Κυριακή 26 Απριλίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΛΙΟΥ





Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410








ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,
Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Για το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Δήμο Ευόσμου – Κορδελιού της Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις πραγματοποιούν γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί στον Δήμο Ευόσμου – Κορδελιού, έπειτα από απόφαση της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου «ΑΡΙΣΤΟΛΕΛΗΣ», σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων του Δήμου. Γι’ ακόμη μια φορά διεκδικούν την επίλυση του οξύτατου προβλήματος της σχολικής στέγης, την κάλυψη των κενών σε δασκάλους και καθηγητές, την πλήρη λειτουργία των τμημάτων ολοήμερου και ενισχυτικής διδασκαλίας.
Ιδιαίτερα το πρόβλημα της σχολικής στέγης ταλανίζει εδώ και πολλά χρόνια τον δεύτερο μεγαλύτερο Δήμο της Βόρειας Ελλάδας, που αριθμεί 18.122 μαθητές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στα σχολικά κτίρια του Δήμου, «αξιοποιούνται» όλοι οι πιθανοί χώροι που μπορούν να μετατραπούν σε αίθουσες. Έτσι μαθήματα γίνονται σε υπόγεια, σε διαδρόμους, σε ΚΙΒΟ, σε εργαστήρια και γυμναστήρια, καθώς και αίθουσες που χωρίζονται με γυψοσανίδες. Τα τμήματα είναι υπεράριθμα και οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό μεγάλες, με αποτέλεσμα οι γονείς να στρέφονται αναγκαστικά στην ιδιωτική εκπαίδευση, επιβαρύνοντας περαιτέρω το ήδη λεηλατημένο εισόδημα τους από την ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική και στον τομέα της Παιδείας, όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων.

Τα προβλήματα χρόνο με το χρόνο εντείνονται, παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων, που δίνονται όλα αυτά τα χρόνια, ενώ οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται. Ενδεικτικά τα προβλήματα σχολικής στέγης στον Δήμο Ευόσμου – Κορδελιού στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης:
Σε λυόμενα κτίρια στεγάζονται το 2ο Νηπιαγωγείο, τα 7ο – 11ο Νηπιαγωγεία, τα 20ο – 27ο Νηπιαγωγεία Ευόσμου, με κατασκευές από λαμαρίνες και αμίαντο.  Σε κτίρια που αρχικά είχαν φτιαχτεί για άλλη χρήση στεγάζονται τα 4ο – 15ο – 18ο Νηπιαγωγεία και το 28ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου, ενώ σε καταστήματα χωρίς αύλειο χώρο στεγάζονται το 22ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου και το 31ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου. Στο ημιυπόγειο του 7ου Δημοτικού Σχολείου στεγάζεται το 9ο Νηπιαγωγείο Ελευθερίου Κορδελιού. Ενώ σε ημιυπόγειο χώρο μαζί με το 2ο Γυμνάσιο στεγάζονται τα 3ο – 10ο – 12ο Νηπιαγωγεία Ελευθερίου Κορδελιού. Ενώ το 24ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου στεγάζεται σε ΚΙΒΟ 25 τ.μ. από το 2006.
Στα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου, η κατάσταση είναι ίδια. Αίθουσες ΚΙΒΟ χρησιμοποιούνται στα 1ο και 14ο Δημοτικά Σχολεία Ευόσμου και στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου. Στο σχολείο αυτό καθώς και στα 2ο και 18ο Δημοτικά Σχολεία, 8ο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου Κορδελιού, 3ο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου Κορδελιού, 10ο και 17ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, 13ο και 23ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, 5ο και 8ο και 20ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, 16ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, 7ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, αίθουσες όπως τελετών, χημείας, πληροφορικής, δανειστικής βιβλιοθήκης, γυμναστικής, αποθήκες, υπόγεια και διάδρομοι, ακόμη και σοφίτα (του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ελευθερίου Κορδελιού), έχουν μετατραπεί σε αίθουσες διδασκαλίας, ενώ ακόμα χώροι διαχωρίζονται με γυψοσανίδες για την αύξηση των αιθουσών. Ίδια είναι η κατάσταση και στα 4ο και 15ο και 22ο Δημοτικά Σχολεία Ευόσμου, που το σχολικό συγκρότημα βρίσκεται σε απόσταση μόλις 25 μέτρων από πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Σε απόσταση 50 μέτρων από τεράστιο υποσταθμό της ΔΕΗ βρίσκεται και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου – Κορδελιού.
Επιπλέον το 19ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, αρχικά είχε κατασκευαστεί ως παιδικός σταθμός, με αποτέλεσμα σήμερα, να μην τηρεί τις προδιαγραφές για Δημοτικό Σχολείο. Το 24ο Δημοτικό Σχολείο στεγάζεται στον πρώτο όροφο του κλειστού Γυμναστηρίου Ευόσμου. Το 25ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου στεγάζεται σε 3 κτίρια προκάτ κατασκευής που ήταν αρχικά προορισμένο για διθέσιο Νηπιαγωγείο. Έπειτα από συνεχείς επεκτάσεις με ΚΙΒΟ και άλλες προκάτ αίθουσες, αριθμεί 12 τμήματα, ενώ δεν έχει περάσει καιρός από την φωτιά που είχε εκδηλωθεί σε ένα από τα ΚΙΒΟ. Θέμα για το οποίο είχε πραγματοποιήσει κοινοβουλευτική παρέμβαση το ΚΚΕ (αρ. πρωτ. 8494/14.03.2014).
Και στα Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου, έχει κλειστεί κάθε βοηθητικός χώρος ώστε να εξασφαλιστούν αίθουσες διδασκαλίας., όπως στα 1ο Γυμνάσιο και 1ο ΓΕΛ – 1ο ΕΠΑΛ Ελευθερίου Κορδελιού, τα 3ο και 4ο Γυμνάσιο Ευόσμου, τα 3ο ΓΕΛ Ευόσμου και 6ο Γυμνάσιο Ευόσμου και το 2ο Γυμνάσιο Ευόσμου. Στο τελευταίο μάλιστα, όπως και στο 1ο Γυμνάσιο Ευόσμου, έχουν τοποθετηθεί στην αυλή του σχολείου προκάτ αίθουσες. Το 4ο ΓΕΛ Ευόσμου στεγάζεται σε κτίριο που είχε κατασκευαστεί για άλλη χρήση, μη τηρώντας καμία προδιαγραφή για χώρο εκπαίδευσης.
Να σημειώσουμε ότι το 1ο ΓΕΛ Ευόσμου βρίσκεται σε απόσταση 25 μέτρων από πυλώνες της ΔΕΗ υψηλής τάσης, ενώ το 2ο Γυμνάσιο Ευόσμου σε απόσταση 150 μέτρων από μεγάλο υποσταθμό της ΔΕΗ.
Τέλος, το ΕΕΕΕΚ Κορδελιού, όπου απασχολούνται μαθητές με ειδικές ανάγκες, ηλικίας 15 έως 23 ετών, αντιμετωπίζει κι αυτό σοβαρά προβλήματα. Η λειτουργία του ξεκίνησε προσωρινά το 2004 σε ενοικιαζόμενους χώρους που επικοινωνούν μεταξύ τους από την πρασιά της οικοδομής. Με γυψοσανίδες διαμορφώθηκαν 9 τάξεις και το πατάρι χρησιμοποιείται ως βοηθητικός χώρος. Φυσικά οι χώροι του Εργαστηρίου δεν πληρούν σε καμία περίπτωση τις προδιαγραφές για να φιλοξενούν εκπαιδευόμενα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ενώ παράλληλα δεν διαθέτει αύλειο χώρο.
Αποδεικνύεται, γι ακόμη μια φορά, ότι με την υποχρηματοδότηση της Παιδείας από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις, τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του κράτους στην Τοπική Διοίκηση, τα ελάχιστα κονδύλια για ανέγερση σχολείων, η Παιδεία γίνεται όλο και πιο ταξική και μετατρέπεται σε εμπόρευμα, που πληρώνει αδρά η λαϊκή οικογένεια.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να δοθεί άμεση λύση στο οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης στον Δήμο Ευόσμου – Κορδελιού, της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, με την υλοποίηση ενός σύγχρονου προγράμματος σχολικής στέγης για την εξυπηρέτηση των αναγκών των μαθητών της περιοχής.

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής

Ελένη Γερασιμίδου