Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ: Ψήφισαν για κυβερνητική ραδιοτηλεόραση



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 29 Απρίλη 2015
Ψηφίστηκε επί της αρχής, χτες το μεσημέρι, από τους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ. Αργά το βράδυ αναμενόταν να γίνει ψηφοφορία και για τα άρθρα του νομοσχεδίου.
ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν κατά. Η κριτική που άσκησε η ΝΔ στο νομοσχέδιο, όπως αυτή διατυπώθηκε από την κοινοβουλευτική της εκπρόσωπο, Σ. Βούλτεψη, αλλά και τον βουλευτή της Μ. Βορίδη, ήταν κυρίως κατά των προσλήψεων των πρώην εργαζομένων της ΕΡΤ, ενώ ο Μ. Βορίδης ανέφερε ότι στην ουσία «αλλάζετε το όνομα της ΝΕΡΙΤ ΑΕ και το κάνετε ΕΡΤ ΑΕ». Παρόμοια ήταν η κριτική που άσκησαν και τα άλλα κόμματα.
Το ΚΚΕ ψήφισε παρών μόνο και μόνο, όπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής Γιάννης Γκιόκας, για την επαναφορά, έστω και λειψή, των εργαζομένων της ΕΡΤ, καθώς το νομοσχέδιο στο σύνολό του δεν έχει καμία σχέση με την αναβίωση της ΕΡΤ. Με τις ρυθμίσεις του δημιουργείται ένας απόλυτα ελεγχόμενος από την εκάστοτε κυβέρνηση φορέας, με εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων, με πολλαπλές, αντιδραστικές, εργασιακές σχέσεις, οι οποίοι θα βρίσκονται υπό συνεχή πολιτική ομηρία. Ενώ θα συνεχίζονται οι συμπράξεις με τους ιδιώτες. Αλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομοσχέδιο γίνεται συνεχώς αναφορά για ανταγωνιστική ραδιοτηλεόραση, όπου όλα θα καθορίζονται στη βάση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Ο Γιάννης Γκιόκας, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση προωθεί ένα φερέφωνο της κυρίαρχης πολιτικής, σχολίασε τα όσα είχε πει πριν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης: «Αυτή είναι η ενημέρωση και αυτό έχει μεγάλη σημασία, διότι όλα τα άλλα, η ικανότητα να διαπραγματευόμαστε και με τους έξω και με τους μέσα, να συγκρουόμαστε και με τους έξω αλλά και με τους μέσα, προϋποθέτει να έχουμε τη δυνατότητα για απευθείας, αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με τους πολίτες. Γι' αυτό προτάσσουμε την ΕΡΤ, όχι γιατί θέλουμε να φέρουμε πίσω χίλιους πεντακόσιους εργαζόμενους».
Οπως σημείωσε ο Γ. Γκιόκας, «αν αυτό δεν είναι η επιτομή της χειραγώγησης και της μετατροπής ενός κατά τ' άλλα δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα σε κυβερνητικό όργανο, τότε τι είναι; Να, λοιπόν, η δικαίωση όλων αυτών που λέμε όλες αυτές τις μέρες, ότι ο νέος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας θα είναι απόλυτα ελεγχόμενος».
Στρατηγική σύγκλιση με την προηγούμενη κυβέρνηση
Το λόγο πήρε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης. Για την κυβέρνηση επισήμανε ότι στρώνει το έδαφος για να δημιουργηθεί ένα κλίμα στο λαό να αποδεχτεί την αντιλαϊκή συμφωνία, στην οποία, όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι πάρα πολύ κοντά η κυβέρνηση προβάλλοντας τη γνωστή ρήση «παραλάβαμε καμένη γη», προσθέτοντας ότι «υπάρχει καμένη γη, αλλά και αμύθητος πλούτος», τον οποίο παράγουν οι εργαζόμενοι και τον κατέχουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι, τους οποίους η κυβέρνηση δεν αγγίζει.
Πρόσθεσε ότι για το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά, όπως και για το ΦΠΑ η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα τώρα ή αργότερα με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης και ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί αν και όταν έρθει ανάπτυξη και έως τότε θα τον πληρώνει ο λαός.
Αντίθετα, όπως ανέφερε, για το κεφάλαιο η κυβέρνηση ετοιμάζει κίνητρα για επενδύσεις σε Τουρισμό και Ενέργεια. Αναφερόμενος στην αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ είπε πως επικεντρώνει σε επιμέρους θέματα και σε συγκεκριμένους υπουργούς, διότι υπάρχει στρατηγική ταύτιση με την ασκούμενη πολιτική.
Κάλεσε το λαό να βγάλει συμπεράσματα πως στο πλαίσιο της ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική, όπως έλεγε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ και πως αποδεικνύεται ότι η ΕΕ δεν αλλάζει.