Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

 Για τις 7 Μάη διεκόπη η δίκη της Χρυσής Αυγής - Τραμπούκικη επίθεση από ομάδα χρυσαυγιτών σε μάρτυρες κατηγορίας

ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Δευ, 20/04/2015 - 11:23 Τελευταία Ενημέρωση: Δευ, 20/04/2015 - 22:03



 Για τις 7 Μάη διακόπηκε η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής που ξεκίνησε το πρωί σε αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. Η διακοπή έγινε επειδή ένας από τους κατηγορούμενους δεν είχε δικηγόρο και του διόρισε σήμερα το δικαστήριο, οπότε αποφασίστηκε να δοθεί στο συνήγορο χρόνος προκειμένου να ενημερωθεί για την υπόθεση.
Στη δίκη έχουν παραπεμφθεί 69 κατηγορούμενοι (70 είναι συνολικά όσοι παραπέμπονται με το βούλευμα 215/2015 του Τριμελούς Δικαστικού Συμβουλίου Εφετών, αλλά ανάμεσά τους είναι και μια ανήλικη που θα δικαστεί από το Τριμελές Ανηλίκων). Από αυτούς, οι 67 κατηγορούνται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Παρόντες στο δικαστήριο είναι 44 κατηγορούμενοι, 24 είναι απόντες και ένας έχει αποβιώσει.
Οι βουλευτές Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος και Στάθης Μπούκουρας, καθώς και οι πυρηνάρχες Νίκαιας και Περάματος, Πατέλης και Πανταζής αντίστοιχα, ήταν οι μόνοι παρόντες από την -κατά το κατηγορητήριο- διευθυντική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης.
Τραμπούκικη επίθεση ομάδας χρυσαυγιτών σε μάρτυρες κατηγορίες 
Τραμπούκικη επίθεση από χρυσαυγίτες δέχτηκαν νωρίς το πρωί δύο από τους βασικούς μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, λίγο πριν περάσουν την πύλη των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, όπου γινόταν η δίκη. Την επίθεση δέχτηκαν ο Μιχάλης Ξυπόλητος και ο Νίκος Μαντάς, αλλά και τα τρία συγγενικά πρόσωπα που τους συνόδευαν.
Οι πέντε έφτασαν με αυτοκίνητο λίγα μέτρα πριν την πύλη των φυλακών. Στην περιοχή, σύμφωνα με ανακοινώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης και των αρμοδίων αρχών, θα ίσχυαν έκτακτα μέτρα με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, κλούβες και περιπολικά, ακριβώς για την προστασία των μαρτύρων.
Ωστόσο, περιμετρικά των φυλακών και στους γύρω δρόμους, φαίνεται ότι «αλώνιζαν» περίπου 150 χρυσαυγίτες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν και ομάδες με δύο - τρία άτομα, που είχαν αναλάβει να ενημερώνουν την κυρίως ομάδα για το ποιοι είναι αυτοί που καταφτάνουν στην πύλη.
Όταν το αυτοκίνητο στο οποίο βρίσκονταν οι δύο μάρτυρες κατηγορίας σταμάτησε λίγα μέτρα πριν την πύλη, ομάδα από 20 περίπου χρυσαυγίτες τους πλησίασε απειλητικά, φορώντας κράνη και κουκούλες, ενώ υπήρχαν και αρκετοί που κρατούσαν κοντάρια.
Ο Νίκος Μαντάς τους είπε ότι είναι μάρτυρες στη δίκη. Αμέσως, οι τραμπούκοι τους επιτέθηκαν, χτυπώντας πρώτα με γροθιές τη νεαρή γυναίκα, που ήταν ανάμεσα στους πέντε και ύστερα όλους τους υπόλοιπους. Την ίδια τύχη είχαν λίγα δευτερόλεπτα μετά οι υπόλοιποι τέσσερις.
Το ευτύχημα ήταν ότι σε έναν από τους γύρω δρόμους λειτουργούσε λαϊκή αγορά. Έτσι, τους πέντε ανθρώπους γλίτωσαν αυτοαπασχολούμενοι της λαϊκής που είδαν το περιστατικό. Οι ίδιοι ειδοποίησαν και την αστυνομία. Όταν έφτασαν τα περιπολικά, οι χρυσαυγίτες είχαν απομακρυνθεί.
Οι δύο μάρτυρες και οι συγγενείς τους αρχικά οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Στη συνέχεια, λόγω των χτυπημάτων τους μεταφέρθηκαν στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Εκεί παρέμεινε μόνο ο Μ. Ξυπόλητος για περαιτέρω εξετάσεις, καθώς είχε δεχτεί δυνατά χτυπήματα στο κεφάλι  
Το κατηγορητήριο
Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής από την προηγούμενη Βουλή καθώς και οι πυρηνάρχες Νίκαιας και Περάματος της οργάνωσης κατηγορούνται και για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ κατά περίπτωση οι κατηγορούμενοι θα δικαστούν και για ανθρωποκτονία από πρόθεση, συνέργεια σε ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, διακεκριμένη οπλοκατοχή, διακεκριμένες φθορές, διατάραξη οικιακής ειρήνης και άλλα αδικήματα.
Στη δικογραφία και το κατηγορητήριο έχουν ενταχθεί μια σειρά άγριες εγκληματικές πράξεις που διαπράχθηκαν με συντονισμό, οργάνωση και καθοδήγηση από την ηγεσία της οργάνωσης, με προεξέχουσα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οι δολοφονικές επιθέσεις εναντίον μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα, εναντίον Αιγύπτιων αλιεργατών στο Πέραμα, η δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα, οι επιθέσεις στους κοινωνικούς χώρους «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη και «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα, η επίθεση στον 16χρονο μαθητή Λυκείου στο Π. Φάληρο, επιθέσεις σε καταστήματα και κοινότητες μεταναστών κ.ά. Για κάποια από αυτά τα εγκλήματα έχουν ήδη υπάρξει καταδίκες και τώρα εξετάζονται εκ νέου κάτω από το πρίσμα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.
Από τη σημερινή πρώτη μέρα, έγινε φανερή η ακαταλληλότητα τους χώρου που διεξάγεται η δίκη, αφού επικράτησαν ασφυκτικές συνθήκες στην αίθουσα, με δικηγόρους και μάρτυρες να μη χωρούν καλά καλά να καθίσουν. Από τους δικηγόρους τέθηκε το θέμα της μεταφοράς της δίκης από τις φυλακές Κορυδαλλού σε άλλο χώρο. H πρόεδρος Μ. Λεπενιώτη είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη δικάσιμο, ενώ η εισαγγελέας ανέφερε ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία στον Κορυδαλλό, μέχρι να βρεθεί καλύτερη λύση. Να σημειωθεί, πως προβλήματα υπήρχαν και με τις μικροφωνικές εγκαταστάσεις, τα κινητά τηλέφωνα και τη χρήση του διαδικτύου, με αποτέλεσμα, οι δημοσιογράφοι να διαμαρτύρονται πως δεν μπορούν να κάνουν την δουλεία τους.