Σάββατο 23 Μαΐου 2015

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Επώδυνη επιλογή για τον τουρκικό λαό η ένταξη στην ΕΕ



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 22 Μάη 2015
Για την «έκθεση προόδου» της Τουρκίας στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας στην ΕΕ και τα νέα κέρδη που θα αποφέρει στα ευρωενωσιακά και τα τουρκικά μονοπώλια, μίλησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.
Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τα παρακάτω:
«Η "έκθεση προόδου" για την Τουρκία αποτελεί κρίκο στην ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ, που συνιστά επώδυνη επιλογή για τον τουρκικό λαό, που θα σημάνει νέα κέρδη για τα ευρωενωσιακά και τα τουρκικά μονοπώλια. Η έκθεση ανοίγει δρόμο για νέα κεφάλαια διαπραγματεύσεων, που αποτελούν επιβράβευση για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, την αυξημένη επιθετικότητα και τις παραβιάσεις της Τουρκίας τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο και στον ελληνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο. Γι' αυτό και τα πρόσφατα εύσημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τουρκία, επικαλούμενη τα κριτήρια της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), αποκαλύπτουν πόσο επικίνδυνη για τους λαούς είναι η πολιτική της ΕΕ και η ΚΕΠΠΑ. Οι δε συστάσεις και τα ευχολόγια της έκθεσης, που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, όπως για το casus belli ή για την Κύπρο, δεν μπορούν να κρύψουν τις επιδιώξεις των μεγάλων ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Οι λαοί όμως έχουν άλλα κριτήρια και συμφέροντα και με την πάλη τους ενάντια στην ΕΕ, στα μονοπώλια, στους ανταγωνισμούς και τα σχέδιά τους μπορούν να τα επιβάλουν».