Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

ΔΕΗ: Νέες μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος των μεγάλων επιχειρήσεων



Την ίδια ώρα, επιβάλλονται αλλεπάλληλες αυξήσεις στα τιμολόγια των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 18 Οχτώβρη 2014

Νέες μειώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για επιχειρηματικούς ομίλους και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, ανακοίνωσε χτες η ΔΕΗ ΑΕ, σε μια εξέλιξη που προϊδεάζει βέβαια και για νέες «ανατιμολογήσεις» και παραπέρα διόγκωση των λογαριασμών ρεύματος σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ ΑΕ, περίπου 30.000 μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις (όπου «μεσαίες» με βάση την ΕΕ θεωρούνται επιχειρήσεις που έχουν μέχρι 250 εργαζόμενους) με παροχές στη Χαμηλή και Μέση τάση και με κατανάλωση πάνω 1Gwh ανά έτος θα «επιβραβεύονται με κλιμακούμενο ποσοστό έκπτωσης το οποίο ποικίλλει ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης και θα κυμαίνεται μεταξύ 2,5% έως 5,5%». Δηλαδή όσο μεγαλύτερος είναι ο επιχειρηματικός όμιλος και όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση ρεύματος που κάνει, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η μείωση στα τιμολόγια που του παρέχεται. Τα νέα τιμολόγια θα ισχύσουν από την 1η Γενάρη 2015.
Πρόκειται για ένα ακόμα κομμάτι του παζλ της «ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας» μέσω της «μείωσης του ενεργειακού κόστους» των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, την οποία ασπάζονται όλα τα κόμματα της αστικής διαχείρισης.
Ολα αυτά την ίδια ώρα που επιβάλλονται αλλεπάλληλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών: Χαρακτηριστικά, από την 1η Ιούλη 2014 επιβλήθηκαν αυξήσεις περίπου 11% περίπου στη χαμηλή κλίμακα κατανάλωσης έως 800 kWh, με τη διοίκηση της ΔΕΗ να ισχυρίζεται ότι τα νέα «φουσκωμένα» τιμολόγια αφορούν τάχα «κυρίως εξοχικές και δεύτερες κατοικίες»...
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), οι μέσες ανατιμήσεις στα τιμολόγια ρεύματος των νοικοκυριών για το 2013 έφτασαν στο 18,3%, σε συνέχεια των ανατιμήσεων ύψους 16,3% που επιβλήθηκαν το 2012. Η λεηλασία συνεχίζεται με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Σεπτέμβρης) να εμφανίζουν παραπέρα αυξήσεις 4,7%...