Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

ΠΑΛΙΟΖΟΓΛΩΠΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Πολιτικό μνημόσυνο για τα 10 χρόνια από το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 26 Μάη 2015
Παρουσία αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα, Δ.
Κουτσούμπα, εκατοντάδες κομμουνιστές και μαζί τους πάρα πολλοί φίλοι κι οπαδοί του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, πήραν μέρος στο πολιτικό μνημόσυνο για τον Χαρίλαο Φλωράκη, που πραγματοποιήθηκε, προχτές Κυριακή, στο χωριό του, το Παλιοζογλώπι των Αγράφων. Ανέβηκαν στο ψήλωμα του Αη Λια, όπου βρίσκεται το μνήμα του, έχοντας στα μάτια τους ζωντανή τη μορφή του συντρόφου Χαρίλαου. Γιατί, μπορεί να πέρασαν 10 χρόνια από το φευγιό του, αλλά δεν έφυγε ούτε για μια στιγμή από τη μνήμη τους.
Στις 12 το μεσημέρι, ο χώρος γύρω από το μνήμα, μέσα στα δένδρα, γεμίζει ασφυκτικά. Οι φωνές των συνθημάτων που βγαίνουν δυνατές από τα στόματα των παιδιών της ΚΝΕ, αντανακλώνται στις κορφές κι απλώνονται στις πλαγιές του Ιτάμου. Οι καρδιές των συγκεντρωμένων πάλλονται στους ρυθμούς της συγκίνησης για τον καπετάνιο που αγάπησαν. Οι σφιγμένες γροθιές σηκώνονται ψηλά, για να στείλουν το μήνυμα: «Φτάσαμε ως εδώ και συνεχίζουμε...».
Ο ερχομός της αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δ. Κουτσούμπα, γίνεται δεκτός με θύελλα χειροκροτημάτων.
Tο γνωστό αντιστασιακό τραγούδι «Ηρωες, άπαρτα βουνά» που τραγουδούν οι νέοι μουσικού συγκροτήματος από το Βόλο, μεταφέρεται στα χείλη όλων και μια απέραντη λαϊκή χορωδία δημιουργείται πάνω στο βουνό. Κι ύστερα, ο καθάριος ήχος της δημοτικής μουσικής -αυτής που πολύ αγαπούσε ο Χαρίλαος- ξεχύνεται στον αέρα κι αντιλαλεί στ' απέναντι λαγκάδια. Οι λαϊκοί οργανοπαίκτες Αργ. Τσακίρης (κλαρίνο) και Αγγ. Παρλαπέλας (κιθάρα) συνοδεύουν τον τραγουδιστή Παν. Μπαρκαλή στο τραγούδι «Βγήκε ο ήλιος κόκκινος», θρήνο για το χαμό του Λεπενιώτη.
Το άκουσμα, στη συνέχεια, από τα μεγάφωνα, αποσπάσματος από τη γνωστή διαθήκη του Χαρίλαου Φλωράκη, διεγείρει τα αισθήματα περηφάνιας για τον κομμουνιστή αγωνιστή - ηγέτη, που τα έδωσε όλα για το Κόμμα και το λαό, χωρίς να κρατήσει το παραμικρό και δίχως να ζητήσει τίποτα. Κι η περηφάνια για το Κόμμα να φτάνει στα ύψη, με τη συγκλονιστική απαγγελία από την Χριστίνα Παλιού του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου «Τρία κόκκινα γράμματα».
«Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο»
Το σεβασμό, την εκτίμηση, την αγάπη και περηφάνια που αισθάνονται οι κομμουνιστές για το σ. Χαρίλαο, αλλά και τα συμπεράσματα για το παρόν και μέλλον που βγαίνουν από τη ζωή και τη δράση του, ανέδειξαν, μιλώντας στην εκδήλωση, ο Θοδωρής Αναπλιώτης, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου και Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ και ο Γιώργος Χαρίτος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.
Στο χαιρετισμό του, ο Θ. Αναπλιώτης, ανάμεσα στα άλλα, επεσήμανε: «Σήμερα, οι νέοι κομμουνιστές έχουμε βαδίσει δίπλα στο Κόμμα μας, σε σύνθετες συνθήκες και δύσκολους αγώνες. Οι γραμμές της ΚΝΕ έχουν πυκνώσει με νέα παιδιά, που ήρωες, τιμημένους νεκρούς του Κόμματός μας, δεν τους έχουν γνωρίσει. Οπως τότε, στην εποχή που ήταν μαθητής ο σ. Χαρίλαος, μαζεύονταν 2-3 μαθητές και διάβαζαν το "Αλφαβητάρι του Κομμουνισμού", έτσι και σήμερα μελετάμε την κοσμοθεωρία μας, το Μαρξισμό - Λενινισμό, διαβάζουμε και διδασκόμαστε από την Ιστορία του Κόμματός μας.
http://www.rizospastis.gr/getImage.do?size=medium&id=485412...Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων ζωής και δράσης του Κόμματος, επιδιώκουμε να αναδεικνύεται σε όλες τις συνθήκες, τότε και σήμερα, ο ηρωισμός, η αυταπάρνηση, η αυτοθυσία, η αντοχή, η αλύγιστη στάση σε δύσκολες εποχές, αλλά και στις αργόσυρτες εξελίξεις».
Στην ομιλία του, ο Γ. Χαρίτος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Ο Χαρίλαος Φλωράκης είναι γέννημα του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ και οι ηρωικοί αγώνες του τον ανέδειξαν σε ηγέτη, τον οποίο αναγνωρίζουν και εκτιμούν χιλιάδες εργαζόμενοι που δεν ταυτίζονται με την ιδεολογία και την πολιτική του Κόμματός μας. Υπήρξε λαϊκός ηγέτης γιατί ήταν κομμουνιστής...
...Η ζωή του Χαρίλαου Φλωράκη συμβαδίζει και αναδεικνύει την αστείρευτη λαϊκή δύναμη και πρωτοβουλία, όταν ο λαός αποφασίσει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, να γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων, να παλέψει και να διεκδικήσει όλα όσα του ανήκουν.
(...) οι συνθήκες σήμερα είναι πολύ διαφορετικές, ευθείες συγκρίσεις δεν μπορούν να γίνουν. Ομως, δεν μπορεί να μη σκεφτούμε ότι και σήμερα, η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας είναι εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα της καθημερινής επιβίωσης, της αναμονής, των αυταπατών. Δεν πιστεύει ότι με τους αγώνες μπορεί να κερδίσει κάτι. Προσδοκά, όσοι προσδοκούν ακόμα, μήπως και κάτι καλύτερο κάνει η σημερινή κυβέρνηση του "πρώτη φορά αριστερά". Ομως, αυτό που κάνει η σημερινή συγκυβέρνηση είναι να διαπραγματεύεται για λογαριασμό τμημάτων του κεφαλαίου, για το πώς θα τους βοηθήσει πιο αποτελεσματικά να ξεπεράσουν την κρίση και να ανακάμψουν τα κέρδη τους. Τη χασούρα, όπως και τα κέρδη τους, κι αυτή η συγκυβέρνηση θα τα φορτώσει πάλι στο λαό.
Σταθεροί στη στρατηγική μας
Και σήμερα, λοιπόν, που οι αγώνες και το κίνημα μοιάζουν να είναι σε υποχώρηση, παρά τη σφοδρή επίθεση του κεφαλαίου και τη διαρκή χειροτέρευση της ζωής του λαού, το κρίσιμο ζήτημα είναι η πρωτοπορία, οι κομμουνιστές να μην τα διπλώσουμε. Να μείνουμε σταθεροί στη στρατηγική και τη γραμμή της πάλης και συσπείρωσης που κατακτήσαμε βασανιστικά. Ολοι μας και ο καθένας από μας να αισθάνεται, αλλά και να γίνεται στην πράξη, επιτελείο μάχης και μαζί αναπόσπαστο τμήμα του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Για να δημιουργούνται, αλλά και να ενισχύονται, οι εστίες αντίστασης που υπάρχουν σε πολλούς χώρους, μόνο που είναι ξεκομμένοι ο ένας από τον άλλο.
Καθήκον μας είναι να ενοποιούνται αυτές οι εστίες αντίστασης σ' ένα ενιαίο και ισχυρό πανελλαδικό ρεύμα, που να πατάει γερά στα πόδια του. Που συνειδητοποιεί ότι δεν υπάρχει διέξοδος στο πλαίσιο διαχείρισης αυτού του συστήματος. Οτι υπάρχουν δυνατότητες με την πάλη του να βάλει φρένο στην επίθεση. Συμβάλλοντας στην ανασύνταξη του κινήματος, ισχυροποιώντας το ΚΚΕ, συγκεντρώνοντας δυνάμεις για να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας».
Η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση στεφάνων εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ, με ενός λεπτού σιγή και τη «Διεθνή».
Επίσκεψη στο Μουσείο «Φλωράκη»
Επίσκεψη στο Μουσείο «Χαρίλαου Φλωράκη», που λειτουργεί στο σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο ηγέτης του ΚΚΕ, στο χωριό του, το Παλιοζωγλόπι Καρδίτσας, πραγματοποίησε ο Δ. Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της παρουσίας του, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΚΕ του Κόμματος, στο πολιτικό μνημόσυνο για τα 10 χρόνια από το θάνατο του σ. Χαρίλαου που έγινε, προχτές Κυριακή, στο ψήλωμα του Αη Λια, όπου βρίσκεται το μνήμα του.
Ο Δ. Κουτσούμπας περιηγήθηκε από τους υπευθύνους του Μουσείου στους χώρους με τα ενθυμήματα από τον Χ. Φλωράκη -προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφίες, βιβλία κ.ά.- είδε το βίντεο με στιγμές από τη ζωή και τη δράση του και ήπιε ένα τσίπουρο που τον κέρασαν.