Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ"




Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410








  ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

Θέμα: Άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων σε δομές των Δήμων με βάση το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη ανθρωπίνου δυναμικού» .

Στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού", υλοποιείται δυο χρόνια τώρα η δράση με τίτλο "Κοινωνικές δομές αντιμετώπισης της φτώχειας" σε δήμους της χώρας (από Ιανουάριο του 2013). Το πρόγραμμα στηρίζει ευκαιριακές δομές στους δήμους με στόχο τη διαχείριση της ακραίας φτώχιας που γιγαντώθηκε μπροστά στο ξεδίπλωμα της καπιταλιστικής κρίσης, όπως είναι τα λεγόμενα δημοτικά ιατρεία, φαρμακεία, παντοπωλεία, ξενώνες κ.α. Παράλληλα στηρίζει την ώθηση των λεγόμενων «ενεργητικών πολιτικών για την καταπολέμηση της ανεργίας» που στόχο έχουν την ανακύκλωση των ανέργων και την στήριξη επιχειρήσεων και κρατικών λειτουργιών και δράσεων που υλοποιούνται με την σύμπραξη των ΜΚΟ και με φτηνό εργατικό δυναμικό.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφόρα άνεργους νέους μέχρι 29 χρόνων και διάρκεια απασχόλησης 2χρονων που προσλαμβάνονται στις συγκεκριμένες δομές μέσω ΜΚΟ και των λεγόμενων Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων. Συνολικά το πρόγραμμα καλύπτει δομές σε 67 δήμους, απασχολεί 1000 νέους εργαζόμενος και το ύψος της χρημα­το­δότησης του ανέρχεται σε 1.523.999,37 ευρώ. Τα ποσά αφορούν κατά 80% μισθοδοσία και κατά 20% γενικά έξοδα που το μεγαλύτερο μέρος τους λυμαίνονται οι ΜΚΟ.

Η διάρκεια του προγράμματος έληγε τον Ιανουάριο του 2015 και μπροστά στις εκλογές παρατάθηκε με απόφαση του υπουργείου Εργασίας έως 30/06/2015.
Για την ομαλή χρηματοδότησή του είχε εκδοθεί απόφαση χρηματοδότησης και κατανομής έργων ΕΣΠΑ, από το υπουργείο Ανάπτυξης, που αφορούσε την αποπληρωμή της πρώτης φάσης. Παρά την απόφαση δεν εκδόθηκε ακόμα καμία απόφαση χρηματοδότησης. Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι να παραμένουν μήνες τώρα απλήρωτοι και η λειτουργία των αντίστοιχων δομών να είναι φυσικά στον αέρα .

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
·        Τι μέτρα προτίθεται να πάρει προκειμένου να συνεχίσει η χρηματοδότηση και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σ' αυτό ;
·        Πως θα διασφαλίσει η κυβέρνηση και μετά την λήξη παράτασης του συγκεκριμένου προγράμματος την συνέχεια της χρηματοδότησης μιας σειράς δομών στους δήμους που παραμένουν ως ανάγκη
·        Αν θα αποδεσμευτούν οι παραπάνω δομές από το σφιχταγκάλιασμα των διαφόρων ΜΚΟ και μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που και κονδύλια απομυζούν και γίνονται ο μοχλός για αποδυναμώνεται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρα των κοινωνικών δομών στους δήμους.

Οι βουλευτές
Μανώλης Συντυχάκης
Χρήστος Βαρδαλής
Λιάνα Κανέλλη
Χρήστος Κατσώτης