Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ Ν. ΣΕΡΡΩΝ



                             
                               ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΡΡΩΝ
                               Κωνσταντινουπόλεως 8, Τ.Κ. 621 22
                               Τηλ: 2321067978, fax: 2321027300
                               e-mail: kkeserron@gmail.com

Για μια ακόμη φορά οι αγρότες και οι κάτοικοι του Αχινού του Δήμου Βισαλτίας, του Πεθελινού του Δήμου Εμμανουήλ Παπά, του Θολού και του Μύρκινου του Δήμου Ν. Ζίχνης και των γύρω περιοχών στο νομό Σερρών βρίσκονται αντιμέτωποι με καταστροφές από τις πλημμύρες. Αυτή τη φορά η κατάσταση είναι ακόμη πιο επικίνδυνη αφού τα αναχώματα του Στρυμόνα έσπασαν με αποτέλεσμα να πλημμυρήσουν χωράφια και να κινδυνεύουν κτηνοτροφικές μονάδες και οικισμοί. Επίσης, τα νερά είναι πολύ κοντά στον ενώ η στάθμη στη λίμνη Κερκίνη έφατασε στα 36 μέτρα στις πόρτες και είναι στα όριά του.
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να αποδίδεται  σε «θεομηνίες» ή στα «έντονα καιρικά φαινόμενα». Οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες και τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας των απαραίτητων εγγειοβελτιωτικών έργων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
Η ανάπτυξη που υπηρετεί την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου δεν "αντέχει" την προστασία των ανθρώπων και των κατοικιών, του οδικού δικτύου, των καλλιεργειών.
Τη στιγμή που τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ εξαθλιώνουν τον ελληνικό λαό, πακτωλός χρημάτων πηγαίνει στις τράπεζες, στην επιδότηση των μεγαλοεπιχειρηματιών με διάφορα προγράμματα.
Σε αυτή την πολιτική εντάσσεται και η παράδοση των έργων υποδομής, δημόσιας περιουσίας σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους. Γι' αυτό τα απαραίτητα έργα υποδομής είτε δε γίνονται (αν δεν αποφέρουν τα αναμενόμενα κέρδη στους μεγαλοεπιχειρηματίες), είτε τα διπλοπληρώνει ο λαός και τα εκμεταλλεύονται οι μονοπωλιακοί όμιλοι.
Απαιτούμε από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να πάρει επείγοντα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών.
·   Να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν στο σύνολό τους (100%) οι καταστροφές που υπάρχουν στην παραγωγή και σε αγροτικό κεφάλαιο για τις κατοικίες και τις μικρές επιχειρήσεις.
·  Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
·    Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.
·   Άμεσος σχεδιασμός γενναία χρηματοδότηση και υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη του κράτους.
·   Ολοκληρωμένη, συνδυασμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων χωρίς καμιά εμπλοκή ιδιωτικών φορέων.
·   Προστασία των δασών και μετατροπή του σε αποκλειστικά δημόσια περιουσία, με αναδάσωση των καμένων εκτάσεων.
Σέρρες, 30/3/2015