Κυριακή 24 Μαΐου 2015

ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ): «Στον αέρα» βρίσκονται οι καθαρίστριες των σχολείων



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 23 Μάη 2015

Στον αέρα εξακολουθούν να βρίσκονται οι 20 καθαρίστριες των σχολικών μονάδων του δήμου Περάματος με ευθύνη της διοίκησης (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ). Οι εργαζόμενες, με πάνω από 15 χρόνια δουλειάς οι περισσότερες, αυτό το διάστημα αναπτύσσουν πολύμορφη αγωνιστική δράση, διεκδικώντας το αυτονόητο, δηλαδή το δικαίωμά τους στη σταθερή δουλειά με πλήρη μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Όμως, πριν από μερικές μέρες, ο δήμαρχος Γ. Λαγουδάκης με προκλητικό τρόπο ανέφερε προς τις καθαρίστριες, που είχαν συγκεντρωθεί στο δήμο, ότι «δεν έχει αλλάξει η θέση που είχα εκφράσει από τον Σεπτέμβρη». Αναφέρεται στο Δημοτικό Συμβούλιο που είχε γίνει τον συγκεκριμένο μήνα όπου είχε δηλώσει ότι «κανείς δεν μπορεί να με υποχρεώσει να έχω τους ίδιους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων της πόλης»!

Ο δήμαρχος με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τ. Καραγιαννάκης προχτές μάλιστα μεθόδευσαν να αναβληθεί η συνεδρίαση, όπου στην ημερήσια διάταξη ήταν το θέμα των καθαριστριών το οποίο είχε ενταχθεί μετά από παρεμβάσεις του Σωματείου των καθαριστριών και της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ο πρόεδρος επικαλέστηκε από το μικρόφωνο την έλλειψη απαρτίας, ενώ όταν διαπιστώθηκε ότι υπήρχε απαρτία ισχυρίστηκε ότι δεν το είχε αντιληφθεί. Στην πραγματικότητα το ανέβαλαν γιατί είδαν πως υπήρχαν πολλές πιθανότητες να μην περνούσε η θέση της δημοτικής αρχής καθώς έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με τη στάση της δημοτικής αρχής και δικοί της σύμβουλοι.
Θέση της δημοτικής αρχής είναι η κατεύθυνση που έχει δώσει η κυβέρνηση να απολυθούν οι καθαρίστριες και να γίνει διαγωνισμός ΑΣΕΠ. Μάλιστα, στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ο πρόεδρός του Τ. Καραγιαννάκης είχε επιτεθεί φραστικά στις καθαρίστριες, θεωρώντας «απαράδεκτο» να διεκδικούν να μην απολυθούν και να γίνουν οι συμβάσεις τους αορίστου χρόνου «όταν - όπως είπε - στο Πέραμα υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι και έχουν και αυτοί δικαίωμα να διεκδικήσουν μία θέση», επιδιώκοντας έτσι να απομονώσει τον αγώνα των καθαριστριών και να καλλιεργήσει επί της ουσίας τον κοινωνικό αυτοματισμό.
Η πρόεδρος του σωματείου Μ. Ρεΐση σε δήλωσή της καταδίκασε τη μεθόδευση για την αναβολή του Δημοτικού Συμβουλίου και όσα ανέφερε ο δήμαρχος τονίζοντας ότι «σημαίνουν ότι οι καθαρίστριες απολύονται» και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ακόμα πιο συσπειρωμένα, οργανωμένα και αποφασιστικά».
Εξάλλου, το θέμα των καθαριστριών συμπεριέλαβε σε Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Βαρδαλής, ζητώντας την καταβολή των μισθών τους και την ικανοποίηση των αιτημάτων τους για μόνιμη σταθερή δουλειά. Από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τ. Κουράκης ανέφερε ως κατόρθωμα τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για ανανέωση των συμβάσεων των καθαριστριών ως το τέλος του χρόνου, αρνούμενος να απαντήσει στο ερώτημα του βουλευτή του ΚΚΕ, για το τι θα γίνει μετά.