Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

12ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στον «αέρα» τα μαθήματα λόγω επικινδυνότητας του κτιρίου

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 26 Μάη 2015
Από τύχη δεν τραυματίστηκαν παιδιά την περασμένη βδομάδα, όταν μεγάλο αλουμινένιο πλαίσιο παραθύρου έπεσε μέσα σε αίθουσα
Επικίνδυνη για μαθητές και εκπαιδευτικούς έχει γίνει η κατάσταση με τη σχολική στέγη στη Θεσσαλονίκη. Πριν από λίγες μέρες, και την ώρα που ήταν σε εξέλιξη το μάθημα, στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, έφυγε από τη θέση του και έπεσε μέσα στην τάξη ολόκληρο μεγάλο πλαίσιο παραθύρων αλουμινίου. Από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν τραυματισμοί παιδιών, αφού μαθητές και θρανία ήταν συγκεντρωμένα στο βάθος της αίθουσας, στο μόνο σκιερό μέρος.
Το 12ο Δημοτικό Σχολείο, με περίπου 120 μαθητές, εδώ και πολλά χρόνια στεγάζεται και λειτουργεί «προσωρινά» στις λυόμενες αίθουσες - παράγκες που βρίσκονται μπροστά ακριβώς από το υπερπολυτελές και υπερσύγχρονο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Δίπλα ακριβώς και πάλι σε λυόμενες αίθουσες στεγάζονται το 5ο Γυμνάσιο και το 5ο Λύκειο Θεσσαλονίκης.
Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου έκρινε ακατάλληλο το κτίριο και η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης - μετά και το τελευταίο επικίνδυνο περιστατικό - διέταξε εσπευσμένα τη διακοπή λειτουργίας του Σχολείου. Ετσι, από χτες, Δευτέρα, τα μαθήματα είναι στον αέρα. Χτες το πρωί, μαθητές και δάσκαλοι παρέμειναν όλο το πρωί στον αύλειο χώρο, αναμένοντας λύση στο πρόβλημα στέγασης.
Μαζί τους ήταν και οι γονείς των μαθητών που στη συνέχεια πήγαν στο δημαρχείο και απαίτησαν από το Δήμο να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα. Η αντιδήμαρχος Παιδείας υπέδειξε δύο «εναλλακτικές»: Η μία είναι να κλείσει το σχολείο νωρίτερα από τη λήξη της σχολικής χρονιάς. Η άλλη, είναι τα παιδιά να στεγαστούν σε άλλους χώρους ή σε διπλοβάρδια σε άλλο σχολείο.
Στο πλευρό γονιών, δασκάλων και μαθητών, βρέθηκαν χτες το πρωί ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και ο Γιάννης Δελής, δημοτικός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Δήλωσαν τη στήριξή τους στις διεκδικήσεις τους. Επίσης, ενημέρωσαν για την Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών, ζητώντας να δώσουν άμεσα λύση για την ομαλή λειτουργία του 12ου Δημοτικού Σχολείου μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, αλλά και να εξασφαλισθεί η λειτουργία του Σχολείου σε κατάλληλο και ασφαλές διδακτήριο, μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το Σεπτέμβρη.
Με ανακοίνωσή του, και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης σημειώνει τις ευθύνες του κράτους και του Δήμου Θεσσαλονίκης για την απαράδεκτη κατάσταση του συγκεκριμένου σχολείου, αλλά και γενικότερα της σχολικής στέγης στη Θεσσαλονίκη, καθώς εδώ και χρόνια απουσιάζει εντελώς ακόμα και ένα στοιχειώδες πρόγραμμα αντιμετώπισης των τραγικών ελλείψεων σχολικών αιθουσών και ανέγερσης σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων.