Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΟΣΔΑ ΓΙΑ ΕΝΑΠΟΘΕΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΗΣ TOSOH ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΔΙΑΣΤΑΛΛΑΖΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΥΤΑ ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΡΑΧΗΣ ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΩΝ ΤΑΓΑΡΑΔΩΝ

Προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θέρμης

Κύριε πρόεδρε,
 Έχοντας υπόψη:
 1.Την υπ. Αρ. 389/2014 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Φο.Δ.Σ.Α. Κεντρικής Μακεδονίας στη συνεδρίασή της στις τις 28-05-2014.
 2.Τις υπ.  08/2014 και 09/2014  της 27ης Ιουνίου 2014 αποφάσεις του Συμβουλίου της Τ.Κ. Ταγαράδων του Δήμου μας, σύμφωνα με τις οποίες:
    α. διαπιστώνει και εναντιώνεται στην μεταφορά και εναπόθεση διασταλαζόντων υγρών στη χωματερή των Ταγαράδων από το Χ.Υ.Τ.Α. Μαυροράχης ζητώντας άμεσα το σταμάτημά τους.
    β. εναντιώνεται στην εναπόθεση του βιομηχανικού αποβλήτου της TOSOH A.B.E.- βιομηχανίας που παράγει ηλεκτρολυτικό διοξείδιο του μαγγανίου , πρώτης ύλης ξηρών στοιχείων μπαταριών, ως υλικό για την Γ φάση αποκατάστασης της Χωματερής των Ταγαράδων, χωρίς μάλιστα να γίνεται αναφορά ούτε στις ποσότητες, ούτε στον ακριβή τρόπο χρήσης του αποβλήτου, που είναι τουλάχιστο και σύμφωνα με τη νομοθεσία μη αδρανές.
 3. Τους τεράστιους κινδύνους που προκύπτουν για το περιβάλλον της περιοχής και την υγεία των κατοίκων της από τις παραπάνω ενέργειες σε μια περιοχή που για 3 δεκαετίες έγινε η χαβούζα των αποβλήτων του Νομού Θεσσαλονίκης και είναι ήδη υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά.
 4. Το γεγονός ότι το εν λόγω απόβλητο στο παρελθόν έγινε προσπάθεια να «διατεθεί»: Αρχικά το 2009 στον πρώην Δήμο Χαλκηδόνας όπου και συνάντησε τη θυελλώδη άρνηση του, με απόφαση του δημοτικού του συμβουλίου όπως και τις αντίστοιχες διαμαρτυρίες κατοίκων και φορέων της περιοχής, μεταξύ των οποίων και ο όμορος τότε δήμος Κουφαλίων.  Εν συνεχεία το 2012 στο  αμμορυχείο του δήμου Δίου- Ολύμπου, αρχικά με απόφαση της τότε διοίκησης του εν λόγω δήμου, όπου επίσης ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, των κατοίκων της περιοχής, πλήθους μαζικών φορέων, επιστημόνων και πολιτικών από μεγάλο φάσμα του πολιτικού  κόσμου για την επικινδυνότητα του. Υπάρχουν μάλιστα και αντίστοιχες γνωματεύσεις ως προς τους κινδύνους από το απόβλητο τη συμπεριφορά και τη διάθεσή από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Καποδιαστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σας ενημερώνουμε επίσης  για την παρέμβαση στην Ευρωβουλή και τη βουλή και του ΚΚΕ με αντίστοιχες ερωτήσεις.  Τελικά κάτω από αυτήν η απόφαση αυτή της διοίκησης του δήμου να ανατραπεί με νέα απόφαση μετά από λίγους μήνες και να μην προχωρήσει η εκεί διάθεση.
 5. Την απουσία στον περιφερειακό σχεδιασμό πρόβλεψης χωροθέτησης ΧΥΤΑ διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων.
 Έχοντας επίσης υπόψη ότι:

  Το εν λόγω απόβλητο εμπίπτει στις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας περί αποβλήτων, όπως κι αν το βαφτίζει κανείς: "Προϊόν", "παραπροϊόν", "εδαφοβελτιωτικό" ή οτιδήποτε άλλο και άρα η διάθεσή του πρέπει να γίνεται με ειδικό επιστημονικά τεκμηριωμένο και ασφαλή τρόπο κατάλληλο και ειδικό προς τούτο το σκοπό χώρο.
 Ότι δε χαρακτηρίζεται αδρανές, δηλαδή δεν μπορεί να θεωρηθεί ακίνδυνο, και όλοι γνωρίζουν, ακόμη και ο νομοθέτης, ότι υπό συνθήκες μπορεί να καταστεί και επικίνδυνο.
Το συγκεκριμένο απόβλητο είναι πλούσιο σε βαρέα μέταλλα (Χρώμιο, Μόλυβδο, Κάδμιο, Κοβάλτιο, Βάριο, Νικέλιο, Βανάδιο, Αντιμόνιο κλπ.) αλλά και σε αρσενικό. Σε παλιότερες μελέτες που έγιναν από το ΑΠΘ στο απόβλητο της TOSOH, αυτό χαρακτηρίστηκε ως δυνητικά επικίνδυνο και μη αδρανές.
 Το κριτήριο υπαγωγής του πιο πάνω αποβλήτου στην κατηγορία των επικινδύνων ή μη επικινδύνων αποβλήτων δεν είναι μόνο το ποσοστό των βαρέων μετάλλων και άλλων ενδεχομένως επικίνδυνων ουσιών που εμπεριέχει, αλλά και η συμπεριφορά του κατά το τεστ εκπλυσιμότητας που γίνεται με βάση ειδικές προδιαγραφές.
 Υψηλός είναι ο περιβαλλοντικός κίνδυνος ποιοτικής υποβάθμισης των υπόγειων νερών της ευρύτερης περιοχής και κατά επέκταση των αντίστοιχων σε βάθος χρόνου επιδημιολογικών συνεπειών για τους κατοίκους της περιοχής.
 Η χρήση του θα οδηγήσει με βεβαιότητα στη ρύπανση των εδαφών της ευρύτερης περιοχής. Αναμένεται αερομεταφερόμενη διασπορά του αποβλήτου (εξαιρετικά λεπτόκοκκο) από τις χωματουργικές εργασίες απόθεσης και διάστρωσης.
 Επειδή υπάρχει ήδη αρνητικότατη πείρα, για την περιοχή μας αλλά και γενικότερα, αφού είναι γνωστό με πλήθος παραδειγμάτων πως η πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων διαχρονικά αλλά και της σημερινής συγκυβέρνησης, διαμορφώνει συνεχώς και περισσότερο  φιλομονοπωλιακό νομοθετικό πλαίσιο που περιλαμβάνει τις Οδηγίες της Ε.Ε. και την εγχώρια νομοθεσία. Επειδή με βάση αυτό το πλαίσιο το περιβάλλον και η υγεία των κατοίκων θυσιάζονται προκειμένου να θωρακιστεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων

Επειδή το θέμα που προκύπτει από τα παραπάνω που αφορούν τόσο το απόβλητο της TOSOH όσο και των διασταλαζόντων είναι εξαιρετικά σοβαρό και επείγον. Επειδή   ο δήμος επιβάλλεται να δράσει άμεσα για την αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης περεταίρω και μάλιστα σοβαρής επιβάρυνσης της περιοχής μας, σας καλούμε:

 Να συγκαλέσετε εκτάκτως και το συντομότερο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θέρμης σε Συνεδρίαση ώστε σε συνεργασία με τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής να οργανώσει την αντίσταση του και να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αποτροπή αυτής της αρνητικότατης εξέλιξης.

Είναι δε κατά τη γνώμη μας απορίας άξιο πως ενώ ο δήμος έχει εκπροσώπηση στο Δ.Σ. του Φο.Δ.Σ.Α. ενώ λογικά όφειλε να είναι ενήμερος για τις αποφάσεις από τις 28-05-2014 της εκτελεστικής της επιτροπής γιατί δεν έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε 3 φορές μετά από αυτή την ημερομηνία το θέμα ούτε καν για ενημέρωση.

ΘΕΡΜΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ


Παρακαλούμε να τεθεί υπόψη, του δημάρχου, των επικεφαλής των παρατάξεων, όλων των δημοτικών συμβούλων των συμβούλων όλων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων και ειδικά των Ταγαράδων, Αγίας Παρασκευής, και Κ. Σχολαρίου.