηση κάθε δομής δεν πρέπει να ξεπερνά το 70% της δυναμικότητάς της. Ο νόμος επιτρέπει τη συνέχιση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των εργαζομένων όταν το πρόγραμμα είναι συνεχιζόμενο, συγχρηματοδοτούμενο από πόρους της ΕΕ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα προχωρήσουν σε μείωση προσωπικού. Πρόβλημα υπάρχει και για τους δημοτικούς σταθμούς που λειτουργούν με τροφεία, εκτός χρηματοδότησης ΕΣΠΑ, καθώς δεν έχει εγκριθεί ακόμη η απόφαση για το διορισμό του απαραίτητου προσωπικού. Χαρακτηριστικά από το Δημοτικό Βρεφοκομείο της Αθήνας υποστηρίζουν ότι αν μέχρι το τέλος του μήνα δεν υπάρχει η σχετική έγκριση, θα καθυστερήσουν οι εγγραφές των παιδιών. Θυμίζουμε ότι η ΚΕΔΕ συμπράττει στη «λύση» που προωθείται για τη σύσταση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων που θα αναλάβουν έναντι αντιτίμου τη λειτουργία δημοτικών κοινωνικών δομών.
Χτες ανακοινώθηκαν από την ΕΕΤΑΑ οι δομές που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. Οι γονείς μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στο σταθμό της επιλογής τους από τις 25 Ιούλη, οπότε και αυτή θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο.
Απεντάσσονται έργα από το ΕΣΠΑ
Στο μεταξύ, φρένο βάζει η κυβέρνηση στην ολοκλήρωση έργων του δήμων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Με απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, μειώθηκαν κατά 80% τα χρήματα προς τον ενδιάμεσο φορέα υλοποίησης - την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) - που συνεπάγεται την απένταξη της πλειονότητας των 199 έργων συνολικού προϋπολογισμού 423,5 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά έχουν συμβασιοποιηθεί τα 157 έργα. Πρόβλημα αναμένεται να υπάρξει, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, από δικαστικές προσφυγές εργολάβων που θα ζητούν από τους δήμους τα χρήματα για τη δουλειά που έχουν ήδη κάνει.
Από την ΚΕΔΕ σημειώνουν ότι η μείωση στους προϋπολογισμούς των έργων κατά 20% δεν είναι δυνατόν να γίνει όταν η συμβασιοποίηση των έργων έχει προχωρήσει. Από το υπουργείο Εσωτερικών λένε ότι δεν υπάρχουν πιστώσεις ακόμη και για τα έργα που πληρώνονται και παραπέμπουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης για τον Οκτώβρη του 2014. Το θέμα απασχόλησε χτες το ΔΣ της ΚΕΔΕ και αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης.
Κατά τα άλλα, η ΚΕΔΕ, συμπλέοντας με την επιχειρηματολογία του υπουργείου Εσωτερικών ότι όσοι εργαζόμενοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα της ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας δεν κινδυνεύουν να τεθούν σε διαθεσιμότητα, κάλεσε σε επίτευξη του στόχου να μετακινηθούν 2.000 υπάλληλοι σε δήμους και φορείς της Τοπικής Διοίκησης. Επανέλαβε τη συμφωνία της ουσιαστικά στην αξιολόγηση που οδηγεί σε απολύσεις, διαφοροποιούμενη στον τρόπο εφαρμογής της και κυρίως στις ποσοστώσεις. Στο πλαίσιο αυτό επαναβεβαίωσε προηγούμενη απόφαση του ΔΣ για άρνηση συμμετοχής των δημοτικών αρχών στην αξιολόγηση μέσω ποσόστωσης.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών προωθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία η κυβέρνηση φορτώνει τις οφειλές προς τη ΔΕΗ για τον ηλεκτροφωτισμό των δρόμων και τη λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών στους προϋπολογισμούς των δήμων και των περιφερειών. Σχετική συνάντηση είχε χτες ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, στο υπουργείο, όπου και γνωστοποιήθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης οι δήμοι να συμμετάσχουν στην εξόφληση των εν λόγω οφειλών (έως τα τέλη του 2013) μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων του 2015. Η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ αποτέλεσε, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, αίτημα της τρόικας κατά την πρόσφατη επίσκεψή της.
Σήμερα αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ θα μεταβεί στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να ζητήσει να συμπεριλάβει η ΔΕΗ τις ΔΕΥΑ στο βιομηχανικό τιμολόγιο. Η άρνηση αυτή της ΔΕΗ, όπως τονίστηκε χτες, έχει αποτέλεσμα βιολογικοί καθαρισμοί, γεωτρήσεις, αρδεύσεις κ.ά. να τιμολογούνται με το οικιακό τιμολόγιο.