Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Ερώτηση του ΚΚΕ: Λήψη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων και την άμεση αποκατάσταση των ζημιών από τη νεροποντή στη Δυτική Αθήνα και τον Πειραιά

ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Δευ, 27/10/2014 - 11:44

Ερώτηση προς τους υπουργούς Υποδομών, Εσωτερικών και Οικονομικών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Σπύρος Χαλβατζής, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών από τη νεροποντή στη Δυτική Αθήνα και τον Πειραιά. 
Αναλυτικά το κείμενο:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,
Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Οικονομικών
Θέμα: Λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών από τη νεροποντή στη Δυτική Αθήνα.
Η νεροποντή, που εκδηλώθηκε την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου, έπληξε όλη τη Δυτική Αθήνα και τον Πειραιά, και με ιδιαίτερη σφοδρότητα τους δήμους: Περιστερίου, Ιλίου, Aχαρνών, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Χαϊδαρίου, Αιγάλεω, Νίκαιας - Ρέντη, Πειραιά, Κερατσίνιου - Δραπετσώνας και Περάματος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και να προκληθούν μεγάλες ζημιές σε κατοικίες, οικοσκευές, αυτοκίνητα, μικρές επιχειρήσεις και υποδομές (σχολεία, γυμναστήρια κ.ά.).

Οι καταστροφές συγκεντρώνονται για ακόμα μια φορά στις λαϊκές συνοικίες της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά, όπου υπάρχει απουσία ολοκληρωμένου αντιπλημμυρι­κού σχεδιασμού με αποσπασματικές παρεμβάσεις και έργα σε εξέλιξη που χρονοτριβούν και εξελίσσονται σε ανοιχτές πληγές.
Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στη σημερινή κυβέρνηση και στις κυβερνήσεις διαχρονικά, στις περιφερειακές και δημοτικές αρχές, που ενώ γνωρίζουν το πρόβλημα, δεν χρηματοδοτούν απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, την ίδια στιγμή που παρέχουν προκλητική χρηματοδότηση σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και σε έργα βιτρίνας.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:
Να υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πληγέντων για τις άμεσες ανάγκες τους.
Να γίνει καταγραφή και άμεση αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών σε κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις.
Να γίνει πάγωμα των χρεών των πληγέντων προς Εφορία, ΟΑΕΕ και τράπεζες χωρίς πρασαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες κατάσχεσης.
Να απαλλαγούν οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη.
Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και να επιστραφούν όσες δόσεις έχουν καταβληθεί.
Να υπάρξει άμεση επιχορήγηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών αντιπλημμυρικής θωράκισης».