Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΔΝΤ - ΕΚΤ: Αντιλαϊκή συμφωνία - «πακέτο» με το «ρεαλισμό» των μονοπωλίων



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Κυριακή 24 Μάη 2015
Σε διάταξη μάχης απέναντι στο λαϊκό εισόδημα και τα δικαιώματα περνούν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ) μαζί και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενόψει της διαφαινόμενης κατάληξης της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας και μάλιστα στο αμέσως προσεχές διάστημα. Η «επόμενη μέρα», αποδείχνεται σπαρμένη από νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα, που έρχονται να συμπληρώσουν αυτά της προηγούμενης μνημονιακής περιόδου.
Στο επίπεδο του λεγόμενου «Brussels Group», η ατζέντα της διαπραγμάτευσης περιλαμβάνει τα ζητήματα του ΦΠΑ, τα Εργασιακά, το Συνταξιοδοτικό, τα «κόκκινα» δάνεια, το δημοσιονομικό κενό, σε συνδυασμό με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και την «ανάλυση βιωσιμότητας» του κρατικού χρέους, η οποία αποτελεί το προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή της πλευράς του ΔΝΤ στο επόμενο πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης.
Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι η ενιαία συμφωνία - «πακέτο», την οποία επιδιώκει και η συγκυβέρνηση, περιλαμβάνει τόσο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του μνημονίου με τη σημερινή του μορφή, όσο και τη διαμόρφωση της επόμενης δανειακής σύμβασης, άρα και του νέου αντιλαϊκού προγράμματος, που θα κλιμακωθεί σε «μακροπρόθεσμο ορίζοντα». Κεντρικό ζητούμενο της διαπραγμάτευσης και επί της ουσίας η μοναδική «κόκκινη γραμμή», αποτελεί η ανάκαμψη του κεφαλαίου και μάλιστα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής στενότητας για το ελληνικό αστικό κράτος.
Στρώνουν χαλί στη συμφωνία

Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προετοιμάζοντας το έδαφος, αναδιπλώνεται σε «νέες» θέσεις, όπως:
-- Η «σκληρή γραμμή των εταίρων» προφανώς τους «δυσχεραίνει»...
-- Υπογραμμίζουν ότι πλέον απαιτείται να υπάρχει από όλους αντίληψη της κατάστασης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί.
-- Σε αυτό το πλαίσιο, προβάλλει άμεσα η «ανάγκη για ρεαλιστική λύση», στο πλαίσιο της «αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας».
Αυτή είναι και η γραμμή που προβάλλεται πλέον από τη συγκυβέρνηση, μετά και τις συναντήσεις, που είχε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στη πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στη Ρίγα της Λετονίας, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, καθώς και με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ.
Από την πλευρά του, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ εκτίμησε ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχει τεθεί. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η ολοκλήρωση διαφαίνεται για τις αρχές του Ιούνη, ενώ οι όποιες αποφάσεις θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ).
Μάλιστα, στο πλαίσιο του «ρεαλισμού» του κεφαλαίου, εντός του οποίου κινείται η συγκυβέρνηση, καθώς και των εκβιασμών που πρόκειται να κλιμακωθούν από όλες τις πλευρές, το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg» επικαλείται πηγές της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τις οποίες η Κομισιόν προετοιμάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.
Φοροεξαχρείωση με τον ΦΠΑ
Σύμφωνα με «διαρροές», από κυβερνητικές πηγές, στο «τραπέζι» έπεσε και νέα πρόταση από την πλευρά των «εταίρων» για την ακόμη μεγαλύτερη αφαίμαξη του λαού μέσω του ΦΠΑ. Φαίνεται ότι οι διαρροές αυτές αποτελούν επικοινωνιακού χαρακτήρα ελιγμούς, ενόψει των συγκλίσεων και της αναβάθμισης της φοροληστείας του λαού που διαφαίνεται πλέον και για το ζήτημα του ΦΠΑ. Ανεξάρτητα από τις όποιες αιτιάσεις και τους χειρισμούς όλων των εμπλεκόμενων μερών, αποδείχνεται με ξεκάθαρο τρόπο ο χαρακτήρας της διαπραγμάτευσης, που διενεργείται «εντός των τειχών» για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Συγκεκριμένα, τη διαμόρφωση δύο συντελεστών ΦΠΑ (στο 23% και στο 11%) φέρεται να έχουν βάλει στο αντιλαϊκό τραπέζι οι «θεσμοί» της τρόικας.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα πρόταση που κατέθεσε χτες η συγκυβέρνηση σε επίπεδο «Brussels Group», αναφέρεται σε τρεις συντελεστές, με τον υψηλότερο στο 22% (με... «παραλλαγή» στο 23%, δηλ. όσο και σήμερα), το μεσαίο στο 14% και το «χαμηλό» στο 7%. Είναι φανερό ότι η διαδικασία σύγκλισης συνεχίζεται και βέβαια στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης φοροαφαίμαξης απέναντι στο εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών.
Ανεξάρτητα από την «κοπτοραπτική» και τα σενάρια για τη διαμόρφωση των συντελεστών και τις μετατάξεις των εμπορευμάτων, απόλυτα δεδομένη είναι η παραπέρα απογείωση των φόρων στη λαϊκή κατανάλωση, όπως απόλυτα δεδομένη είναι και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα σε νησιά του Αιγαίου.
«Πακέτο» αντιλαϊκών μέτρων
-- Σε ό,τι αφορά το Συνταξιοδοτικό, οι κυβερνητικές πηγές, προλειαίνοντας το έδαφος, κάνουν λόγο για τον περιορισμό των λεγόμενων «πρόωρων συνταξιοδοτήσεων», σηματοδοτώντας, επί της ουσίας, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που βρίσκεται μόνιμα στην ατζέντα με τις προτεραιότητες και της Κομισιόν. Αλλωστε, έχουν ήδη μιλήσει για «βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα» και εξέταση σ' αυτήν την κατεύθυνση του Ασφαλιστικού.
-- Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών, είναι βέβαιο ότι αποσύρονται οι όποιες υποσχέσεις για προστασία από πλειστηριασμούς. Παράλληλα, η «διαχείριση με αποτελεσματικό τρόπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων» αφορά στους τρόπους αποδέσμευσης των τραπεζών από επισφαλή δάνεια, προκειμένου να κατευθυνθούν κεφάλαια στις προτεραιότητες που αφορούν στη χρηματοδότηση των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.
Παράλληλα, απομένουν απομένουν οι τελευταίες αντιλαϊκές πινελιές για τα ζητήματα που αφορούν:
Στο «πάγωμα» του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υποσχόταν να προχωρήσει σε μια πρώτη «αύξηση» από τον Οκτώβρη του 2015.
Παραμένει σε εφαρμογή η ρήτρα του «μηδενικού ελλείμματος» στις επικουρικές συντάξεις, εξέλιξη που σημαίνει παραπέρα διαδοχικές μειώσεις. Μάλιστα, εξετάζονται νέες «παρεμβάσεις» και για τις κύριες συντάξεις.
«Aναστέλλεται» η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων (13η σύνταξη) για τους χαμηλοσυνταξιούχους για ποσά μέχρι 700 ευρώ, όπως προεκλογικά υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ με το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».
Σε ισχύ παραμένουν τα χαράτσια της «μνημονιακής περιόδου», ενώ στο ύψος του διατηρείται και το χαράτσι (ΕΝΦΙΑ) πάνω στη λαϊκή στέγη και τη μικρή περιουσία. Και για το Β' εξάμηνο του 2015 παραμένει, το ανύπαρκτο, επί της ουσίας, αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους, τα τέλη «αλληλεγγύης» και «επιτηδεύματος», η διάλυση της γκάμας των φοροελαφρύνσεων για τις στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας. Μάλιστα, για το λεγόμενο «τέλος αλληλεγγύης» εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο περαιτέρω διόγκωσης, ως «εφεδρεία» για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού.
Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη των μονοπωλίων
Την ίδια ώρα, παρά και την εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων, με την παραπέρα διόγκωση των αντιλαϊκών φόρων ετοιμάζει και την καρατόμηση των κρατικών κονδυλίων που σχετίζονται με την κάλυψη λαϊκών αναγκών.
Η «επόμενη μέρα» του κεφαλαίου σηματοδοτείται και από νέα αντιλαϊκά μέτρα, όπως:
Δίνεται συνέχεια στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και μάλιστα, σε πιο «στέρεη βάση». Η κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση αφορά, χωρίς περιστροφές, στη «θεαματική αποτυχία» να πιάσει τους εισπρακτικούς στόχους. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεσμεύεται να σεβαστεί όλα τα υπάρχοντα συμβόλαια, καθώς και να εργαστεί για την ολοκλήρωση των διαγωνισμών ιδιωτικοποίησης που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αναφέρεται, εξάλλου, ότι η κρατική συμμετοχή στις ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις «θα βοηθήσει στη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης», πρόβλεψη που ανοίγει δρόμο για πλήρη απαλλαγή του κεφαλαίου από ασφαλιστικές εισφορές...
«Καλύτερη στοχοθέτηση των κοινωνικών παροχών», με την επανεξέταση και των εξαιρέσεων από τις γενικές διατάξεις του συνταξιοδοτικού συστήματος. Πρόκειται για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης σε κατηγορίες εργαζομένων, καθώς και για παραπέρα περικοπές κοινωνικών επιδομάτων σε κατηγορίες των λαϊκών στρωμάτων.
Θα προωθηθούν «αλλαγές» στη νομοθεσία για τη φορολογία εισοδήματος. Ταυτόχρονα, θα καταργηθούν οι διατάξεις που προβλέπουν εξαιρέσεις και απαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος, δηλαδή οι ελαφρύνσεις που έχουν απομείνει για στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης.
«Διαρθρωτικές παρεμβάσεις», στην κατάρτιση και εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού (έσοδα - δαπάνες).
Πρόταση σχετικά με τη διανομή του «επενδυτικού πακέτου» Γιούνκερ, που αναλογεί στους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους και τις ισχυρές επιχειρήσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, ένα προς ένα, όλα μαζί τα μείγματα της αντιλαϊκής πολιτικής, έρχονται να αλληλοσυμπληρώσουν τα δημοσιονομικά και τα χρηματοδοτικά κενά του κεφαλαίου και της πολιτικής του. Το όποιο «χαμήλωμα» του πήχη σε ένα αντιλαϊκό μέτρο σηματοδοτεί την εφαρμογή άλλου ή άλλων μέτρων «ισοδύναμης απόδοσης» για το κρατικό ταμείο.
Η χρηματοδότηση αστικού κράτους - τραπεζών
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σε ό,τι αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου. Στο τέλος του Μάρτη 2015, περιορίστηκαν στα 796,5 εκατ. ευρώ, από 2,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014. Στη συνέχεια, η συγκυβέρνηση προχώρησε στην αρπαγή της διαθέσιμης ρευστότητας ασφαλιστικών ταμείων και δημόσιων φορέων, με βασικό στόχο την αποπληρωμή των δόσεων εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους, στο «ακέραιο και εγκαίρως», όπως επίσης προβλέπεται στην αντιλαϊκή συμφωνία του Γιούρογκρουπ της 20ής του Φλεβάρη.
Στο μεταξύ, στη συνεδρίαση της περασμένης βδομάδας, το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε την αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, μέσω του «έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας» (ELA), μόλις κατά 200 εκατ. ευρώ, στα 80,2 δισ. ευρώ (από 80 δισ. προηγουμένως). Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αίτημα από την Τράπεζα της Ελλάδας ήταν η αύξηση του ορίου κατά 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι εκροές καταθέσεων.
Παράλληλα, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο (χωρίς «κούρεμα») το ύψος των εγγυήσεων, επί των οποίων χορηγεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, επισημαίνοντας ότι «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών».
Εξάλλου, ο αμερικανικός «οίκος αξιολόγησης» «Moody's» υποβάθμισε σε «αρνητική» από «σταθερή» την προοπτική του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Εκτιμά πως οι εκροές καταθέσεων στο τελευταίο πεντάμηνο ξεπέρασαν τα 30 δισ. ευρώ, καθώς και ότι δεν αναμένεται να περιοριστούν τους επόμενους 12-18 μήνες. Ακόμη, αναφέρεται σε «μεγάλη πιθανότητα» επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών και «παγώματος» των καταθέσεων.
«Κλειδώνει» η συμμετοχή του ΔΝΤ
«Ολοι οι δανειστές έλαβαν τις ελληνικές προτάσεις για συμφωνία και θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται με στόχο την άμεση επίτευξή της», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει ακόμη, για να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα». Με το βλέμμα στραμμένο στη διαχείριση του κρατικού χρέους, επισήμανε: «Θα πρέπει να είναι μια συνολική προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά».
Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η «συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απολύτως δεδομένη», διαψεύδοντας τις περί του αντιθέτου πληροφορίες για συμφωνία χωρίς την πλευρά του ΔΝΤ και βέβαια του ρόλου που θα κατέχει στην εξειδίκευση των αντιλαϊκών μέτρων της «επόμενης μέρας».
Παράλληλα, το ΔΝΤ έχει ενημερώσει την Ευρωζώνη και την ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να επανέλθει ο «κλασικός τρόπος» επιθεώρησης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την «αξιολόγηση» που διενεργεί το ίδιο.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Στα μονοπώλια οι νευραλγικές υποδομές
Στην επιβεβαίωση των πληροφοριών σχετικά με τους σχεδιασμούς και τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την ιδιωτικοποίηση στρατηγικών υποδομών της χώρας, προχώρησε χτες η εταιρεία «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι», η οποία εκδηλώνει ενδιαφέρον για τη συνδυασμένη ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της επισκευαστικής «ROSCO» και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).
Ο επικεφαλής των «Ρωσικών Σιδηροδρόμων», Β. Γιακούνιν, δήλωσε σχετικά ότι «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Βλ. Πούτιν, ο Αλ. Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι οι "Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι" ενδιαφέρονται δικαιωματικά και συμφώνησε οι επαφές αυτές να συνεχιστούν, επομένως συνεχίζουμε την εργασία μας».
Παράλληλα, με την κατάθεση των «δεσμευτικών προσφορών» από τα μονοπώλια που τον διεκδικούν και στόχο την ανάδειξη του πλειοδότη «στρατηγικού επενδυτή», μέχρι τις αρχές Οκτώβρη 2015 συνεχίζεται η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα, το ΤΑΙΠΕΔ ενημέρωσε και επίσημα τους ενδιαφερόμενους «επενδυτές» σχετικά με τους όρους εκχώρησης (51% σε πρώτη φάση και ακόμη 16% σε ορίζοντα πενταετίας).
Στο αμέσως προσεχές διάστημα, αναμένεται και η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, που ξεκίνησε με την προηγούμενη συγκυβέρνηση. Νέος ιδιοκτήτης αναλαμβάνει η γερμανική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων «Fraport».
Επίσης, αναμένεται και η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, που ξεκίνησε με την προηγούμενη συγκυβέρνηση. Νέος ιδιοκτήτης αναλαμβάνει η γερμανική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων «Fraport».
Επιπλέον, «υπό εξέταση» είναι και η ιδιωτικοποίηση του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού.
Κινητικότητα εμφανίζεται και για το ΔΕΣΦΑ, με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να σχεδιάζει την πώληση του 49% στην αζέρικη «Socar», έναντι του 69% που προγραμματιζόταν αρχικά. Να σημειωθεί ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η «έρευνα σε βάθος» που διενεργεί η Κομισιόν, προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο η προτεινόμενη εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από τη «Socar» είναι συμβατή με τους κανόνες της ΕΕ περί συγχωνεύσεων.
Αντιλαϊκή συμφωνία με τη στήριξη των ΗΠΑ
Τη στήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, σε επικοινωνία που είχε, προχτές Παρασκευή, με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιου.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές και προειδοποίησε ότι η αποτυχία να καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία, θα προκαλούσε «άμεσες δυσκολίες για την Ελλάδα και αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία ευρύτερα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Επίσης, στο πλαίσιο της συνάντησης με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Β. Νούλαντ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος, σε δηλώσεις του από την Ουάσιγκτον, ζήτησε την παρέμβαση των ΗΠΑ προς το ΔΝΤ, προκειμένου να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαβουλεύσεων.
ΚΕΙΜΕΝΑ: Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ