Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Συνάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα με τον Άντρο Κυπριανού

ΠΗΓΗ 902.gr  Δημοσίευση: Πέμ, 30/10/2014 - 20:02 Τελευταία Ενημέρωση: Πέμ, 30/10/2014 - 20:04
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού. Η συνάντηση έγινε στα γραφεία της ΚΟ του ΚΚΕ στη Βουλή.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε:
«Είχαμε όπως πάντα μια ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση με τον σύντροφο Άντρο Κυπριανού, τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, γύρω από τις εξελίξεις στη περιοχή μας, στην Ελλάδα, την Κύπρο, την τούρκικη επιθετικότητα στην περιοχή και άλλες εξελίξεις που αφορούν την κρίση και τα προβλήματα που βιώνουν οι λαοί, εξαιτίας και των συγκεκριμένων πολιτικών που ακολουθούνται από τις κυβερνήσεις.
Η επιθετικότητα και η ένταση της προκλητικότητας της Τουρκίας, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας έχει να κάνει οπωσδήποτε -κατά την άποψη του ΚΚΕ- κυρίως με τα ζητήματα των ενεργειακών δρόμων, των αντιθέσεων και ανταγωνισμών που αυτά δημιουργούν, οι υδρογονάνθρακες στη περιοχή, η εξόρυξή τους. Και βεβαίως από αυτή την άποψη θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι λαοί για να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα σε όφελός τους, σε όφελος της ειρήνης.
Ταυτόχρονα δεν μας διαφεύγει από την προσοχή ότι και στη χώρα μας και ευρύτερα στην περιοχή, η πρόσδεση στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και συμμαχίες, όπως το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, δεν αποτελούν -και αποδεικνύεται αυτό και από τις τελευταίες εξελίξεις- εγγύηση για την ασφάλεια, για μια σταθερή ειρήνη, για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, της Κύπρου, άλλων χωρών και λαών της περιοχής.
Και από αυτή την άποψη θα ήθελα να τονίσω: Είναι χαρακτηριστική η σημερινή επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, και οι δηλώσεις με την ελληνική κυβέρνηση, με τον Ελληνα πρωθυπουργό, που δείχνει ότι κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, κάτω από την ομπρέλα των Αμερικανών και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη περιοχή, δεν μπορεί να γίνει ούτε ουσιαστικός διάλογος, ούτε προώθηση των συμφερόντων και του λαού της Ελλάδας και των λαών της περιοχής. Αντίθετα, συνεχώς θα πληρώνουμε υπέρογκες, τεράστιες πολεμικές δαπάνες, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε και ο πρωθυπουργός, λέγοντας μάλιστα με περηφάνια, ότι βρίσκεται η χώρα μας στις πρώτες θέσεις των "αμυντικών" εξοπλισμών, ελέω ΝΑΤΟ και βεβαίως αυτά να συμβαίνουν σε συνθήκες κρίσης, σε συνθήκες ανέχειας, φτώχειας, εκμετάλλευσης του ελληνικού λαού, της ελληνικής νεολαίας, ύπαρξης μεγάλης ανεργίας.
Το ΚΚΕ με αφορμή και αυτή τη συνάντηση θα ήθελε να επισημάνει ξανά ότι σταθερή θέση μας, επιδίωξή μας, είναι μέσα από το διάλογο, μέσα κυρίως από την κοινή πάλη των λαών της Ελλάδας της Κύπρου, όλων των λαών της Ευρώπης, των λαών της περιοχής, να οδηγηθούμε σε μια δίκαιη βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών και βεβαίως έτσι όπως προτείνουν τα κόμματά μας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια προσωπικότητα, χωρίς εγγυητές και προστάτες, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, με τον λαό κυρίαρχο να ζει ειρηνικά, τόσο η ελληνοκυπριακή κοινότητα, όσο και η τουρκοκυπριακή κοινότητα».
Ο Άντρος Κυπριανού
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ,  Άντρος Κυπριανού, δήλωσε:

«Θέλω να ευχαριστήσω πρώτα από όλα τον σύντροφο Δημήτρη Κουτσούμπα και το ΚΚΕ για αυτή την πολύ εποικοδομητική και σε βάθος συζήτηση την οποία είχαμε για τα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη γενικότερα, και πρέπει να πω ότι συμφωνούμε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, για να μην πω ότι ταυτιζόμαστε σχεδόν στις αναλύσεις που κάνουμε γι' αυτά τα ζητήματα.
Είναι και δική μας πεποίθηση ότι η πρόσφατη τουρκική επιθετικότητα έχει να κάνει με τους ενεργειακούς δρόμους και με το ενδιαφέρον της Τουρκίας, αλλά και των συμμάχων της, αναφορικά με τον φυσικό πλούτο που έχει εξευρεθεί στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά θα έλεγα και τον φυσικό πλούτο που υπάρχει στην λεκάνη της Μεσογείου, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Είναι ζητήματα λοιπόν τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα από τη μια και εφόσον βέβαια έχουμε προβεί στις σωστές αναλύσεις πρώτα και κύρια.
Θέλω να ξεκαθαρίσω για ακόμα μια φορά ότι μας στεναχωρεί ο τρόπος με τον οποίο η διεθνής κοινότητα έχει αντιδράσει σε αυτή την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα. Εμείς συγκρίνουμε αυτή την ενέργεια της Τουρκίας με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983 και αναμέναμε ότι θα ήταν σθεναρή η αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα, όπως ήταν το 2011, όταν και πάλι τότε η Τουρκία προσπάθησε να εκβιάσει με έναν παρόμοιο τρόπο.
Λέμε, λοιπόν, ότι θα πρέπει η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να επαναξιολογήσει και να επανεκτιμήσει την εξωτερική πολιτική την οποία ακολουθεί. Είναι προφανές ότι οι στρατηγικοί μας εταίροι, όπως τους κατονομάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν μπήκαν στον κόπο να μας στηρίξουν έναντι αυτής της τουρκικής προκλητικότητας, δυστυχώς γιατί αυτό επιβάλλουν τα συμφέροντά τους. Και θα πρέπει να κατανοήσουμε αυτή την πραγματικότητα, ότι ο σύγχρονος κόσμος λειτουργεί στη βάση των συμφερόντων και θα πρέπει να δούμε διαχρονικά ποιοι είναι εκείνοι που μας στηρίζουν και ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι προσπαθούν να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα σε βάρος της Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε όλα αυτά τα ζητήματα, συμφωνούμε σε ό,τι αφορά τις αναλύσεις με το ΚΚΕ και θεωρούμε ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί να υπάρξει η απαραίτητη άσκηση επιρροής στην Τουρκία, έτσι ώστε να τερματίσει την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Δικός μας στόχος είναι, εφόσον ξεπεραστεί αυτή η κρίση που έχει προκληθεί με τουρκική ευθύνη, να επαναρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος στον οποίο θα πρέπει να πάμε με σύνεση, συνέπεια και σοβαρότητα, με στόχο, το συντομότερο δυνατό, την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Λύση η οποία όμως θα βασίζεται στις συμφωνημένες αρχές, αρχές που καθορίζονται από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου.
Έχουμε ανταλλάξει απόψεις και σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο της κλιμάκωσης, της περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης στη περιοχή. Και πρέπει να σας πω ότι είναι μεγάλη η ανησυχία που, ως ΑΚΕΛ, βλέπουμε να υπάρχει μια κλιμάκωση της έντασης. Θεωρούμε ότι αυτό δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός άλλου παρά εκείνων που θέλουν να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή μας.
Εμείς επιμένουμε ότι εκείνο που θα πρέπει να επιδιωχθεί είναι η αποκλιμάκωση της έντασης και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τη λύση στο Κυπριακό.
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της οικονομίας είναι κοινή η διαπίστωσή μας ότι οι συνταγές τις οποίες ακολουθεί η ΕΕ, είναι συνταγές που οδηγούν τους λαούς, στη φτώχεια, την εξαθλίωση, τη μιζέρια και συσσωρεύουν τον πλούτο στα χέρια ενός μικρού αριθμού ανθρώπων. Χρειάζεται λοιπόν αλλαγή των πολιτικών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αν θέλουμε να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα αυτά τα προβλήματα. Προς αυτή την κατεύθυνση το ΑΚΕΛ θα στρέψει την προσοχή του, συνεργαζόμενο με όλα εκείνα τα κόμματα τα οποία συμμερίζονται αυτές τις απόψεις, σε μια προσπάθεια να πείσουμε ότι αν θέλουμε το συμφέρον των λαών, θα πρέπει να ακολουθήσουμε εντελώς διαφορετικές πολιτικές από αυτές που ακολουθούνται σήμερα.
Θέλω να ευχαριστήσω το σύντροφο, το Δημήτρη, για τη σθεναρή στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα του Κυπριακού λαού για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας».