Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ Εκρήξεις και ρωγμές σε κτίρια και δρόμουςΠεριοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ και συζήτηση με τους κατοίκους

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ και συζήτηση με τους κατοίκους που ζουν τις συνέπειες των εργασιών της Ελληνικός Χρυσός
ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗΣ  ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ Εκρήξεις και ρωγμές σε κτίρια και δρόμους
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 2 Ιούλη 2014
Περιοδεία στον οικισμό της Στρατονίκης του Δήμου Αριστοτέλη, στη Χαλκιδική, πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Ζιώγα, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Διαπίστωσε από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις που προκαλούνται από τις εργασίες της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στις στοές που λειτουργούν κάτω από τον οικισμό. Σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων, τουλάχιστον τρεις φορές τη μέρα (6 το πρωί, 1 το μεσημέρι και 9 το βράδυ), πραγματοποιούνται εκρήξεις στις υπόγειες στοές εξαιτίας των οποίων προκαλούνται ρωγμές στην τοιχοποιία των σπιτιών, σε χώρους μαζικής συνάθροισης (σχολείο, εκκλησία) και στους δρόμους.

Στους λιθοστρωμένους δρόμους του οικισμού σε πάρα πολλά σημεία υπάρχουν παλαιές και νέες ρηγματώσεις, υποχωρήσεις και καθιζήσεις, ως συνέπεια της διατάραξης του εδάφους. Από τις ρωγμές στους δρόμους τα όμβρια ύδατα διεισδύουν στις θεμελιώσεις των κτισμάτων, κάτι που προκαλεί ανομοιόμορφη ρευστοποίηση του εδάφους και καθίζηση των θεμελίων. Από τη διατάραξη του εδάφους μπορεί να προκύψουν επιπτώσεις και στα δίκτυα υποδομής του οικισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης.
Με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Αριστοτέλη σημειώνει ότι και από αυτό το γεγονός αποδεικνύεται ότι οι πολυεθνικές εταιρείες κύριο μέλημά τους έχουν την κερδοφορία τους, χωρίς να λογαριάζουν περιβαλλοντικές και άλλες επιπτώσεις από τη δράση τους.
Στην ανακοίνωση τονίζεται: «Είναι γνωστή η εμπειρία των κατοίκων και από παλιότερες τέτοιες επιπτώσεις, το 2002, όταν τότε την εξόρυξη έκανε η TVX.
Επίσης διαπιστώθηκε ότι το προηγούμενο διάστημα διάφορα στελέχη της "Ελληνικός Χρυσός" προσπάθησαν, λέγοντας ότι οι επιπτώσεις είναι ελεγχόμενες, να καλλιεργήσουν τον εφησυχασμό και την επανάπαυση στους κατοίκους.
Προκαλούνται σοβαρά ερωτήματα για τη στάση των αρμόδιων υπηρεσιών (δήμου, περιφέρειας) για την καταγραφή των ρωγμών και των επιπτώσεων που έχουν.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι γι' αυτή την εξέλιξη δεν έχουν βγάλει άχνα οι παρατάξεις του κ. Μίχου (νεοεκλεγείς δήμαρχος) και του κ. Πάχτα (απερχόμενος δήμαρχος).
Η "Λαϊκή Συσπείρωση" θα αναδείξει τις επόμενες μέρες το θέμα αυτό και στο Δήμο Αριστοτέλη και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ταυτόχρονα καλεί τους κατοίκους της περιοχής να μην εφησυχάζουν.

Να οργανώσουν τον αγώνα τους ώστε να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας των κατοικιών και των υποδομών των χωριού, ξεκινώντας από την άμεση αναστολή των εργασιών στον οικισμό της περιοχής».