Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΔΗΜΩΝ Σχεδιάζουν οι προηγούμενοι για να εφαρμόσουν οι επόμενοι




ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 19 Ιούλη 2014


Μείζον θέμα προκύπτει για τη λειτουργία των νέων δημοτικών αρχών που αναλαμβάνουν χρέη διοίκησης το Σεπτέμβρη, καθώς θα κληθούν να ψηφίσουν και να υλοποιήσουν τους προϋπολογισμούς που θα ετοιμάσουν οι απερχόμενες διοικήσεις. Και μπορεί οι κυβερνήσεις να έχουν φροντίσει να διαμορφώσουν ασφυκτικά πλαίσια στη σύνταξη των προϋπολογισμών, επιβάλλοντας και με αυτό τoν τρόπο την απαρέγκλιτη άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης, ωστόσο το πολιτικό ζήτημα παραμένει και ιδίως για τις δημοτικές εκείνες αρχές που υπερασπίζονται μια φιλολαϊκή πολιτική.


Στις εύλογες αντιδράσεις νεοεκλεγέντων δημάρχων, η κυβέρνηση απαντά με υποσχέσεις ότι θα εξετάσει το ζήτημα, ωστόσο με εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών καλεί τις σημερινές δημοτικές διοικήσεις να εφαρμόσουν το νόμο και να προχωρήσουν στη σύνταξη των σχεδίων προϋπολογισμού. Οι ειδικές προθεσμίες που τίθενται, ότι «ένα μήνα πριν από τη διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει μόνο για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης», δεν αναιρούνται, ισχυρίζεται το υπουργείο. Επιχειρεί δε να καθησυχάσει τις νέες διοικήσεις, σημειώνοντας ότι «σε κάθε περίπτωση οι νέες αρχές που θα αναλάβουν καθήκοντα, έχουν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν το σχέδιο προϋπολογισμού». Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εφησυχάσει τις νέες δημοτικές αρχές καθώς η διαδικασία έγκρισης των σχεδίων προϋπολογισμού από το Παρατηρητήριο ΟΤΑ τούς καθιστά σχεδόν υποχρεωτικούς.

Στο βαθμό που δεν αλλάξει κάτι επισήμως από την πλευρά της κυβέρνησης, για να προληφθεί το τετελεσμένο που διαμορφώνεται (να σχεδιάζουν οι απερχόμενοι για να υλοποιήσουν οι επόμενοι), είναι προφανές πως πρέπει να υπάρχει συνεργασία απερχόμενων με νέες δημοτικές αρχές, ώστε οι νέες να συμβάλλουν στη σύνταξη του σχεδίου προϋπολογισμού. Βέβαια, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι δημοτικές αρχές εφαρμόζουν πειθήνια τις κυβερνητικές κατευθύνσεις που σημαίνει ότι δεν αναμένεται να υπάρξουν πολιτικές διαφοροποιήσεις παρά το γεγονός ότι τα 2/3 των δήμων έχουν «αλλάξει χέρια» μετά τις τελευταίες εκλογές.

Πάντως και μέσα από τη διαδικασία αυτή, επιβεβαιώνεται η κατεύθυνση οι «δήμοι ως φορείς της γενικής κυβέρνησης» - όπως ορίζονται στην εν ισχύι Υπουργική Απόφαση που παρέχει οδηγίες για την κατάρτιση των προϋπολογισμών του 2014 - να εφαρμόσουν την πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η οποία επιβάλλει δραματικό περιορισμό των δαπανών και αύξηση των ίδιων εσόδων και της φορομπηξίας των λαϊκών στρωμάτων. Διαδικασία στην οποία συναινεί η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων και το ανώτατο συλλογικό όργανο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), διαψεύδοντας τις δικές τους κορόνες περί δήθεν αυτοδιοίκησης των δήμων. Αλλωστε, έχουν αποδεχτεί την περικοπή κατά 60% στα οικονομικά των δήμων, όπως έχουν συναινέσει και προωθούν «εναλλακτικές λύσεις», δηλαδή ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις αντί για δομές πρόνοιας, συνεργασία με το ιδιωτικό κεφάλαιο, φορομπηξία.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το νόμο, κάθε έτος (μη εξαιρουμένου και του έτους εκλογών) το Δημοτικό Συμβούλιο, με απόφασή του, η οποία διαβιβάζεται στο συμβούλιο κάθε δημοτικής ή τοπικής κοινότητας έως το τέλος Ιούνη, καθορίζει το ανώτατο ύψος του προϋπολογισμού εξόδων κάθε κοινότητας για το επόμενο οικονομικό έτος. Το συμβούλιο της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας καταρτίζει σχέδιο του προϋπολογισμού εξόδων της κοινότητας που αποστέλλεται στην οικονομική επιτροπή έως την 20ή Ιούλη. Το ίδιο διάστημα η Εκτελεστική Επιτροπή καταθέτει το προσχέδιο στην Οικονομική Επιτροπή. Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου οφείλει μέχρι 5 Σεπτέμβρη να έχει λάβει απόφαση επί του σχεδίου προϋπολογισμού του επόμενου έτους και να το ενσωματώσει στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων που τηρείται στο υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να το κρίνει το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Η τελική έγκριση των προϋπολογισμών έρχεται από το νέο Δημοτικό Συμβούλιο έως τις 15 Νοέμβρη. Θα έχει μεσολαβήσει δηλαδή η γνώμη του Οικονομικού Παρατηρητηρίου με βάση το σχέδιο που υποβλήθηκε αρχικά από την προηγούμενη Διοίκηση.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο προϋπολογισμού, που θα έρθει προς ψήφιση από τις νέες δημοτικές αρχές, θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από τη γνώμη του Παρατηρητηρίου, τις οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και από αιτιολογική έκθεση, στην οποία παρουσιάζονται οι τυχόν προσαρμογές που επήλθαν στο σχέδιο του προϋπολογισμού. Οι προσαρμογές και η γνώμη που διατυπώνονται «εγγυώνται» τη λειτουργία των δήμων στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, επιβάλλοντας κυρώσεις σε όσους «τολμούν» να ασκήσουν μια άλλη πολιτική. Θυμίζουμε χαρακτηριστικά ότι σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι η συνεχής (μηνιαία και τριμηνιαία) παρακολούθηση της εκτέλεσης των προϋπολογισμών των ΟΤΑ, οι οποίοι πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι, όπως και οι απολογισμοί. Δήμοι που παρουσιάζουν απόκλιση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, υπάγονται υποχρεωτικά σε πρόγραμμα εξυγίανσης, το οποίο προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα: Αναστολή προσλήψεων. Επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού. Αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές. Περιορισμό των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες.