Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Πλημμύρες στην Αττική: Οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ είχαν θέσει το θέμα στην Περιφέρεια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Σάβ, 25/10/2014 - 08:57   Τελευταία Ενημέρωση: Σάβ, 25/10/2014 - 09:55
Με άκρως προκλητικό τρόπο, αμέσως μετά τη σύσκεψη, το βράδυ της Παρασκευής, στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας σχετικά με τις πλημμύρες στην Αττική, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς - πέρα από το γεγονός ότι επανέλαβε τις γνωστές και χιλιοειπωμένες σε αντίστοιχες περιπτώσεις δεσμεύσεις περί «άμεσης αποδέσμευσης χρημάτων» ώστε να «αποζημιωθούν εκείνοι οι οποίοι έχουν υποστεί αυτές τις καταστροφές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» - ισχυρίστηκε ότι «αναμένω από τις υπηρεσίες εισήγηση για στοχευμένες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές, όπου μια ζωή βλέπουμε να δημιουργείται το ίδιο πρόβλημα. Λόγου χάρη στα σύνορα Περιστερίου και Ιλίου, στην περιοχή Ρουπάκι ή στη Θηβών, στα όρια της Κοκκινιάς ή στη λεωφόρο Δημοκρατίας στο Μενίδι».
Λες και ο λόγος που δεν έχουν γίνει τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα στις εν λόγω περιοχές είναι η... απουσία «εισηγήσεων» (κι ενώ μάλιστα είναι πάμπολλες οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ και μαζικών φορέων αυτών των περιοχών για την ανάγκη πραγματοποίησής τους) και όχι το γεγονός ότι τέτοια έργα δεν ιεραρχούνται ως αναγκαία για τη στήριξη του εγχώριου κεφαλαίου.
Ανοχύρωτη η Αττική τόνιζαν από το Δεκέμβρη του 2013 οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ στην Περιφέρεια
Απάντηση στους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού ότι «αναμένει εισηγήσεις» αποτελεί και το γεγονός ότι μερικούς μήνες πριν, στις αρχές Δεκέμβρη του 2013, οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο έφεραν το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής, ζητώντας να παρθούν άμεσα μέτρα.
Ορισμένα από τα στοιχεία που είχαν καταθέσει είναι:

  •  Στην Αττική 550 χιλιόμετρα ρεμάτων είναι μπαζωμένα.
  • 70 από τα 700 ρέματα που προϋπήρχαν δεν μπορούν πια ούτε να εντοπιστούν.
  • Τα ανοιχτά ρέματα έχουν μειωθεί από το 1945 κατά 66% (από 1.280 χιλιόμετρα σε 434 χιλιόμετρα).
  • Δασοκτόνα νομοσχέδια οπλίζουν τα χέρια των εμπρηστών, καταστρέφουν τα δάση.
  • Ταυτόχρονα, εξαιρούνται από τις αναδασώσεις τεράστιες καμένες περιοχές, γεγονός που εντείνει τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ είχαν ζητήσει να αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής την ευθύνη που έχει για το συνολικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικής προστασίας.
Επιπλέον, σε επόμενη συνεδρίαση οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ ζήτησαν να γίνει χαρτογράφηση των σημείων που υπάρχουν τα προβλήματα για να είναι ακριβέστατη η κοστολόγηση των αναγκαίων έργων και τα χρήματα αυτά να τα διεκδικήσει η Περιφέρεια για να καρπωθεί ο λαός τα έργα.
Ο τότε περιφερειάρχης, Γ. Σγουρός είχε απαντήσει, μεταξύ άλλων, πως δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής και πως η Περιφέρεια πρέπει να συνεχίσει να πορεύεται με τα κουτσουρεμένα κονδύλια που παίρνει από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υλοποίηση έργων!