Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Κάτω τα χέρια από τα διαθέσιμα αποθεματικά! ΠΟΛΙΤΙΚΗ Συγκέντρωση, χτες, στην Ομόνοια και πορεία στη Βουλή, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 25 Απρίλη 2015 - 2η έκδοση
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Ομόνοια«Κάτω τα χέρια από τα διαθέσιμα αποθεματικά. Αυτά είναι χρήματα για τις λαϊκές ανάγκες», διαδήλωσαν χτες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές και σπουδαστές, με συγκέντρωση που έγινε στην Ομόνοια και πορεία που ακολούθησε στη Βουλή.
«Εργάτες πεθαίνουν στα νοσοκομεία, κλέβουν τα λεφτά μας για την πλουτοκρατία», «Πατριωτισμός το δίκιο του λαού, κι όχι τα συμφέροντα του καπιταλισμού», «Τσίπρα - Βαρουφάκη ακούστε το καλά, φέρτε στις σχολές μας τα αποθεματικά», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη διαδήλωση, την οποία οργάνωσε το ΠΑΜΕ και καλούσαν η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ.
Στη συγκέντρωση στην Ομόνοια, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Βαγγέλης Σίμος, δήμαρχος Πετρούπολης. Ανάμεσα σε άλλα σημείωσε: «Τι να πρωτοκαταδικάσει κάποιος για την ΠΝΠ; Χρησιμοποιούν ένα "χουντικό εργαλείο", όπως έλεγαν οι ίδιοι από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να ικανοποιήσουν τους δανειστές και να εξυπηρετήσουν το κρατικό χρέος. Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι λεφτά του λαού, βγαλμένα με κόπο και ιδρώτα. Είναι χρήματα για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών που με τις περικοπές της τάξης του 65% από το 2011 ούτε γι' αυτό δε φτάνουν».

Κριτική άσκησε και στους δημάρχους που είναι πλειοψηφία στην ΚΕΔΕ, που ενώ προσπάθησαν να διασκεδάσουν την οργή των εργαζομένων, έσπευσαν σε δηλώσεις τους να βεβαιώσουν ότι «αν έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα η πατρίδα να βοηθήσουν οι δήμοι». «Δεν κάνουμε βήμα πίσω, ούτε ένα ευρώ από τα ταμεία μας», κατέληξε.
Κλιμακώνουμε στους χώρους δουλειάς
Στην ομιλία της, η Ολγα Σιάντου, στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και μέλος της διοίκησης της ΠΟΕΔΗΝ, είπε ανάμεσα σε άλλα: «Γνωρίζουμε ότι στη διαπραγμάτευση δεν συζητάνε για να αυξήσουν τους μισθούς και τις συντάξεις, για το πώς θα έχουν σταθερή δουλειά οι εργαζόμενοι, για τη βελτίωση της ζωής των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Αλλο πράγμα συζητάνε. Πώς θα δώσουν κι άλλο ζεστό χρήμα και κίνητρα στους επιχειρηματίες. Πώς θα χάσουμε και άλλα δικαιώματα, να γίνουμε ακόμη φθηνότεροι εργαζόμενοι, για να εξασφαλισθεί η επιχειρηματική κερδοφορία. Επιβεβαιώνεται άλλη μια φορά ότι ακόμη και οι λεγόμενες "σκληρές" και "περήφανες" διαπραγματεύσεις στα πλαίσια της ΕΕ έχουν πάντα αντιλαϊκό αποτέλεσμα.
Συνεχίζουμε τις αποφάσεις καταγγελίας της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις στους τόπους δουλειάς, στις σχολές, στους συλλόγους να συζητήσουν τις πρωτοβουλίες κλιμάκωσης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Να απαιτήσουν από διοικήσεις φορέων να μην τολμήσουν να βάλουν χέρι στα λεφτά του λαού! Προειδοποιούμε την κυβέρνηση να μην τολμήσει να σύρει στα δικαστήρια ή να τιμωρήσει με οποιονδήποτε τρόπο αγωνιστές δημάρχους, διοικητές νοσοκομείων και άλλων οργανισμών που θα αρνηθούν να δώσουν τα χρήματα του λαού.
Δυναμώνουμε τον αγώνα για όλα όσα μας πήραν, για όλα όσα μας έκλεψαν, για όλα όσα μας ανήκουν! Ενάντια στα μνημόνια και τη φτώχεια. Για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες που είναι δυνατό να ικανοποιηθούν στο δρόμο της ανυπακοής, της ρήξης με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και την ΕΕ».
Αλλες κινητοποιήσεις
Παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΤΑΠ ΜΜΕ και παρέμβαση στο θέμα που αφορούσε την κατάθεση των ταμειακών διαθέσιμων στην ΤτΕ, έκαναν χτες η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Τύπου.
Η συζήτηση για το ζήτημα αναβλήθηκε για επόμενη συνεδρίαση, με το πρόσχημα πως δεν είχε προηγηθεί συνεδρίαση των ΔΣ των σωματείων για να τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Ας σημειωθεί πως τα σωματεία των λιθογράφων και των εργαζομένων στα Πρακτορεία δεν εκπροσωπούνται στη διοίκηση του Ταμείου.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου, Παναγιώτης Κατάρας, υπογράμμισε πως χωρίς υπεκφυγές το ΔΣ του Ταμείου πρέπει να πάρει θέση και να αρνηθεί να γίνει συνεργός στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει στο χέρι τα χρήματα των εργαζομένων.
Επίσης, στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν χτες και οι νοσοκομειακοί γιατροί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ΠΝΠ. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Α. Ξανθό. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας απαίτησαν από τον υπουργό να δώσει άμεσα απαντήσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων, τις προσλήψεις και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καθώς τα νοσοκομεία κινδυνεύουν.
Ο Α. Ξανθός σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε περίοδο «μη κανονικότητας. Δεν έχουμε φυσιολογικές, πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες» και υπογράμμισε ότι «όλα θα εξαρτηθούν από την έκβαση των διαπραγματεύσεων».
Για τα δεδουλευμένα του 2015, ο υπουργός δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη απάντηση, ενώ για τις προσλήψεις σημείωσε ότι λόγω της πολύμηνης διαδικασίας του ΑΣΕΠ υπάρχει ανάγκη για «ενδιάμεσες ελαστικές σχέσεις εργασίας ή άλλες μορφές» (τις οποίες ωστόσο δεν κατονόμασε), όπως τα voucher.