Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Είναι γνωστοί οι ένοχοι



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 22 Απρίλη 2015
Το νήμα που συνδέει τραγωδίες στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τα νερά της Μεσογείου, είναι η πολιτική της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως οι ΗΠΑ, υπέρ των μονοπωλίων. Το έγκλημα που διαπράττεται έχει ενόχους και είναι γνωστοί και σεσημασμένοι. Για το λόγο αυτό, τα «δάκρυα» της ΕΕ και των κυβερνήσεών της συνιστούν εξοργιστική πρόκληση για τους λαούς. Όποια αιματοβαμμένη πέτρα κι αν σηκώσεις στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, θα γράφει ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Δικό τους έργο οι επεμβάσεις και οι πόλεμοι, η στήριξη αντιλαϊκών αντιδραστικών καθεστώτων, δικό τους έργο οι εκτοπισμένοι και διωγμένοι, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Δικό τους έργο και οι «φράχτες» και η Frontex, άλλα μέτρα καταστολής που βεβαίως δεν μπορούν να σταματήσουν τους απελπισμένους, αλλά μπορούν μια χαρά να αυξάνουν τον αριθμό των νεκρών και τα έσοδα των δουλεμπόρων.
Όμως, υποκριτική είναι και η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που αποδέχεται το πλαίσιο της ΕΕ, τις δεσμεύσεις και για τη «μεταναστευτική πολιτική», συναινώντας στο έγκλημα που συντελείται και εντός ελληνικών συνόρων. Ενώ, βεβαίως, δηλώνει με κάθε ευκαιρία την ετοιμότητά της να συμμετάσχει σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που θα ανοίξουν και νέες πληγές στην περιοχή.
Γράφει η χτεσινή «Αυγή» στο κύριο άρθρο της: «Να αφυπνίσει την Ευρώπη η νέα τραγωδία (...) Η ΕΕ κινείται συχνά με τον αραμπά (...) διακηρύσσει την υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής, αλλά αρκείται στο ρόλο του θεατή (...) Η Μεσόγειος πρέπει να αποτελεί θάλασσα δημιουργικής συνάντησης πολιτισμών (...) χωρίς επεμβάσεις και εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών από δήθεν πολιτισμένες χώρες (...) Εξαίρεση σε αυτό το σκηνικό έντασης αποτελούν οι παρεμβάσεις του Πάπα και του Αρχιεπισκόπου (...) ζητούν από τους ηγέτες να βάλουν τέρμα στη συνεχιζόμενη τραγωδία»!!!
Η υποκρισία «στον κύβο».
Είναι υποκρισία το να μιλάς για «Μεσόγειο θάλασσα δημιουργικής συνάντησης πολιτισμών», όταν εξελίσσονται ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί, όταν υπάρχουν ιμπεριαλιστικές ενώσεις και οργανισμοί, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, που δημιουργήθηκαν από κράτη με σκοπό τη συμμετοχή στο ληστρικό μοίρασμα των αγορών, στηρίζοντας αυταρχικά καθεστώτα, τζιχαντιστές κ.ά., συμμετέχοντας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Οταν υπάρχουν ολόκληρα κυκλώματα που μεταφέρουν φτηνό εξαθλιωμένο εργατικό δυναμικό, από τη μια χώρα στην άλλη, για λογαριασμό του κεφαλαίου. Και είναι μεγαλύτερη υποκρισία όταν είσαι κυβέρνηση και αποδέχεσαι και συμμετέχεις σε όλα αυτά. Οταν π.χ. δεν παίρνεις κανένα μέτρο σε κατεύθυνση της αμφισβήτησης του Κανονισμού του Δουβλίνου και της Σένγκεν. Οταν όχι μόνο δε δεσμεύεσαι για άμεση αποχώρηση όλων των ελληνικών στρατευμάτων από ιμπεριαλιστικές αποστολές και για καμία συμμετοχή σε νέες επεμβάσεις, αλλά στρώνεις το έδαφος για το αντίθετο.
Οι ευχές για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων σε Λιβύη, Συρία, Ιράκ δεν έχουν καμία αξία, όταν υιοθετείς ανοιχτά τα ιμπεριαλιστικά προσχήματα περί «πάταξης της τρομοκρατίας» και «ενεργειακής ασφάλειας», που χρησιμοποιήθηκαν και προηγουμένως για εξαπόλυση πολέμων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες, μαζί με την έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης τους στα θύματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, της φτώχειας και των ιμπεριαλιστικών πολέμων που είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, οφείλουν να πυκνώσουν τις γραμμές του αγώνα εναντίον όσων ευθύνονται για τα εγκλήματα αυτά, εναντίον της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των κυβερνήσεών τους, εναντίον του ίδιου του σάπιου, βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος.