Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με θέμα τους απλήρωτους εργαζόμενους και τις απολύσεις στο ξενοδοχείο «Διακονία» στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Ελένη Γερασιμίδου και Χρήστος Κατσώτης, στην οποία αναφέρουν:
«Τρομοκρατία και απειλές δέχονται από την εργοδοσία οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου "Διακονία", ιδιοκτησίας της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, εδώ και αρκετό καιρό. Περίπου από το Μάη του 2014, η εργοδοσία προσπαθεί να αναγκάσει τους εργαζόμενους να υπογράψουν έγγραφο δημιουργίας Ένωσης Προσώπων. Οι εργαζόμενοι, αντιλαμβανόμενοι ότι υπογράφοντας το έγγραφο αυτό αποδέχονται να δουλεύουν με ακόμα σκληρότερες συνθήκες, με ακόμα χαμηλότερους μισθούς και ότι ουσιαστικά παραιτούνται από όποια δικαιώματα τους έχουν απομείνει, αρνούνται και δεν υπογράφουν.
Επιπλέον, με την απειλή του κλεισίματος του ξενοδοχείου και της απόλυσης, απαιτήθηκε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν νέα σύμβαση στο επίπεδο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δηλαδή στα 586 ευρώ μεικτά. Μάλιστα, σε συνάντηση Εργαζομένων, Σωματείου Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) και της εργοδοσίας, έγινε ξεκάθαρο από την ίδια την εργοδοσία ότι ακόμα και αν κλείσει το ξενοδοχείο, θα ανοίξει ξανά με άλλη μορφή και εργαζόμενους με χαμηλότερα μεροκάματα.

Επειδή οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να αντιστέκονται και να υπερα­σπίζονται τα δικαιώματά τους, η εργοδοσία προχώρησε στην απόλυση τριών εργαζόμενων γυναικών από το τμήμα της καθαριότητας (καμαριέρες), με στόχο την τρομοκράτηση των υπολοίπων. Να σημειώσουμε ότι ουσιαστικά προχώρησε στην απόλυση ολόκληρου του τμήματος καθαριότητας, ενώ την επόμενη κιόλας μέρα, κατέφθασαν στο ξενοδοχείο για να δουλέψουν ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι από εργολαβική εταιρεία. Λίγες μέρες αργότερα, προχώρησε σε μια ακόμα απόλυση, αυτή τη φορά εργαζόμενης σε γραφείο.
Όλο αυτό το διάστημα, οι εργαζόμενοι μαζί με το ΣΕΤΕΠΕ πραγματοποιούν κινητοποιήσεις, απαιτώντας την άμεση ανάκληση των απολύσεων, καθώς και την πληρωμή δεδουλευμένων που τους οφείλονται.
Να τονιστεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου "Διακονία" έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις. Ήδη από το 2010 ακόμα, ξεκίνησαν οι καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων τους (βρίσκονταν πίσω στις πληρωμές τους από τρεις έως τέσσερις μήνες), ενώ το 2012 είχαν γίνει 7 απολύσεις. Επιπλέον, όλα αυτά τα χρόνια βλέπουν επιδόματά τους να κόβονται (επίδομα γάμου), δεν αμείβονται με βάση την κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων και ούτε βέβαια έχουν και τα δικαιώματα που ορίζει η σύμβαση αυτή.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. υπουργός σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:
  • Την ανάκληση όλων των απολύσεων, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο "Διακονία".
  • Υπογραφή και τήρηση της κλαδικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
  • Την αποπληρωμή, στο σύνολό τους των οφειλόμενων δεδουλευμένων και να υπάρξει πλέον τακτική μηνιαία καταβολή των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων».