Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ Δόθηκε έγκριση για ένα «φαραωνικό» εργοστάσιο



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 28 Απρίλη 2015
Η κυβέρνηση συνεχίζει τον εμπαιγμό, δηλώνοντας στη Βουλή ότι θα αλλάξει το σχεδιασμό που ήδη χρηματοδοτεί
Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης απέναντι στους χιλιάδες κατοίκους στον Πύργο της Ηλείας, στην Αρχαία Ολυμπία και τις γύρω περιοχές που πνίγονται από τουλάχιστον 13 χιλιάδες τόνους σκουπιδιών σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, ήταν αυτό που κυριάρχησε στα όσα απάντησε χτες από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση, που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι όλη αυτή η ιστορία δείχνει ότι «έχουμε να κάνουμε με ένα μεθοδευμένο σχέδιο που η μεθόδευσή του λέει ότι κάτω από την πίεση των απορριμμάτων, των τεράστιων όγκων σκουπιδιών, οι κάτοικοι να αποδεχθούν την ιδιωτικοποίησή τους, την ανάθεση δηλαδή της αποκομιδής και της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες, με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να διασφαλίζεται βεβαίως το καπιταλιστικό κέρδος, να πολλαπλασιάζεται το κόστος διαχείρισης μέσα από την αύξηση των ανταποδοτικών τελών».
Ο υπουργός έσπευσε να απαντήσει ότι από τις 31 Δεκέμβρη οι δήμοι και οι περιφέρειες της περιοχής «είχαν φτιάξει ένα σχεδιασμό για όλη την Πελοπόννησο με τα περίφημα "φαραωνικά" εργοστάσια, δηλαδή των σύμμεικτων σκουπιδιών, σε συγκεκριμένες εταιρείες, τις οποίες δεν θα αναφέρω. Είχε γίνει ένα ολόκληρο επιχειρησιακό σχέδιο. Είμαστε απολύτως αντίθετοι σε αυτόν το σχεδιασμό. Θα πάμε σε νέο εθνικό σχεδιασμό. Το είπαμε όταν ακυρώθηκαν τα τέσσερα εργοστάσια που ήταν να γίνουν στην Αθήνα».
Σημείωσε ότι ήδη έχουν δοθεί 600 χιλιάδες ευρώ για τη μεταφορά των απορριμάτων από αυτές τις περιοχές και ότι «θα ήθελα να επαναβεβαιώσω αυτό που είπατε πως σε ό,τι μας αφορά τουλάχιστον θα κοπεί οποιαδήποτε διαδικασία που πηγαίνει σε ιδιώτες, το να παίρνουν τα σκουπίδια, να τα διαθέτουν ή να κάνουν όλες αυτές τις ενέργειες».

Οι διαβεβαιώσεις και οι προθέσεις του υπουργού και της κυβέρνησής του, τινάχτηκαν στον αέρα όταν ο Ν. Καραθανασόπουλος κατέθεσε έγγραφο που έχει αποσταλεί από τις 18 Φλεβάρη στο Δήμο Ηλιδας, που δεν έχει ανακληθεί ως τώρα» από το ΥΠΕΚΑ «το οποίο λέει ότι η δημιουργία εργοστασίου διαχείρισης σύμμεικτων αποβλήτων στη θέση Τριανταφυλλιά - εκεί που επρόκειτο να γίνει - ήδη εντάχθηκε στο ΣΕΣ 2014 - 2020. Υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του Γενικού Γραμματέα Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα του Υπουργείου Ανάπτυξης ο οποίος τηλεφώνησε στο δήμαρχο πριν από τρεις - τέσσερις μέρες και του είπε: "Δήμαρχε, προχώρησε τη διαδικασία με το εργοστάσιο"»! Οπως σχολίασε ο Ν. Καραθανασόπουλος «θα περιμέναμε μία ενιαία γλώσσα τουλάχιστον σ' αυτό το ζήτημα όσον αφορά την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει ενιαία γλώσσα».