Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Προς κατάργηση οι σχολικές επιτροπές των Δήμων



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 19 Ιούλη 2014
Κατάργηση των σχολικών επιτροπών προβλέπει το προσχέδιο του «Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης» που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές του Ιούνη. Συγκεκριμένα, στο προσχέδιο αναφέρεται: «Οι σχολικές επιτροπές (...) καταργούνται με τη δημοσίευση του παρόντος. Ο δήμος ασκεί πλήρως όλες τις αρμοδιότητές τους και υπεισέρχεται αυτοδικαίως και χωρίς καμιά άλλη διατύπωση σε όλα εν γένει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των σχολικών επιτροπών που καταργούνται».
Επίσης ορίζεται ότι «η κατανομή των πιστώσεων για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων, την εκτέλεση έργων και προμηθειών, την εκμετάλλευση σχολικών κυλικείων καθώς και τη λήψη κάθε άλλου μέτρου που κρίνεται αναγκαίο για τη στήριξη της διοικητικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων» θα συμπεριλαμβάνεται στις αρμοδιότητες της «εκτελεστικής επιτροπής» του δήμου που συστήνεται με το συγκεκριμένο σχέδιο. Η εκτελεστική επιτροπή, όπως περιγράφεται, δημιουργείται σε δήμους που έχουν περισσότερους από έναν αντιδήμαρχο και σε αυτή συμμετέχουν ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι.
Επίσης ορίζεται ότι «σε κάθε σχολική μονάδα συνίσταται πάγια προκαταβολή σε βάρος του σχετικού κωδικού αριθμού του προϋπολογισμού του οικείου δήμου. Υπόλογος για τη διαχείριση της πάγιας προκαταβολής είναι ο διευθυντής της σχολικής μονάδας». Οι δαπάνες που θα καλύπτονται και το ύψους τους θα καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών.