Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Συνέντευξη του Δ Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην εφημερίδα «Κύπρος»



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 26 Μάη 2015.
Οι ιμπεριαλιστές «μαγειρεύουν λύση» στο Κυπριακό για τα συμφέροντά τους

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Κύπρος» και τον δημοσιογράφο Κ. Κουρτελάρη παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Τις σχετικές ερωτήσεις και απαντήσεις για τις σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου και το Κυπριακό παρουσιάζουμε εδώ:
-- Προ ολίγων ημερών έγινε στη Λευκωσία η δεύτερη τριμερής συνάντηση των ηγετών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, που είχε ως κατάληξη την υπογραφή της ονομαζόμενης «Διακήρυξης της Λευκωσίας». Πώς σχολιάζει το ΚΚΕ τη συνάντηση ως θεσμό και κυρίως την εγκριθείσα Διακήρυξη;
-- Η τριμερής Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, δεν μπορεί να ιδωθεί έξω από το υπόβαθρο των συμφερόντων που υπηρετεί και βεβαίως έξω από τις γενικότερες εξελίξεις, από τις επικίνδυνες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, από τις επιδιώξεις της Αγκυρας, από την προσπάθεια ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ να εμπλακούν όλο και περισσότερο στην περιοχή, εξασφαλίζοντας τη «θέση» τους, έναντι ισχυρών αντιπάλων, από το «κούρδισμα» των πολεμικών «μηχανών», όπως τα πρόσφατα και για πρώτη φορά κοινά γυμνάσια ΗΠΑ, Ελλάδας, Ισραήλ.
Ετσι, όποιος προσπαθήσει να δει αυτό το θεσμό της «τριμερούς συνάντησης» έξω από το γενικότερο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, θα αστοχήσει. Στην πραγματικότητα, οι αστικές τάξεις της περιοχής, ψάχνουν «ευκαιρίες αναβάθμισης» της θέσης τους, μα στην κυριολεξία εμπλέκουν τους λαούς των χωρών τους βαθύτερα στους επικίνδυνους σχεδιασμούς. Γιατί η δημιουργία «αξόνων» προκαλεί «αντιάξονες», από τις αστικές τάξεις άλλων καπιταλιστικών κρατών, που βέβαια έχουν «κοινό παρονομαστή» την προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, εντείνοντας τους κινδύνους για τους λαούς.
Η ίδια η σχετική «Διακήρυξη», στην πραγματικότητα «χαρτογράφησε» τις ανάγκες κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων των τριών χωρών (Ενέργεια, Εμπόριο, Τουρισμός, Μεταφορές κ.ά.), ενώ, στο όνομα της «ασφάλειας», αφήνει ανοιχτό το «παράθυρο» για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.

-- Πολύ σύντομα επαναρχίζουν στην Κύπρο οι συνομιλίες για το Κυπριακό, εν μέσω συνεχών αναφορών για σημαντικές εξελίξεις, αλλά και με καινούργιο στοιχείο την αλλαγή του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων. Πιστεύετε ότι πράγματι είμαστε κοντά σε λύση; Κι αν ναι, ποια πιστεύετε ότι θα είναι αυτή η λύση;
-- Οπως έδειξε και το προηγούμενο «σχέδιο Ανάν» που απορρίφθηκε από τον κυπριακό λαό, εδώ και χρόνια «μαγειρεύεται» στα διάφορα ιμπεριαλιστικά επιτελεία μια «λύση» του κυπριακού ζητήματος, που δεν θα 'ναι ούτε δίκαιη, ούτε βιώσιμη. Τέτοια λύση τού ετοιμάζουν και τώρα! Ομως, ο κυπριακός λαός δεν μπορεί και δεν πρέπει να δεχτεί μια λύση, η οποία, παραφράζοντας τον ποιητή, «θα σκοτώσει ό,τι άφησε όρθιο ο πόλεμός τους». Εμείς θεωρούμε ότι δεν πρέπει ο λαός να αποδεχτεί μια «λύση» που θα νομιμοποιήσει την εισβολή και κατοχή, τη διχοτόμηση του νησιού. Αυτό που χρειάζεται είναι μια Κύπρος ενιαία, ανεξάρτητη, με μία και μόνη κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.