Σάββατο 30 Μαΐου 2015

ΒΟΥΛΗ: Νομοσχέδιο για την εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 29 Μάη 2015

Συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Εκδοση διαταγής πληρωμής για αξιώσεις από διοικητική σύμβαση που έχει συναφθεί στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής» έγινε, χτες, στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο, όπως αναφέρεται στην εισηγητική του έκθεση, συντάχθηκε για να προσαρμόσει η κυβέρνηση την εθνική νομοθεσία στην οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης 2011/7/ΕΕ, «που εκδόθηκε με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και να ενισχυθεί με τον τρόπο αυτό η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων».

Αφορά τη λήψη μέτρων ώστε να εκδίδεται μέσα σε 90 μέρες η δικαστική διαταγή πληρωμής των ιδιωτών, δηλαδή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που διεκδικούν χρήματα από τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο.

Υπέρ του νομοσχεδίου της κυβέρνησης ψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ενώ οι βουλευτές αυτών των κομμάτων που πήραν το λόγο απηύθυναν «έκκληση» στην κυβέρνηση να υπογράψει την αντιλαϊκή συμφωνία, λέγοντας ο καθένας «φέρτε την και εμείς θα την ψηφίσουμε».

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» στο νομοσχέδιο, καθώς, όπως είπε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Σάκης Βαρδαλής, από τις ρυθμίσεις αυτές μπορούν να ευνοηθούν ορισμένοι από τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, χωρίς αυτό να αλλάζει την ουσία του νομοσχεδίου, που είναι να μην υπάρχουν εμπόδια στη ρευστότητα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.


Παρ' όλα αυτά, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές, όπως ο Σπ. Λάππας, έκαναν επίθεση στο ΚΚΕ για την ψήφο του.

Σαν το γάτο στα κεραμίδια... η κυβέρνηση

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Θανάσης Παφίλης επισήμανε: «Από ό,τι φαίνεται το μοτίβο θα αλλάξει και θα μορφοποιηθεί στην πορεία. Τι θα αλλάξει, δηλαδή; Εδώ έγινε επίθεση σε εμάς για το νομοσχέδιο, για ένα νομοσχέδιο στο οποίο ψηφίζουμε εμείς "παρών" γιατί λέμε ότι, σε τελευταία ανάλυση, απαιτούμε περισσότερα για τους μικρούς, τους μικρομεσαίους που "κόπτεστε". Και σας κάνουμε και συγκεκριμένες προτάσεις, που δεν τις δέχεστε. Και βγαίνετε σαν το γάτο και φωνάζετε στα κεραμίδια και κάνετε κριτική στο ΚΚΕ».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση κλέβει την μπουκιά από το στόμα της ΝΔ καθώς ήδη διατηρεί ακέραιους όλους τους μνημονιακούς νόμους και πουθενά στη διαπραγμάτευση και στην επερχόμενη συμφωνία δεν λέει ότι θα τους καταργήσει. «Εσείς καταργείτε το μνημόνιο κυβερνώντας με όλους τους μνημονιακούς νόμους. Αυτό είναι πρωτάκουστο και κοροϊδεύετε τον κόσμο, κατά τη γνώμη μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι η όποια συμφωνία φέρνει νέα σκληρά μέτρα, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα: «Είναι σκληρά μέτρα και νέα φοροληστεία αυτή που θα έλθει με τον ΦΠΑ και με όλες τις αλλαγές που γίνονται ακόμη και στα τέλη κυκλοφορίας; Ναι ή όχι; Ποιος θα "πληρώσει τη νύφη" για το επόμενο διάστημα; Ποιος θα πληρώσει αυτά που θα μαζευτούν; Το μεγάλο κεφάλαιο; Εδώ τους απαλλάσσετε από τη φορολογία. Τους λέτε "φέρτε τα μέσα, είτε «μαύρα» είναι, είτε «άσπρα» είναι, ό,τι θέλει ας είναι και με 15% καθαρίσατε", συν άλλες ρυθμίσεις που κάνετε.

Τίθεται συζήτηση αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης - ναι ή όχι; - με την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων;».

«Ερχεται και το "κερασάκι", ότι δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Αν γδάρετε τον κόσμο στη φορολογία δεν χρειάζεται να κάνετε μειώσεις», σημείωσε.

Και κατέληξε: «Γι' αυτό λέμε, λοιπόν, ότι δρόμος μέσα σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, με το κεφάλαιο στην εξουσία, σε όφελος του λαού δεν μπορεί να υπάρξει. Το μαρτυράει ολόκληρη η ανθρωπότητα. Το 2015 πεθαίνουν τριάντα χιλιάδες άνθρωποι τη μέρα από την πείνα».