Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ




Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410








ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Απλήρωτοι εργαζόμενοι με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου στα έργα που εκτελούνται από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων

Για άλλη μία φορά γίνεται ερώτηση για απλήρωτους εργαζομένους του υπουργείου Πολιτισμού σε έργα ΕΣΠΑ. Το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας, που είναι καθεστώς εδώ και χρόνια στο συγκεκριμένο υπουργείο, έχει πάρει ιδιαίτερα έντονες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα.
Η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. εμπαίζει τους εργαζομένους εδώ και καιρό. Παρά τις διαβεβαιώσεις που δίνει ότι τα «τεχνικά προβλήματα» που υπήρχαν λύθηκαν, το πρόβλημα παραμένει.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έως και τη Μεγάλη Εβδομάδα πάρα πολλοί εργαζόμενοι παρέμεναν απλήρωτοι και έκαναν Πάσχα απλήρωτοι με χίλιες δυσκολίες για τις οικογένειές τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρακάτω περιπτώσεις:


  Στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, στο έργο «Κατασκευή υπολειπόµενων εργασιών έργου επαναδηµιουργίας λίµνης Κάρλας, Α΄ Φάση», οι εργαζόμενοι οι οποίοι απολύθηκαν με τη λήξη της σύμβασής τους στο τέλος Φεβρουαρίου παραμένουν απλήρωτοι για τους δύο (2) τελευταίους μήνες της σύμβασής τους (Ιανουάριο και Φεβρουάριο).

  Στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, στο έργο «Στερέωση, προστασία και διαμόρφωση της Ιεράς Μονής Χριστού Θερμών Σαμοθράκης», οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι τρεις (3) μήνες (Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο).

  Στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, στο έργο «Βελτίωση οδού Κυλλήνη - Εθνική Οδός Πατρών-Πύργος», οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι δύο (2) μήνες (Φεβρουάριο και Μάρτιο).

  Στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας, στα έργα «Ανάδειξη – Ανάπλαση Αρχαϊκού Ναού Σκάλας Κεφαλονιάς» και «Επισκευή και δημιουργία Αρχαιολογικής Συλλογής Σάμης και έκθεση ψηφιδωτών δαπέδων», οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι τρεις (3) μήνες (Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο).

  Στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, στο έργο «Ανάδειξη περιοχής Ναού Αγίας Σοφίας και Κεντρικής Πύλης στην Άνω Πόλη Μονεµβασίας», οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι δύο (2) μήνες (Φεβρουάριο και Μάρτιο).

  Στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, στο έργο «Κατασκευή αποχετευτικών δικτύων και βιολογικού καθαρισμού Δήμου Μύρινας Λήμνου», οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι πέντε (5) μήνες (Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο).

  Στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας – Ευρυτανίας, στο υποέργο «Αρχαιολογικές έρευνες αρμοδιότητας Κλασσικών Αρχαιοτήτων» στο πλαίσιο της Πράξης «Ολοκλήρωση της κατασκευής του τμήματος: ΣΚΑΡΦΕΙΑ-ΛΑΜΙΑ-ΡΑΧΕΣ της ΠΑΘΕ», οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι δύο (2) μήνες (Φεβρουάριο και Μάρτιο).

  Στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας, στο έργο «Αρδευτικό έργο Ελαιώνα Άμφισσας», οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι δύο (2) μήνες (Φεβρουάριο και Μάρτιο).

Τα παραπάνω έργα είναι μερικά μόνο από αυτά που οι εργαζόμενοι ακόμα περιμένουν τα πληρωθούν. Επιπλέον, σε πολλά από αυτά τους χρωστούσαν και το Δεκέμβριο ή  τον Ιανουάριο, τους οποίους μόλις πρόσφατα τους πλήρωσαν, σε πολλές περιπτώσεις τη Μεγάλη Τετάρτη και Πέμπτη και κάτω από την πίεση των εργαζομένων, που ήταν σε απόγνωση. Εξάλλου, είναι δεκάδες τα έργα και εκατοντάδες οι εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι για τον Μάρτιο.
Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση είναι απόρροια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, που συνεχίζει και η σημερινή, με την ομηρία χιλιάδων εργαζομένων με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Αποτελεί βασική στρατηγική πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων του κεφαλαίου και της Ε.Ε. η προώθηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού είναι υποστελεχωμένες και αποτελεί επιτακτική ανάγκη η άμεση πρόσληψη μόνιμων εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων, για να πάψει πια αυτός ο εμπαιγμός και η ανασφάλεια των συμβασιούχων εργαζομένων.

            Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  1. τι μέτρα θα πάρει για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους
  2. πώς θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη και σταθερή πληρωμή της μισθοδοσίας κάθε μήνα σε όλους τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου στις υπηρεσίες του υπουργείου, για να σταματήσει επιτέλους το φαινόμενο της απληρωσιάς
  3. πότε θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, για να σταματήσει η ομηρία των εργαζομένων ορισμένου χρόνου και για να στελεχωθεί επαρκώς η Αρχαιολογική Υπηρεσία


Οι Βουλευτές

Ελένη Γερασιμίδου
Νίκος Καραθανασόπουλος
Γιώργος Λαμπρούλης
Θανάσης Παφίλης
Σταύρος Τάσσος