Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας για τους αγρότες



ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Σάβ, 30/05/2015 - 12:52

Στη διαδικασία των ανακοινώσεων στην 5η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας της 27/5/2015 η «Λαϊκή Συσπείρωση. παρενέβη και πρόβαλε τις θέσεις της για δύο σοβαρά ζητήματα που αφορούν τους κατοίκους της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Συγκεκριμένα τοποθετήθηκε :
Για το ζήτημα των βοσκοτόπων
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» με πρόσφατη ανακοίνωσή της γνωστοποίησε τις θέσεις της ασκώντας κριτική στον περιφερειάρχη για τη στήριξη της Ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους. Αφήνεται στο απυρόβλητο η ΚΑΠ και καλύπτεται ο αποχαρακτηρισμός τριών εκατομμυρίων βοσκοτόπων . Και αυτό «για να λυθούν τα χέρια» του κεφαλαίου που σε εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης θα πάρει τα «φιλέτα» γης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ανεμογεννήτριες) και για τουριστική εκμετάλλευση ενώ η κτηνοτροφία θα συγκεντρωθεί σε λίγους μεγαλοκτηνοτρόφους.
Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» πρότεινε συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδίκησης και κάλεσε το περιφερειακό συμβούλιο να δεχτεί .Παράλληλα κάλεσε τους κτηνοτρόφους να μην πέσουν στην παγίδα της αντιπαράθεσης μεταξύ τους που έντεχνα καλλιεργείται , να οργανωθούν και να διεκδικήσουν:

  • Επιδότηση στους μικρούς και μεσαίους κτηνοτρόφους στο ζωικό κεφάλαιο και όχι ανάλογα με τη βοσκήσιμη έκταση που χρησιμοποιούν.
  • Να μη εφαρμοστεί η ευρωενωσιακή και η ελληνική νομοθεσία σχετικά με την επιλεξιμότητα  των βοσκήσιμων εκτάσεων.
  • Καμιά δραστηριότητα των επιχειρηματικών ομίλων σε βοσκήσιμες εκτάσεις , δάση, δασικές εκτάσεις. ΟΧΙ στην αλλαγή χαρακτήρα και χρήσης γης προς όφελος του κεφαλαίου.
  • Βελτίωση της παραγωγικότητας των βοσκήσιμων εκτάσεων- όπου χρειάζεται- ώστε να αυξηθεί ο μέγιστος αριθμός ζώων που μπορούν να βοσκήσουν σε μία έκταση βοσκότοπου, χωρίς αρνητικές επιδράσεις στην παραγωγή βοσκήσιμης ύλης και στην παραγωγικότητα του εδάφους.
  • Επιδότηση των ζωοτροφών για αιγοπροβατοτροφία για όσο χρονικό διάστημα θα απαγορευτεί για προστατευτικούς λόγους η βόσκηση των ζώων σε βοσκήσιμες εκτάσεις.
  • Δωρεάν κατασκευή/βελτίωση υποδομών (έργα, προσπελάσεις ,ποτισμού των ζώων, σταβλισμού, στέγασης κτηνοτρόφων, υγειονομικής περίθαλψης) και παροχές υπηρεσιών (ιατρικές, κτηνιατρικές) προς τους κτηνοτρόφους.
  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού και υλικοτεχνικής ενίσχυσης των δημόσιων γεωτεχνικών υπηρεσιών.
  • Δωρεάν παραχώρηση βοσκήσιμων εκτάσεων στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους χωρίς ενοίκιο.
Για το ζήτημα της φορολόγησης των αγροτών
Επισημάνθηκε από τον εκπρόσωπο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» πως το προοδευτικό αγροτικό κίνημα πριν ένα χρόνο για ένα μήνα ήταν στα μπλόκα του αγώνα και διεκδικούσε συγκεκριμένα αιτήματα για το φορολογικό. Η φορολόγηση των ενισχύσεων αποφασίστηκε επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με μνημονιακό νόμο όπως και η φορολόγηση των αγροτών από το πρώτο ευρώ κέρδος με φόρο 13%, προκαταβολή φόρου 27,5% και η φορολόγηση με τεκμήρια διαβίωσης. Στην εμφανή προσπάθεια αποποίησης ευθυνών από στελέχη της ΝΔ υπενθυμίστηκε πως 29 βουλευτές της ΝΔ στο τέλος του 2014 κατέθεσαν τροπολογία εξαίρεσης της φορολόγησης των επιδοτήσεων. Άρα, υπήρχε νόμος ψηφισμένος από τη ΝΔ. Ο νόμος αυτός, δηλ. το μνημόνιο εφαρμόζεται πιστά και απαρέγκλιτα από τη δήθεν αντιμνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με ταυτόχρονη αθέτηση της υπόσχεσης για 12.000 αφορολόγητο.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» πρότεινε να στηριχτεί η διεκδίκηση για αφορολόγητο 30.000 ευρώ και επί πλέον 5.000 ευρώ για το κάθε παιδί. Από 'κει και πάνω προοδευτικά η φορολογία να φτάνει ως το 45%.Κατατέθηκε η άποψη ότι η ενίσχυση 150.000 ευρώ και 200.000 πρέπει να φορολογείται και να απαλλάσσεται του φόρου για τεκμήρια διαβίωσης ο φτωχός αγρότης που έχει ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο και πρέπει τώρα να καταργηθούν και να απαλλάσσονται από φόρο τα πρώτα 3.000 ευρώ .