Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Σήμερα συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, όπου η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά συζήτηση για τις πλημμύρες

ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Πέμ, 30/10/2014 - 12:15 Τελευταία Ενημέρωση: Πέμ, 30/10/2014 - 15:54

Σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, όπου οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής του ΚΚΕ έχουν καταθέσει αίτημα συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης σχετικά με τη λήψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας και άμεσης ανακούφισης των πληγέντων στις πρόσφατες πλημμύρες στη Δυτική Αθήνα και Πειραιά.
Αναλυτικά, στο αίτημα αναφέρεται: 
«Κύριε Πρόεδρε,
Τις προηγούμενες ημέρες ζήσαμε για άλλη μια φορά έντονες
πλημμύρες και το δράμα των πλημμυρισμένων σπιτιών, μαγαζιών, δρόμων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή, την ασφάλεια και την περιουσία των κατοίκων ειδικά της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά. Τα φαινόμενα αυτά επαναλαμβάνονται σε κάθε έντονη βροχόπτωση, πράγμα που αποδεικνύει στην πράξη την ανεπάρκεια ή την πλήρη έλλειψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας.
Η εμπορευματοποίηση της γης, η καταστροφή δασών, η άναρχη δόμηση, η καταπάτηση και το κλείσιμο ρεμάτων, η ιεράρχηση της κατασκευής έργων υποδομής γίνεται με γνώμονα την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Η καπιταλιστική κρίση γιγάντωσε τα μεγάλα προϋπάρχοντα προβλήματα στις ελάχιστες υποδομές. Η υποχρηματοδότηση, οι απολύσεις και η συρρίκνωση σε προσωπικό και μέσα των υπηρεσιών φανερώνουν τις τεράστιες ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων καθώς και της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης, αλλά και την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν χωρίς καθυστέρηση ουσιαστικά μέτρα.

Αποδεικνύεται ότι οι καταστροφές δεν είναι το μοιραίο αποτέλεσμα μιας μεγάλης βροχής, αλλά το φυσικό επακόλουθο μιας πολιτικής που υποτάσσει τη ζωή, το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων στους νόμους του κέρδους. Είναι η πολιτική που προωθεί την αλόγιστη επέκταση των πόλεων στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης της γης και την τσιμεντοποίηση ελεύθερων δημόσιων χώρων.
Στην Αττική, τα 70 από τα 700 ρέματα που προϋπήρχαν δεν μπορούν πια ούτε να εντοπιστούν! Τα ανοιχτά ρέματα στην Αττική έχουν μειωθεί, από το 1945 μέχρι σήμερα σχεδόν 850 χιλιόμετρα ρεμάτων στην Αττική έχουν εξαφανιστεί!
Η "Λαϊκή Συσπείρωση" με συνέπεια όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει αναδείξει το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας, ζητώντας να παρθούν άμεσα μέτρα. Ο πρώην περιφερειάρχης, Γ. Σγουρός, είχε απαντήσει, μεταξύ άλλων, πως δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής και πως η Περιφέρεια πρέπει να συνεχίσει να πορεύεται με τα κουτσουρεμένα κονδύλια που παίρνει από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υλοποίηση έργων. Είχε όμως δεσμευτεί, στην 46η συνεδρίαση στις 12 Δεκέμβρη 2012, ότι σε δυόμισι μήνες θα έφερνε ολοκληρωμένη εικόνα των αναγκών και μελέτη για την αντιμετώπιση της κατάστασης, που όμως δεν έγινε ποτέ.
Η σημερινή ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής, υπό τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ρ. Δούρου, ευθύνεται, γιατί, όπως επιβεβαιώνει και ο προϋπολογισμός που κατέθεσε, που είναι "καρμπόν" με τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της προηγούμενης διοίκησης, του Γ. Σγουρού, προβλέπει σχεδόν μηδενικά κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές που χτυπήθηκαν, ενώ αντίθετα είναι πολύ γενναιόδωρος για έργα που υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου.
Ο προϋπολογισμός αυτός προβλέπει για αντιπλημμυρικά έργα στους Δήμους Ιλίου, Πετρούπολης και Αγίων Αναργύρων -  Καματερού, σε μια περιοχή με υποβαθμισμένο έως ανύπαρκτο δίκτυο ομβρίων υδάτων, μόλις 1.100.000 ευρώ, ενώ για την κατασκευή του γηπέδου της ΠΑΕ ΑΕΚ και την αναβάθμιση του γηπέδου της ΠΑΕ ΠΑΟ προβλέπει 27 εκατομμύρια ευρώ. Ότι για τη βιοκλιματική ανάπλαση (!!) μιας παιδικής χαράς Περιστερίου προβλέπονται 572.885 ευρώ, αλλά για αγωγούς ομβρίων στο Δήμο Περιστερίου (Ανθούπολη, Άσπρα Χώματα, Νέα Ζωή, Λόφος Αξιωματικών) δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ. Προβλέπει ακόμα 2 εκατομμύρια ευρώ για το ΧΥΤΑ Γραμματικού (σ.σ. η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου είχε καταγγείλει την κατασκευή του ΧΥΤΑ ως έργο που εξυπηρετεί εργολαβικά συμφέροντα), αλλά για τη μελέτη της αντιπλημμυρικής προστασίας του Δήμου Φυλής δεν προβλέπεται επίσης ούτε ένα ευρώ. Τα παραπάνω αποτελούν ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα του αντιλαϊκού προσανατολισμού της νέας Περιφερειακής Αρχής
Πρόσφατα και συγκεκριμένα στην 21η Συνεδρίαση, 2 Οκτώβρη 2014, επαναφέραμε το θέμα και ζητήσαμε να έρθει ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης και των αναγκών καθώς για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την αντιμετώπισή του, γιατί μπροστά μας είναι ο χειμώνας και είναι ανάγκη να προλάβουμε τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν.
Η Περιφέρεια Αττικής πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που έχει για το συνολικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αποσπασματικότητα και η εξ αυτού αναποτελεσματικότητα των έργων και να προστατευτούν οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου και για να προλάβουμε σοβαρότερες ή και ανεπανόρθωτες συνέπειες οφείλουμε να ενεργήσουμε άμεσα ξεπερνώντας εμπόδια που υπάρχουν. Να πραγματοποιηθούν με συνολικό, ολοκληρωμένο σχεδιασμό έργα υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, με προτεραιότητα την κατασκευή και επισκευή των αστικών δικτύων όμβριων υδάτων.
Απαιτούμε τώρα να ληφθούν άμεσα-επείγοντα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας ιδιαίτερα για τις περιοχές με εντοπισμένο πρόβλημα, όπως η Δυτική Αθήνα και ο Πειραιάς. Ο χειμώνας είναι μπροστά. Προέχει να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.
Αποτελούν εμπαιγμό τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ενίσχυση των πληγέντων, δηλαδή τα 586 ευρώ σαν άμεση ενίσχυση και αποζημίωση μέχρι 5.000 ευρώ για τα φτωχά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις που καταστράφηκαν.
Απαιτούμε να παρθούν επείγοντα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες τους.
  • Καταγραφή, άμεση αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών για τις κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις.
  • Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.
  • Κατάργηση του απαράδεκτου ΕΝΦΙΑ και επιστροφή όσων δόσεων έχουν πληρωθεί. 
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης"
ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΜΑΥΡΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΜΠΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
ΠΑΦΙΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ».