Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: «Οχι» στη νέα ΝΑΤΟική βάση στο Αιγαίο



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Πέμπτη 21 Μάη 2015
Ερώτηση στη Βουλή, ενάντια στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ
Ερώτηση στη Βουλή για τη δημιουργία νέας ΝΑΤΟικής βάσης στο Αιγαίο, που σχεδιάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργος Μαρίνος και Σταύρος Τάσσος προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας.
Αναλυτικά, στην Ερώτηση υπογραμμίζονται τα εξής:
«Με τις δηλώσεις του στο πρόσφατο Συνέδριο του "Economist" ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, ανέφερε ότι: "...Σε λίγες μέρες θα βρίσκομαι στις ΗΠΑ, όπου σκοπός είναι στη συνάντηση που θα έχω με τον ομόλογό μου υπουργό η ενίσχυση της Σούδας και παράλληλα η πρόταση της Ελλάδος για τη δημιουργία μιας σημαντικής ΝΑΤΟικής αεροπορικής βάσεως στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο".

Τη Δευτέρα 18-5-2015, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ανέφερε: "Είναι μια σκέψη - πρόταση του κ. Καμμένου, η οποία έχει κατατεθεί και στον κ. πρωθυπουργό... Η σκέψη αυτή, στην ουσία δεν μιλάει για μια νέα αεροπορική βάση, μιλάει για μεταφορά μιας σχεδιαζόμενης βάσης από την Κρήτη - από το Τυμπάκι συγκεκριμένα - σε κάποιο νησί του Ανατολικού Αιγαίου. Αυτή η σκέψη υπάρχει, θα συζητηθεί στα αρμόδια όργανα και αντιστοίχως θα πράξουμε και θα κατατεθούν οι προτάσεις στα αρμόδια όργανα του ΝΑΤΟ".
Οπως αναγράφηκε στον Τύπο, η συγκεκριμένη πρόταση για "σχεδιαζόμενη βάση" σχετίζεται με την ικανοποίηση αιτήματος των ΗΠΑ, για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα μη επανδρωμένων στρατιωτικών αεροσκαφών και σε κάθε περίπτωση έρχεται να προσθέσει μια ακόμη βάση στις υπηρεσίες της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ.
Το ΚΚΕ καταγγέλλει αυτές τις επιλογές, που οδηγούν σε βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς στο όνομα της "γεωστρατηγικής αναβάθμισης" για λογαριασμό των συμφερόντων των μεγάλων οικονομικών, μονοπωλιακών ομίλων.
Ερωτώνται οι κ. υπουργοί ποιος είναι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός της κυβέρνησης, που εμπλέκει παραπέρα τη χώρα στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ».
Τους επικίνδυνους σχεδιασμούς καταγγέλλει και η ΤΕ Ικαρίας του ΚΚΕ
Η ΤΕ Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για τους σχεδιασμούς δημιουργίας ΝΑΤΟικής βάσης στο Αιγαίο, καθώς και για δημοσιεύματα που φέρουν τον υπουργό Αμυνας να έχει στο μυαλό του την Ικαρία για την εν λόγω βάση, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η εξέλιξη αυτή δείχνει σε πόσο επικίνδυνες περιπέτειες είναι διατεθειμένη η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να μπλέξει τη χώρα μας, μετατρέποντας επίσημα και το Αιγαίο (μετά τη Σούδα, το Ακτιο, τη Λάρισα κ.λπ.) σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας και Κεντρικής Αφρικής».
Και υπογραμμίζει: «Ο λαός και ιδιαίτερα όσοι αισθάνονται αριστεροί και ριζοσπάστες, και έχουν παλέψει εδώ και χρόνια ενάντια στο ΝΑΤΟ και τους σχεδιασμούς του, μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
Η ΤΕ Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ καταγγέλλει την επικίνδυνη στάση της κυβέρνησης, καλεί το λαό των νησιών μας και τους φορείς του να μην επιτρέψουν να εφαρμοστούν αυτοί οι σχεδιασμοί. Να αγωνιστούν για να ανατραπεί αυτή η πολιτική, να απαιτήσουν να απομακρυνθούν σήμερα όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις από την Ελλάδα, και να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ».