Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Μερεμέτια κοροϊδία στη φορολογία των αγροτών

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ   Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2014

Διατηρείται η φορολόγηση με 13% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος και καταργείται το 26% για το τεκμαρτό
Σαν «μεγάλη προσφορά» προς τους αγρότες επιχειρεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση την τροπολογία που συμπεριλήφθηκε σε σχέδιο νόμου, με την οποία απαλείφεται η διάταξη για διπλασιασμό του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών των οποίων το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το δηλωθέν. Βεβαίως, δεν πρόκειται για «μεγάλη προσφορά», αλλά για «μεγάλη κοροϊδία».
Η κυβέρνηση, ακολουθώντας την τακτική του Χότζα, αφού πρώτα επέβαλε στους αγρότες να πληρώνουν από φέτος για πρώτη φορά φόρο από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους, με συντελεστή 13% κι αφού τους φόρτωσε με πολλά ακόμα φορολογικά και άλλα βάρη, έρχεται τώρα - μπροστά και στο ενδεχόμενο των εκλογών - τάχα να τους «ελαφρώσει».
Θυμίζουμε ότι στη διάρκεια της μεγάλης αγροτικής κινητοποίησης στις αρχές του χρόνου, όταν χιλιάδες τρακτέρ βρίσκονταν επί 20 μερόνυχτα στα μπλόκα, κυρίαρχο ήταν το ζήτημα της αντίθεσης των μικρομεσαίων αγροτών στην άδικη και υπερβολική φορολόγησή τους. Η πίεση που άσκησε ο αγώνας τους, είχε αναγκάσει τότε την κυβέρνηση να υποσχεθεί ότι θα ξαναδεί το θέμα, στην προοπτική να μην ισχύσει τελικά για τους αγρότες η σχετική διάταξη. Αποτέλεσμα εκείνης της αγωνιστικής πίεσης ήταν και η απόφαση της κυβέρνησης να αναβληθεί για πέντε χρόνια η πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος από τους αγρότες, το οποίο βαρύνει τους ΕΒΕ.
Στην πραγματικότητα, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται να ελαφρώσει τους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά προσθέτει όλο και περισσότερα βάρη στις πλάτες τους. Μόνο τη χρονιά που διανύουμε, εκτός από τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, μπήκαν σε εφαρμογή κι άλλα αντιαγροτικά μέτρα που επιβαρύνουν το εισόδημα.
Μεταξύ άλλων, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), οι μεγάλες περικοπές των εξισωτικών αποζημιώσεων, η λειτουργία των Κέντρων Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), αλλά και ο «συμψηφισμός» των αγροτικών επιδοτήσεων και των επιστροφών ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου (ΕΦΚΠ), με τις ασφαλιστικές οφειλές αγροτών προς τον ΟΓΑ.
Για την ερχόμενη χρονιά τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα καθώς ξεκινάει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ για την περίοδο 2015-2020, η οποία από την αρχή του χρόνου θα μειώσει τις επιδοτήσεις κατά 19%, ενώ συνολικά μέχρι το 2020 η μείωση θα ξεπεράσει στο 30%. Ταυτόχρονα, παραμένουν και συνεχώς οξύνονται τα χρόνια προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς που οφείλονται στη χρόνια αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.